Regizorul Daniel Sandu: „Spitalul din Piatra Neamț era o bombă cu ceas!”

„Spitalul din Piatra Neamț era o bombă cu ceas” – asta spune Daniel Sandu, cel mai cunoscut, premiat ;i apreciat regizor dat de Piatra Neamț după incendiul în care în unitatea medicală au murit 10 oameni (plus alți 4 pacienți din ATI, transferați la alte spitale), într-un interviu acordat Hotnews.ro.

„Este o tragedie națională. Nu e o surpriză. Cel puțin din ce cunosc despre problemele spitalului din Piatra Neamț. Mulți jurnaliști locali au scris despre asta. Spitalul era o bombă cu ceas. Mai devreme sau mai târziu avea să se întâmple o tragedie”, spune regizorul Daniel Sandu în interviul respctiv atunci când este întrebat despre orașul natal (ales pentru filmările la un serial produs pentru HBO Europe) în care a avut loc, acum o săptămână, tragedia.

„Dacă te uiți în istoricul țării o să vezi că în fiecare an se întâmplă o tragedie într-un domeniu. Ba se răstoarnă un camion pentru că e vechi, ba într-un an ia foc un club care funcționa fără aprobare ISU, ba o secție ATI. Nu se fac lucruri, doar se vorbește. În final mor niște oameni nevinovați. După un an-doi vom uita și o vom lua de la capăt”, mai spune regizorul nemțean.

Întrebat despre felul în care astfel de tragedii ar trebui prevenite, Daniel Sandu este foarte tranșant: „Nu cred că vom putea face asta prea curând. Ăștia sunt liderii pe care-i avem, care au fost aleși. În 30 de ani s-a făcut un singur spital, sau poate două, în toată România. Pe mine personal nu mă poate convinge nici un politician că va schimba ceva în bine. Eu acord prezumția de vinovăție oricărei persoane care intră în politică, nu de nevinovăție. Nu cred că un om normal la cap ar intra în politică pentru că nu mai poate de binele nostru. Ne uităm în jur, comparăm spitale de la noi cu cele din străinătate, unde există uși contra incendiu obligatorii, și ne dăm seama că la noi obligațiile nu se respectă. Există legi care nu se aplică. E un cerc vicios.
Este o vină colectivă. Nu e doar vina politicienilor. Pentru că ei nu au fost puși acolo. Au fost aleși. Majoritatea celor care i-au votat sunt la fel ca cei pe care i-au votat”.

Întregul interviu din Hotnews poate fi citit AICI.

Background:

Numele: Daniel Sandu Data şi locul naşterii: 16 decembrie 1977, Piatra Neamţ
Studiile şi cariera: A absolvit în 2002,  Facultatea de Regie film din cadrul Universităţii Media  A lucrat în televiziune şi a regizat mai multe scurtmetraje Din 2003, Daniel Sandu lucrează ca scenarist şi regizor la seriale de comedie („La Bloc”, „La servici”, „Fete cu lipici” – Pro TV, „Gaşca” – Kanal D, „Nimeni nu-i perfect” – Prima TV).
A regizat scurtmetraje precum „Numărătoarea manuală” (2011), „Vocea a doua” (2013) sau „Cai putere” (2014).
Lungmetrajul (la care a semnat scenariul și regia) „Un Pas în Urma Serafimilor” a obținut, în 2018, 9 premii la Gala Gopo, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor într-un rol principal”.
Daniel Sandu revine anul acesta (de data aceasta pe micile ecrane) cu un nou serial — Bani negri (pentru zile albe) / Tuff Money — produs în colaborare cu HBO Europe.

Daniel VINCA
sursa foto – POG

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.