Ridică-te, Ștefane! Soclul statuii Voievodului, jerpelit și vai de el…

Când zici STATUIE te gândești la ceva trainic. Și ca realizare, și ca mesaj. Așa este și statuia care-l întruchipează pe Voievodul Ștefan cel Mare, realizată de sculptorul Oscar Han și amplasată în centrul Municipiului Piatra Neamț. Din păcate însă, soclul pe care este amplasat statuie nu doar că e într-un vădit contrast stilistic cu opera de artă dar plăcile de gresie sunt așchiate și exfoliate ca într-o bucătărie abandonată de zeci de ani de zile…

Artistic vorbind, placarea soclului cu plăci de gresie precum cele actuale de un gîlbui-bej total nefericit în contrat cu bronzul statuii monumentale este de un kitch desăvârșit. Oamenii de cultură din Neamț au tot tras semnale de alarmă dar în afara faptului că în urmă cu vreo 2-3 ani a fost montată o placă nouă (între timp decolorată și ea sau cu o gamă coloristică cel puțin ciudată) în locul literelor volumetrice descompletate, nu s-a mai întâmplat mare lucru.

Iar soclul statuii arată acum așa, iar imaginile de mai jos reflectă nu doar aceată stare ci și faptul că procesul de măcinare al acestor nefericite plăci de gresie continuă:

Pentru ca efectul să fie unul complet, nesimțirea unora se alătură procesului tehnic. Și astfel, pe spatele soclului au apărut alte opere care marchează existenșa contemporană a unor fătuci sau pițiponci mânuitori de sprayuri de vopsea sau de markere…

Tehnic vorbind, respectiva statuie este clasificată ca monument istoric și aparține – împreună cu acest minunat soclu – municipalității pietrene. Și mai clar, vorbim de un bun aflat în proprietatea și gestiunea Primăriei Piatra Neamț. Care Primărie Piatra Neamț are un Serviciu sau Direcție specializate pe patrimoniu, care are o firmă Urban care se ocupă de întreținerea bunurilor din acest parc, care are o Poliție Locală (apropos de inscripțiile de pe spatele soculului).

După cum știm, Poliția Locală are în agenda sa multe activități interesante (inclusiv imagine și servicii electorale pentru unii candidați sau partide), cei de la Patrimoniu de la Primărie or fi având și ei destulă treabă iar cei de la Urban se bucură că vine primăvara, curg comenzile cu plantat panseluțe și… bani să iasă!

Iar conducerea Primăriei e foarte ocupată în această perioadă. Au tot trecut prin parc în ultimii ani șefii din fruntea Primăriei dar erau ocupați să ofere flori doamnelor de 8 Martie, trec și zilele astea că tot e campanie electorală dar interesul imediat vizează voturi nu un prăpădit de soclu al statuii celui mai important Domnitor al Moldovei.

Succes în alegeri, pietreni!

Daniel VINCA

2 thoughts on “Ridică-te, Ștefane! Soclul statuii Voievodului, jerpelit și vai de el…

 1. Cel mai jenant lucru e acea placuta de pe soclu.
  Parca e facuta pentru a fi pusa pe usa la apartament sau pe o cruce intr-un cimitir uitat de vremi. Ridica-te Stefane si vezi-ti fiii !!!

 2. bine ca au bani de aruncat pe steag si pe un catarg metalic , pentru a-si etala „patriotismul ” . dimensiunea drapelului direct proportionala cu prostia celor de la primarie .
  nu intamplator sta Stefan cel Mare cu privirea in jos . vede ce urmasi are .
  a avut dreptate : Moldova n-a fost a lui , ci a urmasilor , urmasilor … adica pinalty , arsene , chitic , varlan , etc.
  mare minune , de nu o sa le vina ideea mutarii statuii .
  imbecilii in uniforma care se plimba prin zona , zi si noapte , nu au vazut monumentul vandalizat ? orasul acesta a ajuns o hazna ( oras turistic de interes national ). si nimeni nu vede .

Lasă un răspuns