Românul RĂPIT DE TERORIŞTI în Burkina Faso este din comuna SĂBĂOANI-NEAMŢ

roman rapit in burkina faso

Iulian Gherguţ, românul răpit de o grupare teroristă în Burkina Faso, este originar din satul Traian, comuna Săbăoani, judeţul Neamţ, informează Mediafax.

Bărbatul are 39 de ani, este plecat de mai mulţi ani din localitatea natală, iar anul trecut s-a căsătorit cu o tânără din Bucureşti.

Potrivit unor apropiaţi Iulian Gherguţ era plecat de mai multă vreme la muncă în Anglia, unde muncea ca taximetrist. Se pare că patronul firmei de taximetrie îl relocase în Burkina Faso, ca agent de securitate, la mina de mangan din Tambao, acolo unde era implicat în acţionariat.

Familia din Săbăoani a fost informată de autorităţile române despre răpirea lui Iulian Gherguţ. Majoritatea membrilor, inclusiv părinţii, sunt plecaţi la muncă peste hotare.

Iulian Gherguţ, agent de securitate la mină, a fost răpit sâmbătă de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao, potrivit unui oficial militar citat de Associated Press.

Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac, a precizat un oficial militar.

Avem câteva informaţii şi suntem deja în teren. Cooperăm cu Niger şi Mali”, a adăugat acesta. Potrivit unui comunicat de presă emis duminică de MAE, românul răpit din Burkina Faso nu a fost rănit în schimbul de focuri de la mina unde se afla în patrulare şi unde asigura securitatea perimetrului.

„Un român a fost răpit de cinci bărbaţi care seamănă cu rebelii tuareg. Ei au atacat mina de mangan din Tambao” (nord), a declarat un oficial din armata statului Burkina Faso, adăugând că un jandarm a fost „grav rănit” în atac. „Au tras întâi asupra jandarmului, rănindu-l grav, apoi l-au răpit pe român, care nu era înarmat” şi lucra ca „agent de securitate la mină”, a precizat un oficial al Jandarmeriei din Burkina Faso. Autorii răpirii, „bărbaţi cu turbane şi înarmaţi”, „s-au îndreptat spre frontiera cu Mali”, a declarat o sursă din domeniul securităţii din Mali, precizând că autorităţile acestei ţări au trimis oameni înarmaţi pentru a-i intercepta. P

otrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), din Mali. În prezent, forţele de securitate naţionale şi elemente ale armatei franceze verifică zona.

V.N.

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns