Regie „vocea poporului” la Afacerea cu coasa! Diversiune ieftină pentru un tun de 100.000 lei!


Majoritatea celor care au urmărit subiectul cu „subcontractarea cositului în Dărmănești” sunt tentați să creadă că ideea și discuțiile au apărut în ziua (sau imediat înainte) când primarul Andrei Carabelea și fostul deputat Liviu Harbuz apăreau într-o postare de pe facebook în care, ca într-un proces verbal de ședință, erau relatate doleanțele rezultate în urma unei vizite în cartierul respectiv.

Deci paragraful 2 începe cu „au amintit de problema cositului” și ajunge la „de aceea am propus Consiliului Local externalizarea întreținerii spațiilor verzi pentru cartierul Dărmănești”. Raportul de cauzalitate din interiorul aceluiași paragraf este clar pentru oricine cunoaște Limba Română.

Mesajul de lângă albumul foto în care imaginea de top este cea cu Harbuz (în ce calitate? consilier oficial? consilier neoficial? aghiotant?) care asistă la discuții ținând o agendă în mână…

… nu localizează precis întâlnirea cu „vocea poporului” dar utilizează sintagma „acum câteva zile”. E o contrucție cu valență de locuțiune complementară de timp care face trimitere la ideea de acum 1-2 zile, hai 3 zile. Că, oricum, vorbirea curentă consacră de la 7 zile încolo, exprimarea „acum o săptămână”.

Un pic de atenție acordată cronologiei organizării ședinței (de pe data de 29 iulie) și documentelor de la acel proiect de hotărâre scoate la iveală detalii interesante.
1.Ședința a fost anunțată presei (probabil că la fel și consilierilor locali) în dimineața de 23 iulie. Deși Codul Administrativ stabilește că proiectele de pe ordinea de zi a ședinței CL sunt livrate consilierilor cu minim 5 zile înainte, încălcând legislația, angajații Primăriei (subordonații Primarului) au remis proiectul respectiv cu doar 2 zile înainte. Așa, poate trec neobservate unele detalii, ținând cont că aleșii locali au alte joburi din care trăiesc, nu au ca primarul leafă.

Dar, foarte interesant, anexele la proiect (Raportul de specialitate semnat de angajați și Referatul de aprobare semnat de primar) au data de înregistrare… 23 iulie. Aceste documente sunt redactate și intră în registratură după proiectul de Hotărâre. Dacă ați uitat, tot în data de 23 iulie făcea primarul postarea în care arată cum a consultat el poporul.
2.Și acum, alt document care arată ideea de „scenariu și regie” în a transmite mesajul că decizia subcontractării de către Urban și nu de Primărie, cum ar fi normal, acelor servicii nu venea ca urmare a discuțiilor de „acum câteva zile”. În anexele proiectului HCL este și adresa de la Urban în care firma, sub semnătura directoarei Ruxandra Bosovici, spune că nu e în stare să ducă la bun sfârșit, singură, realizarea serviciilor contractate.

Ați remarcat, da? Documentul are număr de înregistrare la Urban și număr de intrare la Primărie cu data de 19 iulie 2021. Adică în ziua de luni din săptămâna când primarul făcea postarea vineri.
Crede cineva că un director de la o firmă a Primăriei face o adresă către Primărie în care scrie că nu poate onora un contract așa, de capul lui, fără să discute mai întîi cu Primarul sau să aibă binecuvântarea acestuia?
Să fim serioși, Ruxandra Bosovici a făcut adresa respectivă, cel mai probabil, pentru că așa i s-a cerut. Și a făcut-o într-o zi de luni, atunci când oamenii serioși purced la realizarea unui lucru temeinic sau a unei afaceri bune.
Deși toate aceste informații și detalii pot părea un pic stufoase pentru omul de rând, neînvățat cu meandrele administrației (și a afacerilor generate din banii publici), este foarte posibil ca unii angajați din Primărie să se întrebe dacă există vreo legătură între adresa venită luni de la directoarea Urban și întâlnirea foarte interesantă care a avut loc, în biroul primarului, la finele săptămânii precedente. Mai exact, joi (sau vineri) primarul Carabelea l-a avut ca musafir pe… Liviu Harbuz. Da, coincidență, cel cu care avea să meargă apoi în vicită, în teren, să asculte „vocea poporului” care să ducă la decizia ca Urbanul să dea, „pe direct”, o sumă consistentă (unii spun că „decât 100.000 lei”) unei firme private care va fi/este/a fost aleasă în baza unor criterii „pe bune”, după cum suna un slogan electoral.

Evident că nimeni nu știe (sau nu spune, ÎNCĂ!) ce au discutat Carabelea și Harbuz (în calitate de ce? de consilier angajat?, de aghiotant voluntar?, de șef politic al consilierilor Pro România din CL?) în acea întâlnire de 7 stele. Că o fi fost vorba de cositul care urma – ca în filmele SF – să fie reclamat de cetățenii din Dărmănești sau de alte subiecte strict de interes public (nu vă gândiți la altceva, că doar știți că politicienii nu dorm de grija binelui cetățeanului), doar ei știu…

Cert este că parcă sună mai cu drag de popor când anunți că o afacere care trebuie să fie făcută de o firmă a Primăriei este cedată parțial unei firme private (aleasă nu de Primărie ci de firma CL care devine astfel un fel de intermediar, de „bișnițar de lucrări”) nu pentru că vrea primarul sau vreun apropiat combinagiu ci pentru că așa au cerut cetățenii. „Domnule, noi nu eram deciși, dar dacă așa a cerut poporul? Pe bune!”.

Chiar pe bune?

Și apropos, dacă HCL-ul a fost votat ieri și primarul susținea sus și tare două principii, urgența și transparența, probabil că la această oră Urban a ales deja – pe criterii pe bune! – firma privată care va cosi în Dărmănești, pe bani publici pe care-i va încasa prin suveica Urban. Sau măcar a demarat procedura…

Ați auzit ceva despre asta?, că doar s-a promis transparență.
Sperăm că fie, transparență, cu o petală mai mult ca atunci când aceeași directoare de la Urban a ales să cumpere (tot pe banii Primăriei) panseluțe de la… firma partenerului de viață.

D.V.

Lasă un răspuns