A reînceput balamucul la Girov! Licitaţie cu scântei şi cu bâlbe ca la Las Fierbinţi!

“Las Fierbinţi” poate trece usor din categoria producţiilor de divertisment în cea a filmelor documentare dacă producătorii şi-ar face un stagiu la administraţia comunei Girov unde pare să fi revenit sindromul BALAMUC după un an de linişte.

O demonstrează licitaţia de acum câteva zile organizată pentru nişte sole de păşune. Dacă la vreo 10 sole participarea a fost “o parcelă – un doritor”, pe un trup de păşune s-a înscris şi un al doilea participant şi de aici a început durerea maximă. Tot ce s-a întâmplat marţi, la Primăria Girov, nu poate demonstra altceva decât reacţiile fireşti ale unor membri dintr-o comisie de licitaţie unde treburile păreau aranjate şi apare din senin un “duşman de clasă” care strică ploile. Adică înţelegerile pentru care licitaţia era doar un paravan. Adică blatul!

Conform anunţului, la ora 12, fermierul care chiar a luat de bună idea de licitaţie s-a prezentat la locul faptei. Că ştia omul că aşa e la licitaţiile cinstite: cei interesaţi, care au depus oferte, pot participa la sesiunea de deschidere a plicurilor (în care, în afară de documente fiscale etc se aflau cele referitoare la UMV – incărcătura de animale – şi, fireşte, oferta financiară).

Prima surpriză în primăria condusă de anul trecut de noul primar Vasile Ciubotaru, din partea Comisiei de Licitaţie (preşedinte viceprimar Ioan Purcel): “Nu e voie. De ce să participaţi? Nu aveţi încredere în noi?”. În faţa unei asemenea situaţii şi replici nu poţi decât să faci o cruce largă cât comuna. Fermierul respectiv a făcut, în plus, şi o adresă către primar în care solicita, de îndată, un răspuns cu privire la motivarea legală a unei licitaţii a la Girov, adică în spatele uşilor închise.

Surprinşi şi de această situaţie, membrii comisiei s-au scărpinat pe după cap şi au acceptat (cu bucuria de rigoare) ca solicitantul să poată participa la măreaţa lor şedinţă. Fiecare dosar în parte a fost verificat preţ de 4-5 minute. Când au ajuns la cel al împricinatului, fie a fost vorba de exces de zel, fie abia atunci şi-au făcut treaba pentru că au apărut întrebări foarte interesante din partea prea-luminaţilor membri ai comisiei (în paranteză publicăm răspunsurile date):

-Aveţi procură? Da, văd că aveţi. Dar nu e procură notarială. De ce nu e procură notarială? (Pentru că nu e nevoie de procură notarială, este o împuternicire absolut legală, ştampilată şi semnată de administratorul firmei. Dar nici nu aţi cerut în caietul de sarcini procură notarială…)

-Dar copie după buletinul administratorului firmei şi după buletinul dumneavoastră de ce nu aveţi? (Nu aţi cerut în caietul de sarcini ambele copii dar totuşi sunt amândouă în dosar. Le-am pus preventive, ca să fie. Uitaţi-vă mai cu atenţie că sunt. Aşa, le-aţi găsit? Bine…)

-Văd că aveţi certificat fiscal de la noi de la Primărie? V-a dat certificate colega noastră? Aţi plătit impozitele la zi? (Păi nu asta scrie în certificat, că firma pe care o reprezint e cu impozitele la zi? Dar de ce mă întrebaţi, nu e bine că Primăria a încasat banii?)…

În fine, şi alte astfel de întrebări profesioniste. Cum oferta participantului respectiv bătea şi la partea de animale şi la cea de preţ pe a celui pe care tot satul îl ştia de câştigător, logica spune că ar fi trebuit să urmeze procesul verbal care să consfinţească această situaţie. Deşi au trecut 48 de ore de la desfăşurarea licitaţiei, în urmă cu o oră, respectivul proces-verbal nu a apărut încă. Probabil că e moşit la greu, se mai caută cu maxim zel funcţionăresc vreo virgulă sau vreo chichiţă pentru ca oamenii din aparatul Primăriei conduse de Ciubotaru să-l poată descalifica pe cel care a stricat ploile la sola respectivă de pe Dealul Vulpii.

A, o doamnă din Comisia respectivă a ţinut să spună, tot în şedinţă, că ar fi totuşi o problemă: cele 15 hectare scoase la licitaţie nu ar fi toate chiar libere (aşa cum se menţiona în caietul de sarcini, că doar de asta li se căuta un stăpân) ci vreo 10 dintre ele ar fi sub un contract neexpirat dintre Primărie şi contracandidatul fermierului interogat mai ceva ca la Procuratură. Dacă e aşa, situaţie nu e doar hazlie ci penală de-a dreptul pentru că este evident că nu poate fi vorba de o simplă eroare ci premeditarea unei licitaţii trucate în favoarea unui fermier care avea deja o suprafaţă şi, prin noua procedură, s-ar fi dorit extinderea respectivei suprafeţe prin ceea ce tot poporul nu poate numi decât BLAT.

Vom reveni pe acest subiect. Până atunci, credem că nu ar strica ca în maşinăria atribuirii de păşuni de la Girov să intervină nişte specialişti de la Poliţia Neamţ (Serviciul Economic sau, cum i se spune mai nou, de Investigare a Fraudelor Economice) dar şi din Corpul de Control al Prefectului. Că dacă tot avem prefect abia instalat, care ieri a jurat că va gira legalitatea actelor din administraţia publică, nu ar strica să intervină cât nu e prea târziu în muşuroiul de la Girov care, precum un vulcan care a fost latent, dă semne că se trezeşte.

Deci, VOM REVENI!

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “A reînceput balamucul la Girov! Licitaţie cu scântei şi cu bâlbe ca la Las Fierbinţi!

  1. Daca tot e vorba de Primarul Comunei Girov,va informez ca exista o hotarare de consiliu local ,respectiv din luna ianuarie 2016,prin care se aproba extinderea de retea electrica si amplasare de punct transformare, in sat Turturesti,cartier Paradiso,dar domnul primar refuza preluarea punctului de transformare si darea in exploatare catre E-on,pe motiv ca trebuie mutat la Garcina(acolo unde este amplasat punctul de transformare fiind granita dintre Girov si Garcina).In concluzie stau 25 de gospodarii in intuneric,cu toate ca exista avize,contract de achizitii,de catre comuna Girov,ce-i drept semnate de fostul primar.Oare in secolul XI,ar fi crezut cineva ca la 1km de oras pot locui familii de 6 ani pe intuneric?La comunele Girov si Garcina este posibil.Concluzia e ca nu sepoate finaliza extinderea de retea din cauza unor orgolii.

    Domnule Primar,v-am votat in speranta ca veti fi un om pentru oameni,asteptam rasplata votului.

Lasă un răspuns