România procesului bine făcut şi amânat / Cine, ce, de ce lungeşte dosarul “Harbuz – ANI – incompatibilitate”?

ani 

95% din votanţii Monicăi Macovei din turul I al alegerilor prezidenţiale au mers în turul II şi au votat Klaus Iohannis, spun specialiştii. Asta înseamnă că în afară de lipsa de organizare pentru votul din Diaspora, Victor Ponta a decontat din greu şi tema legată de “Corupţi / Penali / Incompatibili” pe care a bătut monedă cea care s-a declarat “inventatoarea DNA”.

Şi nu e vorba de personaje care au tras în jos votul lui Ponta doar din postura de “dovediţi şi condamnaţi” ci şi de baroni PSD doar bănuiţi de fapte care nu se asortează cu imaginea unui partid social-democrat căruia tare i-ar fi prins bine lustrul ideii de reformă internă.

Azi, episodul Liviu Harbuz. Şi nu cu amintiri despre anchete vechi legate de crotalii noi ci despre aniversări proaspete a unei decizii date de ANI (Agenţia Naţională de Integritate) prin care deputatul ales în Colegiul 3 Neamţ („Colegiul lui Culiţă Tărâţă”, cum îi spun cunoscătorii) era declarat INCOMPATIBIL.

Şampanie la 15 luni

Liviu Harbuz ar putea sărbători cu şampanie. Au trecut 15 luni de când ANI îi trântea un comunicat bombă iar el, deputatul, e bine merci în funcţie.

Decizia din 9 august 2013 se termină, şablon, cu fraza standard a comunicatelor-topor ANI: “Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”. Un fel de “prezumţie de nevinovăţie până la decizia instanţei”, din comunicatele DNA sau DIICOT.

Evident că şi vestea.net preţuieşte “prezumţia de nevinovăţie” la fel cum şi deputatul declarat INCOMPATIBIL a preţuit “dreptul la apărare”.

Primul termen (vezi foto) s-a judecat aşa, mai pe toamnă. Pe 12.11.2013. Din linkul de la siteul portal.just.ro aflăm că “Solutia pe scurt: Amână pronunţarea la data de 19.11.2013”. La data amânării, medicul veterinar (cu doctorat, să se ştie!) mai primeşte o veste bună: altă amânare, pentru 26 noiembrie 2013…

De la final de noiembrie, pronunţarea este „aruncată” spre început de decembrie, pentru ziua a 3-a (în ajun de ajun de ajun de Moş Nicolae)…

Acuşica, coliva de un an…

Da, pentru data de 3 decembrie, Harbuz poate sărbători cu o colivă comemorarea a un an de când Justiţia i-a spus şi ea să plece acasă, confirmând acel comunicat trântit de ANI de la obraz. Pe 3 decembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti se arată insensibilă la argumentele doctorului veterinar (cu doctorat, am mai spus…) şi îi respinge alesului contestaţia. Sentinţa e fix aşa: “Respinge contestaţia ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”.

harbuz01 harbuz02 harbuz03

 

 

 

 

Ca să nu fie interpretări aiurea: coliva de mai sus e pentru sentinţa de la Curtea de Apel ce pare a fi atât de bine îngropată în proceduri care aduc a orice (a orice LEGAL, nu vă gândiţi la altceva…) numai a CELERITATE nu!

Tortuleţ la 6 luni!

Evident că deputatul / medic veterinar / doctor / ex-şef ANSVA preţuieşte şi ideea de recurs. Cu ce serviciu poştal i-o fi remis Curtea de Apel sentinţa de mai sus şi la ce serviciu de curierat o fi apelat reclamantul Harbuz pentru a înregistra în termen de 15 zile cererea de recurs rămâne un mister comparabil cu Triunghiul Bermudelor. Pentru că dilatarea spaţiu-timp a funcţionat precum ugerul de la vaca de lapte în timpul mulgerii: acelaşi portal al instanţelor consemnează ca dată a declarării recursului ziua de …7 aprilie 2014.  Adică după trei luni şi ceva…

Dar nu pentru asta e tortul din intertitlu. Nu. E vorba de tortuleţ pentru 6 luni. 6 luni şi mai bine s-au scurs de când a fost marcat pe net, spre cunoştinţă publică, recursul lui Harbuz şi de atunci, conform aceluiaşi site, nu s-a întâmplat nimic. Nimic-nimic. Nici măcar un termen în care să se dea, aşa, o amânare pentru suspans…

Indiferent de Băse-Ponta-Iohannis-etc, elevii învaţă la Civică de separaţia puterilor în stat şi că Justiţia o fi ea de genul feminin dar e legată la ochi, să nu fie părtinitoare sau influenţabilă. Şi îi dorim să fie. Iar votul de acum câteva zile arată, o dată în plus, că românii cer nu musai capete pe tavă dar pe cazuri de (suspiciuni de) CORUPŢI / PENALI / INCOMPATIBILI să stabileacă Justiţia cine mai merită şi cine nu să îndeplinească o demnitate publică. Că, deh, funcţia de deputat nu e de ici-colea: omul cu gândul la recurs ridică mâna şi votează/trânteşte legi. Ba, aşa de o ipoteză, dacă mâine ar ajunge în Camera Deputaţilor o lege de modificare a activităţii şi competenţelor ANI, ar vota (cu bilă albă sau neagră) şi deputatul declarat INCOMPATIBIL. Pe înţelesul tuturor, ar fi ca şi cum un suspect într-un dosar penal ar putea vota pentru modificarea Codului Penal. “E cuşer aşa?”, ar întreba Constantin Tănase…

