Reîncepe teroarea amenzilor nesimțit de mari! Între 500 și 2500 lei pentru lipsa măștii în spații închise…


Dacă tot nu mai pot da amenzi „fără număr” pentru virgula în plus sau în minus din declarația pe proprie răspundere (care nu mai e obligatorie decât în foarte puține cazuri), unii polițiști plin de zel (subliniem UNII) își pot exacerba în continuarea idee de autoritate prin aplicarea amenzilor pentru lipsa măștii de protecție în spații închise.

Între 500 și 2500 de lei este această amendă iar diferența dintre minim și maxim o face felul în care polițistul apreciază comportamentul contravenientului. Adică marja de la 1 la 5 este lăsată la aprecierea personală și subiectivă a „amendatorului”, după cum a confirmat și Dumitru Coarnă, liderul unui sindicat al polițiștilor.

Citeste si

Amenzi Coronavirus la normă! Nici 10 la sută nu vor fi plătite dar vor aglomera inutil Instanţele şi Primăriile!

Purtarea măştii care acoperă nasul şi gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire şi control a infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, ataşată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.
Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate contravenţional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii“ se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2500 de lei.

„El ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Coarnă.

„Dacă omul vine şi spune: „Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară” înseamnă circumstanţe atenunate şi poliţistul poate să-mi aplice chiar avertisment. Atenţie mare, poliţistul poate să aplice şi avertisment conform OG 2/2001”, a mai explicat Coarnă.

Evident că nici aceste măsuri nu au fost gândite în forma lor complexă. Există astfel persoane care respiră mai greu și cărora aceste măști le creeză un evident disconfort și deficit medical. Mai mult, mai ales în cazul temperaturilor din sezonul cald, purtarea măștilor înseamnă și inspirarea aerului cald abia expirat care nu este deloc igienic din punct de vedere sanitar.

În paralel, tot mai mulți medici români sau străini opinează că excesul purtării măștii sau alte situații în care acestea sunt purtate pot avea, în fapt, efecte negative.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns