Romanul, sub teroare interlopilor: TAXE DE PROTECŢIE CERUTE PROPRIETARILOR DE BARURI!

Ca să aibă linişte şi să nu le fie făcute afacerile praf de către interlopi, proprietarilor de baruri din Roman li se cere taxă de protecţie de către „şmecheri” – aceasta este dezvăluirea şocantă făcută ieri, într-o dezbatere publică pe tema revitalizării vieţii de seară şi de noapte a urbei, organizată de RomanTV, RomanFM şi deputatul Iulian Bulai.

Afirmaţiile extrem de grave au fost făcute de vreo două ori în dezbaterea care a fost şi filmate şi au fost şi consemnate, la punctul doi din sinteza discuţiilor, scrisă şi publicată pe net de Alex Nistor, directorul de programe de la cele două entităţi media: <<2 – agenții economici au menționat că li s-au cerut „taxe de protecție” din partea „șmecherilor”>>.

Astfel de practici nu ar fi o noutate, de-a lungul anilor vorbindu-se neoficial despre astfel de tehnici prin care, pentru a fi siguri că nu se trezesc cu vreun incendiu sau cu scandaluri în serie care să le fugărească clienţii, unii patroni ajung să cotizeze unor indivizi dubioşi. Cea mai utilizată tehnică de a pune presiune pentru ca patronii să înţeleagă să plătească taxa de protecţie este trimiterea unor scandalagii care, atunci când barul sau pub-ul sau terasa sunt mai pline să se certe sau chiar să se ia şi la harţă deranjându-i şi pe ceilalţi clienţi.

Iar taxa de protecţie asigură tocmai „umbrela” în faţa unor astfel de situaţii. În ce priveşte Romanul, de-a lungul timpului au circulat în spaţiul public informaţii referitoare chiar la relaţiile foarte strânse pe care unii lideri ai lumii interlope de aici le-ar avea cu unii politicieni locali.

Publicăm mai jos, integral, rezumatul (procesul-verbal) al dezbaterii realizat de jurnalistul romaşcan.

<<Teme: modificarea parțială a Legii 61 (partea referitoare la programul de liniște) / soluții pentru viața de seară și de noapte a orașului

Discuțiile au durat două ore. Au fost prezente aproximativ 30 de persoane la întâlnire, majoritatea adolescenți și persoane active cu vârste de până la 40 de ani, plus doi patroni de localuri. Un singur reprezentant al presei (în afara celor de la Roman TV / Radio Roman FM). Oficial, nu a fost în sală niciun reprezentant al Primăriei. Neoficial: un angajat din Primărie a stat la toată discuția. A venit doar parlamentarul care a răspuns inițiativei acestei dezbateri, adică Iulian Bulai.

Puncte importante:

1 – agenții economici au solicitat modificarea Legii 61 prin introducerea noțiunii de „răspundere proprie”. Adică legea să permită oricărui local să fie deschis și să aibă muzică de ambianță sau să organizeze petreceri DAR să fie antifonat sau să fie dotat cu sisteme de sonorizare care să nu deranjeze vecinii. Agenții economici au prezentat cazuri în care „vecini” domiciliați la 50-100 de metri distanță au chemat Poliția pentru gălăgie deși sunetul nu avea cum să-i deranjeze, sau cazuri în care romașcanii au reclamat barurile „în numele părinților, cărora le era rușine să cheme Poliția”. 
2 – agenții economici au menționat că li s-au cerut „taxe de protecție” din partea „șmecherilor” 
3 – agenții economici consideră că noțiunea de distracție și-a schimbat sensul, pentru că romașcanii preferă să se distreze pe Facebook și nu mai socializează ca acum, să spunem, 5 ani. 
4 – agenții economici spun că nu e rentabil să investești în calitatea serviciilor și a produselor sau în personal suplimentar doar pentru faptul că în o lună din cele 12 ale anului (luna august) au vânzare, clienți care vor produse de calitate, clienți care chiar vor să se simtă bine. 
5 – tinerii s-au plâns că unii dintre romașcani nu le dau voie nici măcar să joace cărți sau să vorbească în fața blocului, adică există anumiți romașcani care sunt deranjați de orice fel de zgomot, indiferent de oră. 
6 – tinerii au spus că anumite categorii de populație sunt motivul pentru care toți sunt „puși în aceeași oală”, marginalizați, dar și motivul pentru care nu pot să se distreze nestingheriți de prezența celor din categoriile respective. Se refereau în special la cocalari și la unii dintre cei care fac parte dintr-o anumită etnie. Subliniez: unii. 
7 – tinerii vor ca administrația locală să țină cont de părerile și de propunerile lor atunci când se organizează evenimente publice, concerte în centrul orașului etc. De câțiva ani, targetul acestor evenimente e reprezentat în special de persoane cu vârste de peste 45 de ani. 
8 – tinerii solicită ca scena construită în vecinătatea ștrandului să fie utilizată pentru concerte dedicate lor, dacă tot s-au dat bani pentru construirea ei și n-a fost folosită niciodată. Asta mai ales în contextul în care cortul de nunți din Ștrand funcționează și noaptea, cu muzică cu tot. 
9 – tinerii s-au asociat ca urmare a acestei întâlniri, cu scopul de a propune/organiza evenimente și de a solicita finanțări din partea administrației locale și a celor care doresc să îi sponsorizeze în acest sens. Doresc ca, anul viitor, să organizeze un festival muzical dedicat exclusiv tinerilor, la Roman, iar în funcție de succesul acestuia, să aibă și alte inițiative. 
10 – agenții economici au precizat că administrația locală le-a schimbat autorizațiile de funcționare, din proprie inițiativă, prin anul 2016, limitându-le programul „cu muzică”. 
11 – și cea mai importantă – cei prezenți au identificat două probleme ale romașcanilor: lipsa de unitate, în orice domeniu. Indiferent de vârstă, romașcanii nu sunt uniți nici când vine vorba de inițiative, nici când vine vorba despre schimbări, nici când trebuie să ia măsuri împotriva unei fapte antisociale. A doua problemă: frica romașcanilor, sub forma „nu ieși afară noaptea, că poți păți ceva”, o frică transmisă în special de părinți către copii, nefondată – spun tinerii – pentru că orașul e mai liniștit noaptea, iar mare parte din faptele antisociale au loc ziua, când deși e aglomerat, nimeni nu sancționează astfel de fapte din cauza.. lipsei de unitate.

Propunerile au fost notate de parlamentarul Iulian Bulai. Înregistrarea dezbaterii va fi difuzată de postul Roman TV vineri de la ora 19.

Următoarea dezbatere va avea loc în luna septembrie și se va referi la problema infracționalității juvenile (a infractorilor care au vârste mai mici de 14 ani și care, prin lege, sunt iertați de la orice pedeapsă).

Personal, sunt bucuros că la întâlnire au venit tineri deosebiți, cu extrem de mare potențial, precum și oameni deschiși la minte. Îmi pare rău că au fost doar 30 de persoane, semn că romașcanilor oricum nu le pasă de soarta lor sau de cea a orașului, având, desigur, probleme mai importante sau considerând că dacă au lăsat un comentariu pe Facebook chiar ține cont cineva de opiniile lor. Deocamdată, înțeleg perfect de ce orașul se depopulează și știu ce fel de populație va avea peste 10 ani dacă se continuă așa.

Felicitări sincere celor prezenți la dezbatere, a fost o onoare!>>

 

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Romanul, sub teroare interlopilor: TAXE DE PROTECŢIE CERUTE PROPRIETARILOR DE BARURI!

  1. Pai e normal. Ca orice campanie electorala are nevoie de bani si forta de munca. Smecherii pun la dispozitie baietii care lipesc afise ,iar politicienii le permit,prin blocarea politiei,sa isi faca mendrele in zona. Asa functioneaza sistemul.Stiu,ca am facut parte din el. Ca politist,primeam „indicatii” ,sa fim atenti de cine ne luam si cat de „agresiv”,inclusiv din partea unor alesi de „top”. De,parangheliile nu se fac cu oamenii „buni” la bulau,nu e asa,dom primar MICUleone?

Lasă un răspuns