Rușinos! Plăcuțele cu numele ostașilor români din Cimitirul Eroilor – mâncate de timp și înecate de bălării! Țiplă la ostașii sovietici!

Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț ar trebui să-și schimbe numele în Cimitirul Rușinii Administrației Locale. Deși ar trebui să arate impecabil pentru că este vorba nu de un simplu cimitir ci de un sanctuar de suflet închinat celor care s-au jertfit pentru Țară și Popor, zona respectivă din Cimitirul Borzoghean și imaginile care se văd când privești de aproape arată perfect competența și preocuparea reale ale actualei administrații locale care altfel își urlă patriotismul de rumeguș prin intenția de a amplasa un giga-steag în mijlocul orașului.

Dacă nu ar fi preocupați doar selfie-uri, găselnițe de imagine și, probabil, de alte interese, responsabilii din administrația locală ar putea vedea, în doar câteva minute, bălăriile și halul de degradare în care se află mormintele și curcile/plăcuțele sub care își dorm somnul cel de veci atâția români adevărați.

Intrarea în zona dedicată eroilor din cel de-al doilea război mondial fixează privirea pe cavoul și monumentul generalului Nicolae Dăscălescu. Grație gardului viu care pare menit să acopere toată mizeria, prima impresie poate fi una… păcălită.

Când te apropii însă de statuia închinată generalului la înmormântarea căruia au participat, în 1969, peste 10.000 de români veniți din toate colțurile țării se conturează deja imginea respectului de care se bucură eroul român în fața autorităților din Piatra Neamț. Priviți soclul dar ;i sc[rile de la monumentul din spate:

Poftim și câteva detalii pe care nu le văd cei foarte preocupați să toace 200.000 lei (două miliarde de lei vechi) pentru un giga-steag care să le măsoare patriotismul:

Nu e vorba „decât” de un general al Armatei Române, născut la Gura Văii (Girov), care a făcut Liceul la Petru Rareș, care după Școala Militară a condus subunități, unități militare, brigăzi, corp de Armată, care a luptat în cele două războaie mondiale și care a contribuit și la eliberarea Basarabiei de sub stăpânire sovietică) și a Nordului Transilvaniei (de sub stăpânire hortistă). Judecat în regimul comunist la solicitarea sovieticilor a fost achitat dar a fost iar arestat și ținut în pușcăriile comuniste 4 ani FĂRĂ JUDECATĂ. Iar Primăria care sparge miliarde în festivaluri-șușanele de „reconstituire istorică” și în steag giga sau în litere pe Pietricica (tichie de mărgăritar!) nu a găsit bani pentru câțiva saci de ciment ca să fie reparat acest soclu care arată absolut sinistru.

Aleea care duce la acest monument și la statuie este mărginită de mormintele altor eroi. Fiind vorba de ostași căzuți în cel de-al doilea război mondial, nu s-au bucurat, în timpul regimului comunist, nici măcar de crucile creștinești, așa că au la căpătâi niște plăcuțe din gresie. Nu prea se văd plăcuțele pentru că sunt acoperite, strategic de un gard viu numai bun să mascheze mizeria, lipsa de interes și de preocupare.

Imaginile de mai jos sunt însă – din păcate! – la fel de grăitoare:

Plăcuțele cu numele celor morți pe câmpul de luptă sunt montate într-un fel de soclu de ciment, tip suport de flori. În loc de flori, bălării, buruieni, frunze moarte, băltoace cu apă de ploaie stătută (fvezi a 10-a fotografie din albulul de mai sus). Și, oricum gardul viu cu rol de ambalaj care să ascundă aceste „detalii” face toți banii, cu tot cu crengile de arbuști sălbatici care țâșnesc prin el.

Câșiva metri mai în dreapta este Cimitirul eroilor din primul război mondial. La ora documentării, un meseriaș lustruia de zor gresia de la flacăra care se aprinde la momente oficiale. E la vedere și înseamnă, probabil, că zilele acestea ar putea urma vreun moment la care politicienii – cu cei de la Primărie în frunte – participă la vreun moment oficial în care țin mâna la piept și dau ochii pe spate vorbind despre eroi și patriotism.

Gardul viu și varul alb de pe cruci nu poate masca felul „hâit” în care stau și crucile și bordurile. O parte din borduri mai că sunt acoperite de pământ și vegetație.

În țara lui „las-o băi că merge-așa”, în același Cimitir Borzoghean există însă și un exemplu de bune practici. O altă zonă de cimitir, tot cu ostași care arată țiplă. Vedeți imaginile de mai jos:

Nu, nu e vorba de vreun truc: aceste imagini sunt din Piatra Neamț, din Cimitirul Eroilor dar, dup[ cum ați remarcat deja, din zona destinată ostașilor ruși. Adică sovieticilor eliberatori. Fără gardul viu românesc (numai bun să ascundă mizeria), cu gazon, cu pietre funerare aliniate de parcă sunt puse cu șublerul, cu o alee care nu e năpădită de buruieni. Ca un adevărat cimitir în care sunt îngropați soldați.

Nu, nu e vorba de vreo discriminare făcută de administrația din Piatra Neamț. Zona de cimitir cu mormintele rușilor a fost igienizată și reabilitată prin grija și finanțarea Ambasadei Ruse din România. Altfel spus, pentru soldații lor, rușii fac la Piatra Neamț ceea ce administrația pietreană nu face pentru eroii români îngropați în același cimitir.

Ce ar mai fi de zis?

Daniel Vinca
fotografii – Vestea (realizate în ziua de 23 aprilie 2019)

Nota Bene – reamintim că în ședința în care a fost votat bugetul acum câteva zile, a fost stabilită suma de 21.000 lei pentru reparații în Cimitirul Eroilor, o sumă evident insuficientă pentru a repara ceea ce vedeți în imaginile de mai sus.
Amendamentul Opoziției (de a nu se mai da bani la giga-steag și) de a fi suplimentată suma de 21.000 lei cu alți 50.000 de lei pentru Cimitirul Eroilor nu a fost votat de către majoritatea din jurul primarului Dragoș Chitic.

3 thoughts on “Rușinos! Plăcuțele cu numele ostașilor români din Cimitirul Eroilor – mâncate de timp și înecate de bălării! Țiplă la ostașii sovietici!

  1. Felicitari pentru ca abordati acest subiect!Intr-adevar, este o mare rusine starea Cimitirului Eroilor, vinovati sunt toti edilii orasului de 15 ani incoace!

  2. Eliberatorii-violatori sovietici,care au adus ciuma rosie in tara noastra,au parte de respect,pe cand Eroii nostri au parte numai de… uitare.Bunicul meu a murit pe frontul rusesc,il pomenesc mereu,dar imi este sila de acesti afafici politici,care prin comportamentul lor,jicnesc memoria EROILOR NEAMULUI! Rusine la toti oficialii judetului Neamt!!!!

    Admin – probabil că din graba scapati un singur detaliu: Cimitirul Eroilor este administrat de PRIMARIA PIATRA NEAMT, nu de autoritati judetene.

  3. De data asta…chiar nu mai pot retine furia pe care o resimt. Sunt anti PSD,dar mizeria pe care PNL-ul si oamenii lui au adus-o pe strazile orasului si nesimtirea de care dau dovada aproape ca ma sufoca. Sper sa iti bata obrazul cineva,”domnule” primar Chitic. Stii ce inseamna ”Chitic”? mic la suflet si la trup. Si chiar esti,stimabile….iti doresc sa dispari in uitare cat mai rapid,si cand te-oi vedea iar prin mall,iti voi bate obrazul. Atat respect meriti.

Lasă un răspuns