Ca să nu fie vorbă: pe elementele cunoscute de toată lumea (cronologia ANI – Curtea de Apel – Înalta Curte…) nu ai ce să-i reproşezi deputatului. Că doar nu alesul neamului stabileşte termenele la instanţe… Că beneficiază de această lungire a suspansului şi a dubiului? O fi sau n-o fi!…

Dar nici nu a fost văzut în vreo conferinţă de presă sau măcar cu vreo declaraţie în ziarul vrenui prieten să spună că această situaţie nu e tocmai ok şi că se roagă / cere Justiţiei să proceseze mai rapid dosarul “Harbuz / ANI / INCOMPATIBILITATE”.

Aşa cum în orice ţară normală Justiţia s-ar pronunţa pe cazul Klaus Iohannis înainte de a depune jurământul pentru funcţia de preşedinte (ca să nu rămână agăţat un cui de haina primului om în stat…), aşteptarea opiniei publice poate fi comparată cu un pahar care s-a umplut de mult şi pe dosarul lui Harbuz.

Incompatibil finalmente sau nu (asta doar Justiţia hotărăşte), Liviu Harbuz are, cu această tinichea de la ANI, o problemă de credibilitate. Dar – cel puţin teoretic, cum îi place unui jurnalist, amic cu deputatul, să despice firul în patru – se poate întâmpla ca o lege să treacă prin Camera Deputaţilor la un vot distanţă. Cel al lui Liviu Harbuz care, măcar la nivel de risc, se poate trezi cu o sentinţă definitivă şi irevocabilă care să-i confirme INCOMPATIBILITATEA. Ce se va întâmpla apoi cu acea lege, după ce ea a fost introdusă în circuitul juridic, a produs deja efecte?

Reputat medic veterinar şi manager la fel de priceput (de fapt, de la asta i s-a tras şi beleaua cu ANI), Liviu Harbuz nu ar muri de foame fără deputăţie. Şi, oricum, are şi un doctorat şi titluri ştiinţifice luate pe bune, „nu ca alţi politicieni”, după cum menţiona într-un interviu de life-style, fix înainte de alegerile în care Victor Ponta a plătit tribut şi pentru conceptul “CORUPŢI / PENALI / INCOMPATIBILI”.

Să facă Harbuz un pas în spate – adică demisia din PSD şi din funcţia de deputat – până găseşte timp Justiţia să se ocupe de dosarul lui? Ar fi o minune mai mare decât câştigarea alegerilor de către Iohannis!
Aşa că singura speranţă a alegătorilor din Colegiul 3 Neamţ şi a social-democraţilor care nu mai vor să muncească în zadar pentru politicieni cu imagine şifonată ar fi ca Justiţia să dea banda aia neagră de la ochi cât să vadă prin ce sertar s-a rătăcit dosarul medicului veterinar. Şi apoi să-şi pună banda la ochi şi, cu imparţialitate şi fără patimă, să stabilească, definitiv, dacă omul a greşit sau nu.
Dacă Harbuz nu a greşit, să plece acasă vreo 2-3 de pe la ANI, poate şi de la Curtea de Apel. Dacă Harbuz a greşit, ăia 2-3 de mai sus să fie premiaţi iar deputatul să facă jumătate de pas în spate. Doar jumătate de pas, că s-a dus deja jumătate de mandat cu praful groooooos pe dosarul său.

Daniel VINCA

Nota Bene – PUBLICITATE

harbuz 3Nu rataţi ediţia de mâine a ziarului Ceahlăul (de pe Aleea Tiparului)! Dacă se respectă tradiţia, în Ceahlăul de mâine, pe pagina a 7-a, coloana din dreapta, aveţi şansa să găsiţi răspunsul onor deputatului din care estimăm că nu va lipsi aserţiunea conform căreia textul de mai sus este “o nesimţire”.

Nu putem profeţi dacă se păstrează sau se schimbă semnatarul. Dar pentru imaginea publică, dă bine acolo o strategie înţeleaptă cu “journalist cu BAC discutabil, frustrări etc”…
Promitem că – riscând şi un proces pe drepturi de autor – vestea.net va prelua INTEGRAL eseul cu Veterinarul de la pagina 7.

5 thoughts on “România procesului bine făcut şi amânat / Cine, ce, de ce lungeşte dosarul “Harbuz – ANI – incompatibilitate”?

  1. Daniele, dar ce treaba are fantele acesta cu judetul Neamt? Stiu ca e nascut aci dar a crescut si s-a naravit la Bucuresti pe langa pulpa lui Nastase.

  2. As spune ca cine nu s-a dedulcit in vara asta la oleaca de pepene sau lubenita, musca din harbuz cu pofta. o fi din pricina aia cu umflatul unei ţâţuci ?

  3. Pingback: WOW! Mondenul Harbuz cu ochelari cu HULUBE ROŞII! - vestea.net

Lasă un răspuns