Romașcanul Liviu Brătescu despre regizarea descoperirii Statuii Venus de la Piatra Neamț: „Grav, lipsit de profesionalism!”

Dezgroparea, apoi îngroparea la loc a statuii Venus, pentru a acoperi ilegalitatea descoperirii sale în absența unui arheolog, este un ”lucru grav, neobișnuit și lipsit de profesionalism”, a declarat Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, la Adriana Nedelea LA FIX, anunță libertatea.ro.

Liviu Brătescu, născut la Roman, a lucrat ani buni la Iași, este profesor și doctor în istorie, cercetător științific al Institutului de istorie A.D. Xenopol – Iași, a fost director al Ateneului Tătărași-Iași, și, până la numirea ca Secretar de Stat în Ministerul Culturii, a fost și membru al CA TVR. În 2016, deși a obținut mai multe voturi în colegiul Roman-Ion Creangă decât Elena Udrea a pierdut funcția de deputat în favoarea respectivei, prin (d)efectul legii (repartizarea mandatelor în colegiile unde niciun candidat nu a obținut jumătate plus 1 din voturile exprimate), scriind și o carte pe această temă („Pe contrasens cu favorita preşedintelui”).

Potrivit demnitarului, cazul este anchetat acum de Comisia Națională de Arheologie. Liviu Brătescu a comentat modul în care s-a regizat în 2019 cea mai mare descoperire arheologică din România. ”Problema aceasta are două aspecte. Unul ține de autenticitatea lucrării, o discuție pe care putem să o avem, dar e mai degrabă rostul specialiștilor să o determine. A doua este legată de legalitate, modul în care s-a desfășurat acțiunea arheologică în sine”, a spus Brătescu, potrivit căruia ”legislația spune că o săpătură nu se poate realiza decât în prezența arheologului”.

Întregul articol din Libertatea, AICI.

Și articolul documentat și publicat de Tolontan și echipa sa despre Statuia care a dormit o noapte la hotel înainte de a fi descoperită oficial: Înscenarea lui Venus! Cum s-a regizat în 2019 cea mai importantă descoperire paleolitică din istoria României: „Am făcut aicea un scenariu, că am găsit-o”!

 

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns