Revoluţia, văzută prin ochii unui copil: „Mâncam bomboane, numărul morţilor creştea!”

Mulţi din tinerii de astăzi nu au prins Revoluţia sau erau prea mici ca să înţeleagă ce se petrece. Este şi cazul pietrencei Oana Iliescu, care în 1989 avea doar câţiva ani. Cele câteva rânduri de amintiri ale acesteia reprezintă esenţa a ceea ce putea înţelege un copil de câţiva ani din Piatra Neamţ despre momentele care au pus capăt regimului ceauşist.

„În urmă cu 27 de ani începea Revoluţia. Îmi aduc aminte că tata a fost chemat la serviciu şi a lipsit mai mult timp ca de obicei , însă nu m-am supărat foarte tare. Eu aveam altă problemă atunci. Tocmai descoperisem că Moş Crăciun nu există… Asta era marea tragedie, nu ce se întâmpla în ţară. Se vehiculau tot felul de zvonuri despre înlăturarea regimului comunist. Lumea din jurul meu era confuză şi speriată. Din când în când se vorbea despre libertate. Eu mă uitam la bomboanele de pom găsite în dulap cu câtevă zile înainte să vină Moşul… După un timp am văzut la televizor nişte imagini terifiante în care oameni se prăbuşeau împuşcaţi. N-am înţeles prea multe atunci. Mâncam bomboane, numărul morţilor creştea… Între timp mi-am mai dat seama de unele lucruri, dar tot nu am înţeles preţul prea scump plătit pentru aşa zisa libertate. Magia nu se sfârşise… Când s-a întors , tata mi-a adus cel mai frumos cadou”, spune Oana Iliescu.

image-16

D.VINCA

cop-copil

 

One thought on “Revoluţia, văzută prin ochii unui copil: „Mâncam bomboane, numărul morţilor creştea!”

  1. Emotionanta relatare. Felicitari doamnei care ne impartaseste atat de… nici nu am cuvinte… aceste trairi din scrinul ei de amintiri. Felicitari! (plang cand scriu aceste randuri, am si eu amintirile mele si lumanarile pe care le aprind, de atunci, in fiecare an).
    Multumim, Vestea. De asta sunteti site-ul nostru preferat.

Comments are closed.