România – Polonia, o istorie rememorată

02_resize 

Un adevărat arc peste timp a avut loc la Bicaz (vineri, 5 septembrie 2014), unde întâlnirea autorităţilor locale cu reprezentanţii oficiali ai Poloniei în România au adus în prezent momentul istoric al refugiului pe plaiuri nemţene al preşedintelui Ignacy Moscicky.
Primarul Nicolae Sălăgean şi autorităţile locale şi judeţene au avut ca oaspeţi o delegaţie de polonezi condusă de ataşatul militar al Poloniei la Bucureşti, col. Tomasz Domanski care l- a reprezentat pe ambasadorul polon, reţinut la Bucureşti de o agendă mult prea încărcată.

La manifestările organizate de Primăria Bicaz cu psirjinul CJ Neamţ şi al Asociaţiei Cristiana, Prefectura Neamţ a fost reprezentată de şeful Cancelariei Prefectului, Iulian Jugan.

Prima parte a manifestării s-a consumat vineri seara la casa de Cultură unde au fost prezenţi, de asemenea, consilieri locali şi judeţeni, oameni de cultură, lideri de opinie. Oaspeţii au participat şi la vernisajul unei expoziţii dedicate împlinirii a 75 de ani de la perioada în care preşedintele polon se refugia în Palatul Regal din Bicaz (actualul sediu al Primăriei).

După conferinţa de presă, a urmat o seară românească la care, într-o atmosferă destinsă, primarul Sălăgean, colonelzl Domanscky şi Iulian Jugan au discutat, aplicat, despre variante de colaborare Neamţ (România) – Polonia.

Pentru sâmbătă şi duminică, programul stabilit de Asociaţia Cristiana şi primarul Sălăgean a vizat vizitarea unor obiective turistice sau economice din zonă (Primărie, baraj, spital, Cheile Bicazului etc). Tot cu această ocazie a fost realizat şi un film documentar, “România – Polonia, o istorie rememorată”.

Vom reveni.

vestea.net

 

Lasă un răspuns