România, stat mafiot! Primarul condamnat și demis folosește biroul din Primărie!


Un echipaj al Poliției Neamț (de la o secție de poliție rurală) făcea aseară cercetări după ce un cetățean din Hangu (consilier local USR) a reclamat la 112 că un birou din Primăria respectivă este ocupat și folosit abuziv de fostul primar Gavril Lupu.
Echipajul ajuns la fața locului după ceva timp (era la alt eveniment, după amiaza un astfel de echipaj acoperă 5-6 comune) a fost așteptat chiar de Lupu care, senin, a confirmat că așa e și și-a justificat ocuparea nelegală a unui birou din Primărie (cel de primar!) cu argumentul că a atacat în instanță Ordinul Prefectului prin care, acum câteva săptămâni, a fost demis din funcție ca urmare a condamnării penale definitive.
Pe logica lui Lupu, un fel de pașă în Pașalâcul Mafiot Hangu, faptul că ar fi atacat în contencios ordinul prefectului ar duce, automat, la suspendarea respectivului act administrativ.
Legea spune însă altfel: dacă o persoană fizică sau juridică (indiferent ce nume poartă) atacă în contencios un act administrativ, acel act rămâne valabil până la pronunțarea pe fond sau până ce instanța îl suspendă. Nu e cazul aici. Există și excepție dată de aceeași lege: devin suspendate de drept acele acte administrative atacate în Contencios de Prefectură. Iar nu e cazul aici.

Ca să completăm tabloul, după ce a fost demis Lupu a acceptat să predea vicerimarului (care, de drept, preia atribuțiile de primar) ștampila și sigiliul. Nu a predat nici cheia de la biroul lui și nici altceva (de exemplu documente).

În declarația dată ieri de Lupu polițiștilor, acesta a confirmat senin că se află în această situație flagrantă (care atinge vreo 4-5 articole din Codul Penal) din data de 5 mai, de când prefectul Adrian Niță a semnat ordinul de demitere. Adică l-a durut drept în cot de lege (doar pentru o atitudine similară a fost și condamnat și e infractor cu patalama). În declarația cu valoare de autodenunț, Lupu mai spune, la fel de senin, că face asta și pentru că viceprimarul (Ionel Pântea) i-a tolerat abuzul.

Adică îl bagă în belea și pe viceprimar. Și, cumva, are dreptate. Într-o discuție purtată mai devreme cu Vestea, viceprimarul Pântea a confirmat situația aberantă și a adus justificări de genul „am vrut să fiu înțelegător”, „a suferit”. Uman o fi de înțeles dar administrativ și juridic nu: în acest moment, primăria (condusă oficial de Pântea), oferă culcuș, gratuit, unui infractor condamnat penal pentru fraudarea de fonduri europene.
Oferă Primăria Hangu aceleași facilități (birou cu mobilier, computer, imprimantă, căldură, energie electrică) tuturor infractorilor din comună? Nu. Și dacă ar face asta pentru alt infractor de drept comun, parcă ar fi mai puțin grav, dacă respectivul nu ar fi fost condamnat (cum e în cazul Lupu) pentru infracțiuni comise în legătură cu atribuțiile de serviciu.

Că Lupu are o vârstă și că digeră greu căderea din funcția de „pașă”, e evident. Dar nu e treaba viceprimarului (cu atribuții de primar) să asigure consiliere psihologică pe resursele administrației.
Viceprimarul era obligat (de lege!) ca de a doua zi după ordinul prefectului Niță să preia tot de la primar, inclusiv biroul. Prin bună înțelegere sau – la nevoie – cu forța. Cu forța legii.
Că primarul a atacat în instanță ordinul, că teoretic se poate întâmpla orice (pur teoretic) inclusiv ca instanța să anuleze ordinul prefectului (dar nicio instanță nu poate anula sentința de la Curtea de Apel care spune condamnare cu suspendare și OUT de la primărie), asta e altceva.
Dar nu e normal ca un infractor (calidat așa de Curtea de Apel) demis (de prefect) să ocupe abuziv și ilegal un birou în Primărie. El să aibă cheia, să-l descuie și să-l încuie.
Din momentul demiterii lui, Gavril Lupu mai poate intra în acea primărie ca simplu cetățean, când își plătește impozitele sau când are o problemă de rezolvat. Nu să ocupe acea încăpere, cu birou și canapea (!).

Rămâne de văzut ce va urma de acum încolo. Orice student de drept spune că e vorba de faptă penală, că poliția și Parchetul ar trebui să trimită un nou rechizitoriu la Justiție.

Care Justiție la tratat destul de blând, totuși, pe Lupu. Alții inculpați, pe spețe asemănătoare, nu au beneficiat de clemența „cu suspendare” ci au primit pedepse cu executare.
În loc să înțeleagă toleranța judecătorilor (care or fi luat în calcul și vârsta inculpatului, și alte elemente), Lupu a ales să sfideze și sentința Curții de Apel Bacău și ordinul prefectului.
De ce? Pentru că toate instituțiile i-au permis acest lucru. Deși Lupu a trecut biroul din Primărie pe persoană fizică de câteva săptămâni, nimeni nu l-a deranjat. Nici cel care i-a preluat atribuțiile, nici Prefectura, nici Poliția… Nimeni.
Primul (viceprimarul) a știu și a vrut să fie suflet de mamă. Ceilalți vor pune această complicitate pe seama faptului că nu au știut. Dar de ce nu au știut?

În urmă cu câteva minute, prefectul de Neamț, Adrian Niță a declarat că acum a aflat de această situație. Scuza este, pe fond, o acuză. Inclusiv la adresa celor care ar fi trebuit să-l informeze încă de aseară despre situația de la hangu, despre intervenția după un apel la 112. Că, totuși, nu e chiar un fapt banal când un individ (proaspăt infractor cu patalama) ocupă – chiar și după programul unei instituții – un birou în care… se încuie.
În fine…
Rugat să transmită un mesaj celor doi (viceprimar cu atribuții de primar și fost primar devenit condamnat de drept comun), prefectul Niță a fost scurt: „Să respecte legea! Domnul Lupu nu mai are ce căuta în acel birou!”.

Vom vedea…

Daniel Vinca

Nota Bene – așa suflet de mamă e actualul șef (legal) al administrației din hangu, încât și pe siteul Primăriei, Gavril Lupu figurează ca primar. Îi sugerăm domnului vice să citească un pic legea care spune că acel site este o interfață oficială a primăriei. Ca un document. Și că acea secțiune (tolerată de el) este tot ilegală.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.