Reputat profesor de Limba Română desființează subiectele de la Evaluare: „Cumplit meşteşug de tâmpenie”!


Reputatul profesor de Limba Română Mihai Mancaș (pensionar, aflat acum în Franța, fost deputat dar și fost director al Colegiului Național Petru Rareș) consideră că subiectele de astăzi, de Limba Română, de la 
Evaluarea naţională 2020 sunt foarte grele pentru timpul alocat, dedicate parcă doar pentru elevi de top și că pun pe primul plan memorizarea excesivă nu creativitatea elevului.
Într-un mesaj postat pe internet, profesorul Mancaș desființează pur și simplu subiectele, considernd că un astfel de examen se încadrează în tipologia „
cumplit meşteşug de tâmpenie” (sintagmă folosită de Iona Creangă în scrierile sale tocmai cu referire la ideea de învățământ încremenit în proiect).

Mai jos, integral, observațiile reputatului profesor de Limba Română:

<<Am văzut subiectele pentru limba română la Evaluarea naţională 2020 (Examen de capacitate în trecut la noi, brevet în Franţa), un examen scris, obligatoriu după 8 clase.
Timp de lucru – 2 ore.
Câteva observaţii :
1. Numai elevii excepţional dotaţi îl pot rezolva în 2(două) ore.
2. Se dau texte din scriitori insifgnifianţi sau din articole de ziar. De ce??? ?!?
3.Profesorii corectori trebuie să fie înlocuiţi cu calculatoare care să numere punctele. Altminteri vor fi păduri de contestaţii. Probabil se croieşte drum pentru aşa numita şcoală informatică?
4. Autorii subiectelor, fiindcă sunt câteva zeci de subiecte , probabil ingineri excelenţi, nu dascăli de română din gimnazii, au verificat dacă ei înşişi pot răspunde, la nivel academic normal pentru un profesor de română, în două ore, la acest torent de întrebări?
5.M-am întrebat ce urmăresc autorii mitralierei de subiecte. Sunt sigur că cei din ME nu vor să cunoască nivelul intelectual al copiilor de 14-15 ani, de azi, ci dacă au memorie bună.
Concluzie: Vorba lui Ion Creangă (şi un posibil subiect pentru autorii întrebărilor) :
„Cumplit meşteşug de tâmpenie!”

Dixi et salvavi animam meam !

P. S. : Totuşi nu iese nimeni în stradă, să combată acest „cumplit meşteşug de tâmpenie”?>>.

În fotografiile de mai jos, subiectele respective:

 

D.V.

Background

Mihai-Emilian Mancaș (n. 18 iulie 1933 în comuna Dobreni) este un fost deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Neamț pe listele partidului FSN.
Făcând parte din a șasea generație de intelectuali din familia sa, Mihai Emilian Mancaș s-a născut la 18 iulie 1933, în comuna Dobreni, județul Neamț, România.
A urmat școala primară la Dobreni, cursurile liceale la Liceul „Petru Rareș” din Piatra-Neamț și cele universitare la Facultatea de Litere a Universității din București.
A fost profesor de literatura română – literatura universală și a funcționat ca director la Liceul „Carol I” din Bicaz și la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț și ca profesor de literatura română la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț.
A participat la mișcarea revoluționară din decembrie 1989 și a fost ales deputat de Neamț în Adunarea Constituantă (1990-1992).
A debutat în literatură la vârsta de 17 ani, în „Iașul nou”, 1951.
Scriitor, a publicat volumele:
-Freamătul Luminii (în colaborare cu Dumitru Almaș), Editura Tineretului, București, 1958,
-Iepurii de la Iepureni (în colaborare cu Alexandrina-Camelia Mancaș), ed. Nona, Piatra-Neamț, 1997.
-Sine ira, ed. Asachi, Piatra Neamț- 2009,
-Bistriță, apă vioară, ed. Asachi, 2010,
-Mămăliga, ed. Asachi, 2011,
-Teatru, ed. Capriccio, Piatra- Neamț, 2012,
-Poezii din junețe, ed. Capriccio, 2012,
-Trilogia „Zilele” , ed. Autograf, Piatra-Neamț, vol. I (2013), vol. II (2014), vol. III 2016).
Pentru dramatizarea romanului „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, a fost distins cu titlul de laureat la Concursul Național „I. L. Caragiale”, în anul 1968.
A colaborat sporadic la presa locală și centrală începând cu anul 1968 și intens, la presa locală, după 1989. De asemenea, a colaborat la presa culturală (Luceafărul, Ateneu, Asachi, Apostolul ș.a.).
Din anul 1993 locuiește în Franța, la Nevers. A fost distins cu titlul de „Cetățean de onoare” al comunei natale în anul 2014.Școala gimnazială din comuna natală îi poartă numele.

 

 
Comentarii Facebook

Lasă un răspuns