Români și Școala 2 / Noii directori, contestații, reclamații asumate sau nu…


Numirea unor directori nou-nouți (plini sau adjuncți) interimari a agitat unele ape prin unități de învățământ din Neamț. Cadre didactice care consideră că merită să fie directori „forever” (deși le-a expirat mandatul obținut prin concurs sau interimar) sau fanii acestora acuză factorul politic care ar fi înclinat balanța într-un fel sau altul.

De la „politizare” la „abuz” nu e decât o graniță fragilă deși, așa cum spuneam într-un articol anterior, „rebelii” de azi (directori, profesori, părinți) nu au avut nicio reacție atunci când Ministrul Educației a „teleportat” finalizarea concursurilor de la 1 septembrie la 1 decembrie, invocând argumentul interesant că nu pot fi deranjate concediile unor cadre didactice.

Zumzete mai stridente pe această temă au ieșit în ce privește Școala Români (nu mai e director Mihaela Aldea) și Școala 2 Piatra Neamț (în locul ex-directoarei adjuncte Steluța Postolică a fost numită pe funcția respectivă Simina Teodorescu, soția consilierului local PNL).

Școala Români

Numirea unui alt director pe funcția ocupată până la expirarea mandatului de către Mihaela Aldea a creat rumoare în comuna Români. Spre deosebire de alte situații, în acest caz, o mână de părinți și-a asumat un demers și oamenii respectivi chiar au protestat ieri în fața ISJ. Au fost primiți de inspectorul general adjunct Dana Păiuș iar concluzia întâlnirii a fost că rămâne interimar Mihaela Rotaru iar Mihaela Aldea se poate prezenta, la rândul ei, la concursul care urmează a fi organizat.

„În ce privește situația de la Școala Gimnazială Români, schimbarea conducerii s-a făcut în urma unei analize în care au contat și rezultatele elevilor la evaluarea națională, și programul remedial, nu doar activitatea managerială. Doamna director poate participa la concursul care începe cu înscrierea candidaților în data de 14 septembrie. Este pentru prima dată când oricine poate participa la concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli!”, a declarat inspectorul general Mihai Obreja.

Școala 2 Piatra Neamț

Pleacă din funcție Steluța Postolică, intră în funcție Simina Teodorescu. Ultima e venită în Școală (și în județ) de vreun an de zile și are norocul/ghinionul de a fi soția consilierului PNL de Piatra Neamț, Constantin Teodorescu.
Vestea a fost bombardată cu mesaje iritate despre această situație: un mail, discuții telefonice și apoi un alt mail cu o scrisoare deschisă.
Spre deosebire de părinții de la Români, la Școala 2 demersurile sunt „asumate” de „un grup de cadre didactice din    Școala Gimnazială Nr. 2 din Piatra-Neamț, cândva un reper al învățământului nemțean…”. Concret, de nimeni…
Întrebați de ce nu am publicat scrisoarea deschisă până acum, am întrebat la rândul nostru cine și-o asumă și… nu a mai venit niciun răspuns.

Publicăm mai jos, totuși, în format foto, respectiva așa-zisă Scrisoare deschisă, subliniind rezerva necesară pe care trebuie să o aibă cititorii, fiind vorba de o ANONIMĂ:

