Regizorul Pancu: „Festivalul Medieval de la Târgu Neamț nu este unul de duzină!”

Festivalul medieval „MedievArt Fest” de la Târgu Neamț a ajuns deja la cea de-a treia ediție. Evenimentul va debuta vineri după amiază și va ține până duminică inclusiv. Așa cum spun organizatorii, evenimentul găzduit de orașul de la malul Ozanei, organizat în paralel cu Zilele Cetății Neamț, nu va semăna cu niciun alt festival medieval organizat în țară. O spune însuși directorul artistic al evenimentului, regizorul Liviu Pancu, cel care s-a ocupat de pregătirile pentru acest eveniment până în cele mai mici detalii.
Festivalul de la Târgu Neamț, intitulat MedievArt Fest face parte dintr-un mecanism mai amplu, alături de cetățile Sebeș și Ardud. Motivul pentru care a fost intitulat așa nu ține de altceva decât de dorința integrării lui într-un circuit european. La Târgu Neamț nu va fi un festival de duzină, ci un eveniment medieval în adevăratul sens al cuvântului. Ca organizator al evenimentului, a fost nevoie să particip personal la 5-6 festivaluri, pentru a vedea cu ochiii mei cum decurg lucrurile. Pot spune că aici, în Târgu Neamț, ne putem lăuda cu un festival care nu seamănă cu altul. La toate festivalurile medievale am căutat o particularitate, ceva care să facă din fiecare eveniment de acest gen unul unic”, a precizat Pancu.


Acesta a fost prezent astăzi la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț, alături de primarul Daniel Harpa, vicepreședintele CJ Neamț Ion Asaftei, directorul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare precum și de toți ceilalți parteneri implicați în organizarea Festivalului și a Zilelor Cetății Neamț.

Vicepreședintele Asaftei a ținut la rândul său să facă un recurs la istorie, punctând faptul că „acest gen de evenimente cum este festivalul medieval nu reprezintă altceva decât obligația noastră de a păstra vii eroismul și jertfa moldovenilor lui Ștefan, care au scris istorie prin jertfa de sânge vărsată pe câmpurile de luptă”. Afirmațiile lui Asaftei au fost completate de Pancu, acesta punctând faptul că în bătăliile acelor vremuri oștenii nu se gândeau că vor scrie istorie, ci că-și apără familiile și glia strămoșească.
Festivalul Medieval și Zilele Cetății sunt două sărbători ce au menirea să promoveze emblema orașului Târgu Neamț. Mulțumim tuturor partenerilor noștri alături de care am încercat să facem din aceste zile un moment cu totul special, care să adune cât mai mulți nemțeni dar și turiști din alte regiuni și chiar din străinătate”, a punctat Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Și cum la orice eveniment de acest gen nu pot lipsi preparatele culinare, de partea gastronomică se va ocupa Daniel Gavriloaia, care va aduce în fața participanților „Ceaunul Fermecat”. „Încercăm să oferim atât preparate moderne, dar mai mult decât atât vrem să recreem măcar o parte din preparatele și aromele acelor vremuri medievale”, a spus acesta.
Cuvântul de final i-a revenit gazdei, primarul orașului Târgu Neamț: „Îmi aduc aminte că în urmă cu patru ani ne gândeam cum să facem pentru a organiza acest eveniment. Iată că timpul s-a scurs, iar de atunci partenerii noștri au devenit din ce în ce mai numeroși. Sperăm ca manifestările pe care le-am pregătit să fie pe placul tuturor târgnemțenilor, dar și al celor din alte zone pe care-i așteptăm să ne calce pragul”, a precizat Daniel Harpa.

………………….

Alex SÎRBU / foto: D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns