Reîncepe „Circul Lețcani”! Arafat ar redeschide fake-spitalul dar recunoaște că… nu sunt autorizații

Creșterea numărului de cazuri Covid 19 readuce în discuție oportunitatea redeschiderii și fiabilitatea fake-spitalului Lețcani, închis pentru că bubuia de neconformități și avarii, predat între timp pentru conservare la ISU Iași.
Circulă deja informația că Raed Arafat (șeful DSU, Comandantul Acțiunii) ar fi emis deja un ordin imperativ ca unitatea modulară să fie operațională în… 4 zile.

Pentru cei care își amintesc cum și de ce a fost închis așa-zisul spital (vezi la finele articolului VIDEO de la A1) și care înțeleg că autorizațiile lipsă și personalul (inexistent) nu sunt probleme care se pot rezolva bătând din palme, Ordinul lui Arafat pare doar un exercițiu de imagine, gen „uite cum ne străduim noi autoritățile”.

Mai jos, câteva paragrafe din acest Ordin interesant al lui Arafat (cu roșu, observațiile redacției):

„Art. 2 – Personalul necesar operaționalizării unității modulare se asigură prin detașare, prin grija DSP Iași iar aspectele logistice se rezolvă cu sprijinul ISU Iași”.

Care e cadrul legal prin care DSP (instituție de monitorizare și control) poate impune detașarea unor medici, angajați la diverse unități medicale, la unitatea modulară Lețcani care va funcționa sub coordonarea medicală a Spitalului de Boli Infecțioase?
Reamintim că nu este stare de urgență, deci detașarea nu poate fi impusă, cu atât mai mult cu cât UAT Lețcani este diferit de UAT Iași.

„Art. 3 – SBI Iași și DSP Iași întreprind toate măsurile legale în vederea emiterii, în regim de urgență, a autorizației de funcționare necesară pentru operaționalizarea unității modulare”.

„Art. 4 – … demararea procedurilor pentru aplicarea Art. 1, Art. 2 și Art. 3 se realizează imediat, cu data prezentului Ordin, astfel încât unitatea să înceapă să trateze primii pacienți în termen de maxim 4 zile”.

Ce vor face SBI și DSP Iași dar și alte instituții implicate în procesul de autorizare dacă obținerea acestor avize depășește pragul de 4 zile? Dacă sunt (în continuare) neconformități care trebuie rezolvate și abia apoi se pot emite avize și autorizații?

Declarația dată de șeful DSP Iași, dr. Vasile Cepoi este foarte interesantă, de asemenea: „Trebuie să fie finalizate nişte acte juridice privind preluarea Spitalului Leţcani de către ISU şi stabilirea unui parteneriat din partea spitalului de Boli Infecţioase, care va avea managementul medical al unităţii respective. Ne dorim ca până la sfârşitul acestei săptămâni să fie deschisă această unitate deoarece UPU de la ‘Sf.Spiridon’ este blocat deja cu pacienţi de terapie intensivă. Sperăm să se poată realiza aceste lucruri”. „Trebuie să fie finalizate acte juridice”, „ne dorim” sunt doar câteva nuanțe strecurate de experiementatul director DSP Iași (supraviețuitor sub mai multe regimuri guverbamentale).

Format din 100 de containere și anunțat inițial cu peste 200 de paturi (din care 100 de ATI), Spitalul Mobil de la Leţcani a fost prezentat de propaganda PSD (Marcel Popa și Ionel Arsene) drept cel mai mare spital mobil ba din Europa (inițial), ba din ţară (mai apoi, când a văzut toată lumea că spitalul nu a fost funcional nici pe un sfert).

Containerele au fost achiziţionate în urmă cu aproape un an de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ, două dintre judeţele care fac parte din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, pentru suma de 13 milioane de euro. Spitalul Mobil de la Leţcani avea o capacitate previzionată de 256 de paturi, 103 fiind pentru terapie intensivă şi trei paturi de terapie pentru blocul operator.

La începutul lunii septembrie 2020 (cu inaugurări electorale) spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă, pe perioada pandemiei de COVID-19, Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”. El a devenit operaţional abia de la mijlocul lunii octombrie şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021, după ce au apărut mai multe subiecte, dezvăluiri, scandaluri: pacienții dârdâiau de frig, aparatele nu aveau cărți tehnice, numeroase defecțiuni…
Iniţial s-a anunţat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis.

În şedinţa de plen a Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi de pe 21 iulie 2021 a fost aprobată trecerea Spitalului Mobil de la Leţcani din administrarea Spitalului de Boli Infecţioase în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, „pentru conservare”.

AICI, în format VIDEO, informații despre problemele de la Lețcani, prezentate de Antena 1.

D.V.

Lasă un răspuns