Evident că am încercat să obținem un punct de vedere și de cea pusă la index, de la Simina Teodorescu. Care, mult mai asumată decât unii colegi de cancelarie a acceptat orice discuție pe subiect (va fi prezentă în această seară și la emisiunea Vestea Tic-Tac de la ora 18) și care a răspuns la orice întrebare care o vizează.
În rezumat, poziția Siminei Teodorescu este următoarea:
1.Da, sunt venită de un an în Neamț dar lucrez de 20 de ani în Învățământ. Rezultatele la catedră (inclusiv gradele didactice obținute) sunt valabile, conform legii, oriunde în România.
2.Aș fi ipocrită să spun că nu o fi contat, pe undeva, poate, și componenta politică. Dar pe aceeași logică, înseamnă că cei care reclamă acum puteau acuza același detaliu și acum 4 ani, și altădată etc…
3.Dincolo de componenta didactică, de calificative sau de alte confirmări profesionale, am avut în toți acești ani și o activitate intensă în domenii conexe (cultură, presă etc) iar toată această experiență o pun acum în slujba școlii la care lucrez, a elevilor, a părinților, a colegilor cadre didactice.
4.Urmează un concurs la care mă voi înscrie. Și unde se poate înscrie oricine, inclusiv fosta directoare adjunctă. Și fie ca să câștige cel mai bun, pentru binele școlii nostre.

„Generalul” de la Mureș: „Dacă Simina rămânea aici, îi propuneam să fie inspector!”

Vestea a încercat să vadă ce anume o recomandă pentru funcția de director adjunct decât păcatul de a se fi căsătorit cu consilierul local PNL. Așa că am avut o discuție cu inspectorul general de la ISJ Mureș, Sabin Gavril Pășcan.

„Simina? Sincer, Învățământul din Mureș dar și viața cultural-educativă din județul nostru au avut de pierdut pentru că ea a trecut Carpații ca să-și urmeze bărbatul iubit. Dacă rămânea în Mureș și dorea să facă pasul spre management, îi propuneam să fie inspector, ba chiar inspector general adjunct. Are o carieră ireproșabilă în Educație. I s-au mai propus, în anii din urmă, funcții în echipa ISJ dar atunci nu a dorit ea. Îi doresc succes la școala unde lucrează și sunt convins că va face treabă nu bună ci foarte bună ca director”, a spus „generalul” de la Mureș.

Detaliu: Pășcan nu este membru PNL. Și deși este în ISJ Mureș de peste 10 ani și ocupă această funcție din vremea PSD, nici membru PSD nu a fost.

Evident că toate aceste discuții vor continua cel puțin până la organizarea și finalizarea concursurilor. Și, de ce nu?, și după aceea…

Daniel Vinca

14 thoughts on “Români și Școala 2 / Noii directori, contestații, reclamații asumate sau nu…

 1. Oare de ce atunci când lucrurile merg foarte bine trebuie să le facem să meargă prost? Școala Gimnazială nr. 2 este printre cele mai bune școli din județ și nu numai. Acest lucru îl datorăm doamnei director Steluța Postolică care, pe lângă faptul că este un director de excepție, este și un cadru didactic așa cum și-ar dori orice părinte pentru copilul lui. Un om care și-a sacrificat viața pentru școala ei, pentru copiii pe care îi instruiește cu atâta dragoste și pasiune. Din mâinile acestui om au ieșit cele mai bune generații! În loc să o premiați o demiteți din funcție? Rușine!!! Ce se va alege de această școală?? Nu ne rămâne decât să ne luăm copiii și să plecăm!
  Lăsați-ne cu politica și cu soții de politicieni, copiii noștri au nevoie de cadre didactice competente și de directori care să-și merite funcția! Suntem sătui de corupție!
  Ne vrem directorul înapoi!
  Susțin Postolică Steluța – director Școala Gimnazială nr 2, Piatra Neamț!

 2. Cei care au trimis scrisoarea,s-au AUTODESCALIFICAT penibil si jenant, …mai ales ca sunt ,,cadre didactice,,….neavand constiinta asumarii responsabilitatii, prin.a sna ,,misiva ,! Se certifica aforismul cu musca si albina : ambele zboara, dar. Calitatea lor e data de….locul pe care se aseaza: una pe floate, cealalta pe….! Si’apoi, cand apare un om de valoare, apar..si frustratii, invidioșii si …. bipezii !

 3. Nu contesta nimeni ca ar putea fi competenta maxima . Credeti ca dacă spune prietenul doamnei de la Mureș ca situația e roz, noi părinții ar trebui sa dormim linistiti? Competenta invocata era frumos a fi demonstrata prin parcurgerea unui examen .Ca numirile sunt politice nu are sens sa tot încercam a dezminti. Doamna inv a sosit anul trecut în școală la o clasa creata, fara suparare. Sunt cadre didactice ce își doreau sa ajungă la sc 2 de ani buni. … . Dincolo de povești ne doare de copiii noștri. Speram sa nu mai fie circul de anul trecut cu clase dezmembrate și învățat în 2 schimburi. Pentru acest aspect ne-am organizat și vom merge pana la minister ! Dar speram totuși ca doamna are propriile ei idei și nu unele preluate!

 4. Din pacate ce scrie in acea scrisoare au simtit copiii pe pielea lor anul trecut. Si nu vom permite aceeasi bataie de joc. Ni s-a replicat ca pe vremea lor au învățat si in 3 schimburi. Ce vorbim???? Cine doreste se poate intoarce la acele vremuri. Lasati copiii in pace si rezolvați problemele ascunse pe propria piele. Daca anul trecut ne-am oprit la discuții in curtea scolii si am sesizat doar ISJ, anul acesta ajungem corpul de control al ministrului. Pe toate grupurile parintii sunt mobilizati. Sa intelegem ca a fost formata echipa perfecta care sa execute si sa puna in practica asemenea nebunii?? Lasati politica domnule inspector si vedeti realitatea din sc 2.!

 5. Agitarea apelor are un scop sau nu are? Si asa lucrurile sunt agitate si incerte in scoli. In loc sa rezolve problemele pentru care sunt pusi, inspectorii agita apele si asa agitate. Sau tocmai pentru asta au fost pusi……POLITIC….
  Din articol nu am inteles care au fost motivele schimbarii de la Sc.2, poate cei de la presa nu le stiu…. nici noi, parintii!
  Am trei copii care invata la Sc.2 si am vazut ca au avut rezultate bune la examenul pentru clasa 8. Ba chiar au fost premiati si la zilele orasului, iar la remediere, din cate am vazut, scoala era plina. DECI – ANALIZE NU S-AU FACUT LA SC. 2? Despre activitatea manageriala nu stiu, dar cred ca raspunde directorul. Daca treaba a mers bine de ce a fost schimbata adjuncta, pentru 2-3 luni, nu mai putea astepta doamna venita pana la concurs?
  1. Si in Sc. 2 sunt profesori si invatatori care au vechime, au grade, au munca multa in spate (am avut copiii in clase de 36 de elevi), asta nu e un argument. Se putea alege un profesor sau invatator care cunoaste problemele scolii la propunerea scolii asa cum s-a intamplat in alte scoli. Dar traim in Romania democrata si nepolitizata.
  2. Eu intreb – daca doamna nu avea treaba cu politica mai era numita, mai era primita de catre profesori? Dar stiu ca au fost ceva probleme la Rares cu profesorii, doamna cum a ajuns la Sc. 2, din alt judet ca la Rares……Recunoaste doamna ca politic – in cea mai mare masura.
  3. Daca doamna isi pune toata experinta in slujba scolii este foarte bine, dar dupa ce apele sunt agitate si impusa politic, profesorii si invatatorii mai au incredere, mai merg cu drag la ore? Dar pe cine mai intereseaza. Oricum nu le mareste salariile, mai stau si in asteptarea ” Surprizelor” de la Inspectorat si sa vedeti starea de spirit a copiilor mei(probabil si a altora).
  4. Era de bun simt sa refuze propunerea de director pt. 2 luni, sa nu mai agite apele si sa se inscrie la concurs, NU-I ASA? Acum ca ne-a spus ca se inscrie la concurs se linisteste cineva? TOT POLITIC, COMPONENTA care a facut mai mult rau decat bine de multi , multi ani.
  5. Treaba cu generalul de la Mures vine sa confirme faptul ca se simte neprimita bine, nu o stie nimeni si apare intr-o familie sa ia locul altcuiva care a muncit pentru scoala. Nu cred ca era nevoie de toata galagia asta mediatica, respectul se castiga nu se impune. Dar nu e vina ei… sau poate …

 6. Cum sa afirmi despre un colectiv de cadre didactice, care-și susțin colegul cunoscându-i complet competentele de om și profesionist de câteva zeci de ani, ca sunt un nimeni? „ex-directoarea”, cum o numește autorul articolului, este întâi de toate un OM deplin cu valori morale puternice și un cadru didactic care se dăruiește complet meseriei sale, scolii, elevilor și părinților. Este un OM pentru care orice solicitare se finalizează afirmativ, nu datorita susținerii politice, ci datorita credinței pe care o are în forțele sale, cu care Dumnezeu a inzestrat-o tocmai ca sa fie o invingatoare. Pentru părintele subsemnat, ca și pt alte sute de părinți care au copii crescuți si educați de dna Steluța, dumneaei este dascălul exemplar, dascălul care da startul cinstit în viata copiilor noștri și directoarea care a fost eroina cel puțin a anului pandemic, prin claritate, exigenta și echilibru în deciziile scolii, care e cea mai ravnita școală din oraș… Oare de ce?? În concluzie în viziunea noastră, nu funcția face omul, ci invers, omul competent și curat în fata lumii da valoare funcției. Doamne ajuta!

 7. Susțin reintrarea în funcție a doamnei Steluța Postolică!!

 8. Scria cineva aici ca atunci cand apare un om de valoare ceilalti…. Pai valoare are directoarea demisa. Noua dir trebuia sa vina prin concurs cu capul sus. Daca au iubit-o atat la Mures de ce nu a avut functii pe masura acolo? Nu era politicul care trebuia…. Putea aprecia ca e destul cum a venit anul trecut in scoala cand i s-a facut clasa de 17 copii.
  De ce nu au semnat oamenii scrisoarea se mira cineva… Pai la modul cum au actionat crede cineva ca se vor comporta cu demnitate cu colegii din scoala?? Sunt satui si scârbiti.
  Fosta dir a fist singura care a reusit sa gestioneze situatia exploziva din toamna. Si sa tina pe linia de plutire aceasta scoala. O mare mizerie este si daca se continua cu viziuni ca cele de anul trecut sa vedem cum va raspunde conducerea profesorilor ce vor ajunge sa nu aiba clase prin plecarea in masa a copiilor catre scoli cu invatamant dimineața ca oamenii normali.
  Lasati-ne dragi politicieni ca ati pierdut destul! Prin astfel de mizerii mai pierdeti si ce mai era de pierdut.

 9. Din unele comentarii de mai sus rezultă că directorii interimari sunt buni doar dacă sunt numiți de PSD.
  Că-s politruci, agenți electorali, postaci și au chiar și probleme cu limba română nici nu mai contează atâta timp cât au fost girați de echipa politică a academicianului Andrușcă.
  Bravos, profesori și părinți, continuați să aduceți osanale pesedistilor care au nenorocit această țară!

 10. În ultimul timp suntem martori la schimbări peste schimbări a miniștrilor, inspectorilor, directorilor în funcție de partidul care este la putere. Este inadmisibil așa ceva!!!
  Eu ca părinte, vreau profesori buni pentru copiii mei, vreau conducere care se ocupă cu problemele școlii, copiilor, procesului educativ în general. Nu ma interesează apartenența lor politică.
  Dar în ce haos trăim, ce tupeu au unii : se numește alt director adjunct cu 2 luni înainte de examen?! Mai ales, în timp ce doamna Postolica și-a făcut datoria ei ca director 100%. Un om cu sens de responsabilitate, respect și răbdare enormă , un cadru didactic exceptional merită să rămână pe postul ei.

 11. Un răspuns ptr Cecilia ! Schimbarea aceasta arată că PNL nu e cu nimic mai bun fata de PSD. Din nefericire pentru noi, suntem ca acum 30 de ani. Politica este un promotor al mediocrității, al promiscuității… Sunt cadre didactice care muncesc in școlile lor, fac educație de calitate. Și vine cineva care consideră că această funcție i se cuvine pentru că e soția unui PNL-ist. Decent era să refuze…Normal e să muncească alaturi de colegi și să demonstreze că merita. Așadar…SCOATETI POLITICA DIN SCOLI! Sufoca învățământul românesc!

 12. Este inadmisibil ca un om competent care are know how, si o conduita ireprosabila (si care si a dovedit competentele manageriale tot timpul acesta cat a fost in functia de director adjunct) sa fie inlocuit doar pt ca un consilier are puterea politica de a ii oferi acest scaun sotiei sale… Aceasta noua doamna, chiar competenta sa fie nu va fi acceptata niciodata si deci nu are cum sa iso probeze competenta pentru maniera in care s a procedat. Aceasta noua doamna va ramane un lider formal care a pierdut startul si oamenii. Poate singurul caz in care s ar reabilita aceasta penibila situatie (si s-ar trece cu vederea) ar fi daca i s-ar recunoaste doamnei director Postolica meritele si pozitia castigata in ierathia scolii, in inimile copiilor, a colegilor ei precum si a parintilor si ar fi numita in functia de director general, functie pe care o merita pe deplin

 13. Aici nu e vorba de politic in sine, indiferent de partid, cat e vorba despre criza politica in care se afla Romania astazi, de nivelul josnic in care se face politica. In esenta vorbim despre calitatea oamenilor din politica, care isi asuma asemenea demersuri josnice si fac de ras si politica… Nu mai avem adevarati politicieni… Cei de bun simț stau retrasi pt ca nu au loc de cei care se cred stapani pe moșie ( obraznicul mananca praznicul). In poltica e puzderie de oameni josnici avizi dupa exercitarea puterii dupa bunul plac, si care sunt sustinuti tot de unii ca ei (pt ca vorba aceea o mâna spală pe alta)…

  Revenind la subiect, este mare păcat când nu se tine cont de rezultatele bune ale scolii, de faptul ca exista niste oameni dedicati si capabili care au contribuit la aceste rezultate… Este un act grav de demotivare pe fata a valorilor si acesta va crea efecte pe ternen lung in evolutia Scolii nr 2.
  Nimeni nu mai are ce sa demonstreze, oricat talent ar avea, cand ajunge in acesta functie in maniera aceasta josnica, peste cineva competent care este destituit in modul acesta… Orice ar putea face noua propusa va ramane sub semnul neincrederii si al stapanirii aripii politice.
  Daca doamna domnului consilier va castiga in felul acesta scaunul de director fara sa se tina cont de cultura și climatul organizațional, de recunoasterea, sustinerea si promovarea valorilor reale atunci va fi descurajat orice om capabil sa se mai implice pentru ca oricand s-ar putea afla in situatia de fata.
  Ignorati realitatea, vocea colectivului de parinti si de profesori și va impuneti cu nonșalanță recunoascand din pozitia de noi jupâni politici că „da, m-a pus soțul meu pe funcție”,… <>.
  Chiar nu mai este deloc respect si bun simț, sa se intampke asta pe banii noștri, în funcții publice care ar trebui să fie model!
  Ce să învețe copiii?

 14. O situatie cat se poate de „normala ” pentru vremurile in care traim.Dupa sintagma:” tot ce e bun tre’ sa dispara”asistam la o „executie „de tip „Miorita” cu doamna Postolica in rolul baciului moldovean.Dar daca ne uitam la primul ministru si la ministrul invatamantului(doua figuri emblematice ale vremurilor actuale) vom observa ca doamna Postolica face nota discordanta.

Lasă un răspuns