Rezultate finale la Roman! Stan, un eșec cât jumătate de victorie; Micu, dezastru total!Câștigarea Primăriei Roman cu un avans de doar 700 și ceva de voturi de către candidatul liberal Leonard Achiriloaie și plasarea pe locul 2 a social-democratului Viorel Stan (înaintea USR-istului Radu Samson) dar și scorul pentru CL (și compararea celor două situații) relevă câteva concluzii interesante.

Victoria PNL nu poate fi pusă la îndoială dar și declinul ca procente este la fel de evident. Coborârea scorurilor liberalilor sub 35 la sută o fi prețul plătit poate pentru plecarea în prlament a primarului ales în 2016 (Laurențiu Leoreanu) dar și pentru infatuarea celui care i-a succedat (Lucian Micu) până a fost demis de prefect (ca incompatibil).
Detaliul 1: Liberalul Achiriloaie a luat voturi mai puține decât partidul (5604/5912).
Detaliul 2: PSD-istul Stan a adunat voturi mai multe decât alianța în spatele căreia s-a ascuns PSD (cu ALDE și cu partidul breloc al lui Voiculescu).

Declinul PNL de la Roman poate fi cuantificat și în numărul de mandate, doar 8 acum față de 15 acum 4 ani. Iar cele 7 mandate pierdute de PNL s-au dus spre orice formațiune care a avut cât de cât o listă, mai puțin spre PSD, care a avut 6 mandate, fix ca acum 4 ani.
Prin felul în care acum a venit cu un scor peste partid, Viorel Stan a arătat că a avut o campanie în care a reparat dezastrul moștenit de la echipa consilierilor PSD (care votau, în favoarea lui Micu, desființarea unei sentințe a ICCJ) și de la joaca perversă și sancționabilă Arsene-Micu.
Deci Stan a adus voturi și, după cum spun cei care cunosc politica romașcană, Micu a fugărit voturi.
Și nu e de mirare. Pentru cei care nu sunt fani PNL-Leoreanu, Micu a fost un „moștenitor” mediocru, ales primar după ce a fost plimbat de mânuță de liderul Leoreanu (care a făcut acum, la fel, și cu Achiriloaei). Mediocritatea lui Micu a fost completată de o aroganță gratuită. Și după ce a fost „uns” de Arsene, și după ce a fost trimis la plimbare de Justiție, Micu a dat impresia social-democraților romașcani (membri sau susținători) că ei sunt „nimeni în drum” și a venit el să-i salveze. EL! El care oricum are o înțelegere cu Arsene…
Respectul lui pentru echipă, „chimia” cu ceilalți activiști PSD au tins spre minus infinit. Astfel că nu întâmplător au fost PSD-iști romașcani care au spus „Ok, facem campanie, mergem cu Stan pe stradă, dar fără Micu!”.
Iar când mergea Micu, mesajul acestuia era dezastru: vorbea mai mult despre ce va face el din nou la Primărie (probabil ca city-manager sau ca viitor sforar), decât despre candidatul Stan.
Iar după 4 ani în care PSD (Neamț sau Roman) și chiar Arsene au vorbit romașcanilor despre un Micu slab manager, situația întoarsă la 180 de grade în campanie a arătat că „strategii” PSD au ignorat total psihologia romașcanilor și, mai ales, a propriilor simpatizanți.
De aceea, se poate spune că dacă Micu a adus spre PSD Roman 2 voturi, a fugărit alte 8 voturi. Poate chiar mai multe!

Desemnat candidat ca „manta de vreme rea” și cu ghiuleaua Micu atârnată de picior, Stan a pierdut dar înfrângerea lui este măcar o jumătate de victorie (inclusiv prin voturile nesperate mutate și spre CJ).

Distribuția celor 7 mandate pierdute de liberali e și ea interesantă. USR-Plus cu Samson vârf de lance a luat 4. Apoi, 2 s-au dus spre partidul no-name Împreună pentru Moldova, adică, mai corect, spre „Jurnalista Teo”. Surprinzător (sau nu!), Pro România a luat doar 1 mandat, detaliu care arată încă o dată cât de importanți sunt candidatul și echipa locală la astfel de alegeri cu miză locală.
Detaliu: Victor Barcan, candidatul Pro, a luat mai puțin de jumătate din voturile pe care partidul le-a primit pentru CL (423 față de 904). Blat pe față sau un candidat plasat dezastruos de jos sub scorul partidului?
PMP a ratat la doar 46 de sutimi pragul electoral și, cel mai probabil, și un mandat de consilier local, plătind astfel tribut lipsei unei echipe locale determinate.

Rămâne de văzut (dincolo de candidații și ordinea de pe listă), cum va juca PSD Neamț, din nou, bătălia de la Roman, de astă dată pentru alegerile parlamentare. Cu „cadavrul” (politic, evident) Micu atârnat iar în campanie, pe post de insignă expirată, social-democrații pot pierde chiar la Roman un mandat de deputat în favoarea liberalilor.
Și totuși, PSD ar putea face o mișcare inspirată și profitabilă cu Micu: să-l împrumute altui partid! Chiar gratis, așa cum făceau echipele de fotbal cu jucătorii foști celebri dar expirați care mai mult consumau (buget) decât jucau sau aduceau eficiență echipei!

Daniel VINCA

 

cac

Lasă un răspuns