„Regina” condamnată! / Dacă e joi, e Şerban Strătilă…

coperta-vestitori-stratilaAm aflat din presa centrală faptul că dl. Blejnar, presupusa „regină” a traficanților și fost șef la Fisc, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală în cazul cunoscut sub denumirea de „dosarul Motorina”.

E drept, sentința nu este definitivă, dar amploarea dosarului și multitudinea persoanelor implicate – evazioniști precum soții Nemeș, foști funcționari publici și chiar un ofițer de informații- mă fac să cred că , în cele din urmă, vor fi condamnări  serioase.

Nu vreau să insist asupra aspectelor legate de infiltrarea mafiei în administrație ci asupra lucrurilor care s-au făcut sau, mai degrabă, nu s-au făcut, pentru ca acest gen de fapte să nu se mai întâmple.

Mecanismul acestor evaziuni este destul de simplu: se importă motorină în regim de antrepozit fiscal (fără plata accizelor) după care este „transformată”, în acte, în produse petroliere neaccizabile.Ulterior, prin intermediul unor firme fantomă, motorina ajunge în stații de distribuție și vândută pe piață.Banii încasați se duc la aceleași firme fantomă și , de acolo, prin contracte fictive de consultanță, profiturile ajung în paradisuri fiscale –în cazul de față la bănci din Dubai.

Prin operațiunea „Motorina” au fost scoși din țară peste 13.000.000 de dolari (atât au mai găsit anchetatorii) , iar bugetul public a fost păgubit cu peste 50 de milioane de euro.Putem spune că în acest caz măcar s-au recuperat 13 milioane dolari, pe când în situații precum vestitul caz „IDAC” de la Neamț, statul nu a mai văzut niciun sfanț! Evident, frica de pușcărie nu prea funcționează când e vorba de câștiguri atât de mari așa că statul ar trebui să ia și alte măsuri pentru ca astfel de cazuri să fie mai puține

De exemplu, vestita Direcție „Antifraudă” ar putea să se concentreze asupra vămilor, antrepozitelor fiscale și domeniilor cu risc, în loc să dea amenzi de zeci de milioane firmelor mici pentru motive stupide de genul necompletării la zi a „registrului  de inventar” sau pentru o dată greșită pe factură ori pe bonul fiscal.

Cred că s-ar mai putea face ceva, dar ar trebui schimbată „filosofia” colectării accizelor: încă din anii când eram parlamentar am propus ca accizele să se plătească de către distribuitorii de produse petroliere (la pompă) aceștia urmând să fie conectați online la un server al ANAF.În această variantă cred că nimeni nu și-ar mai risca libertatea, iar accizele ar fi colectate rapid și corect.Bineînțeles, acest sistem ar putea fi extins și pentru alte produse accizabile, de exemplu băuturile alcoolice.

La vremea respectivă, acum vreo zece ani, mi s-a spus că un astfel de sistem este dificil, dacă nu chiar imposibil de implementat fiindcă, vezi Doamne, e mai greu să controlezi câteva mii de agenți economici în loc de câteva zeci de antrepozite fiscale.

În epoca informaticii cred că nu e nicio dificultate în a construi un astfel de sistem și nu mă mir că „reginele” de tot felul  s-au ferit ca dracul de tămâie de a transparentiza și eficientiza colectarea accizelor.Motivele sunt evidente și se regăsesc în vile, autoturisme de lux, vacanțe exotice și conturi off-shore.

Pentru noi, fraierii, care plătim la zi toate obligațiile fiscale, rămâne întrebarea dacă merită să ne zbatem toată ziua pentru a alimenta un buget prăduit de șmecheri de tot felul, sau e mai bine să ne căutăm prin alte zări recompensa pentru corectitudine și responsabilitate socială?!

Serban STRĂTILĂ

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns