Rediu: Panică, bâlbe, anchete, completări pe… lucrări recepţionate!

„Ce o fi necurat prin lucrările astea ale Primăriei”, se întreabă oamenii din Rediu care, de vreo lună, văd mare agitaţie pe ceea ce înseamnă banul public cheltuit de administraţia locală Motfolea pe nişte minunăţii de investiţii.

De exemplu, la clădirea anexă (lângă blocul specialistului) realizată acum mai bine de un an dar nedată în folosinţă până acum, de ceva zile se tot fac completări. Sau poate o fi vreo reparaţie capitală la o clădire nefolosită şi nu se prind oameni?…

“Spionul” Vestea nu a făcut fotografii şi înăuntru unde, din ce spun cei care cunosc situaţia, treaba e şi mai faină: în urmă cu câteva zile se montau… calorifere!

Atmosfera de şantier este cel puţin surprinzătoare în condiţiile în care, la vremea documentării de anul trecut, aflam că lucrarea trebuia finalizată… din martie 2016:

Cum primarul Motfolea nu e transparent cand vine vorba de banul public nu doar cu presa (avem trimisă o adresă de un an cu solicitări de informatii la care Vasile Motfolea nu a răspuns) ci şi cu ceilalţi aleşi locali, la vremea respectivă, preţul real al investiţiei putea fi doar estimat sau ghicit.

Iniţial, cei din opoziţie au zis că ar fi vorba de vreo 150.000 de euro: Construcţie plătită de Primăria Rediu la preţ de Arabia Saudită! 150.000 euro pentru 140 mp!

La scurt timp, o mână antrenată a scris cu markerul, pe tabla din faţa lucrării, alt preţ: 335.000 lei, fără a mai preciza dacă mai există şi alte cheltuieli „rupte” de suma respectivă: Banii publici trecuţi… cu markerul pe panoul informativ al unei investiţii de la Rediu!

Fiind vorba de bani publici cheltuiti pentru o lucrare publică, suntem convinşi că, în timp, primarul Motfolea va lămuri cum stă treaba. Inclusiv dacă lucrările care au loc acum la interior sunt cuprinse tot în suma aia de 335.000 lei sau o fi vorba despre vreo suplimentare sau e aplicată schema cu „ruperea lucrării în câte bucăţi trebuie ca să nu treacă de pragul achiziţiei directe”.

Cert că această construcţie nu e singura lucrare care dă bătăi de cap celor care au semnat documente, au plătit din banul public. Aceeaşi „spioni” Vestea spun că şi drumurile din ciment au fost realizate cu o documentaţie incompletă în spate, primarul Motfolea fiind atât de grăbit să răscolească comuna înainte de alegeri încât s-a gândit că documentele nu-s chiar atât de importante.

Cam asta au verificat şi verifică acum inspectori ba de la Poliţie, ba de la alte instituţii. Inclusiv doamna de la Inspecţia în Construcţii care, acum câteva zile, avea maşină asigurată de către… firma de construcţii: Inspectorul în Construcţii, plimbat în anchetă cu… maşina firmei de construcţii!

Din păcate pentru Vasile Motfolea, nu se anunţă deloc o liniştire a situaţiei. Oamenii din zonă au prins curaj şi şi-au dat seama că, mai repede sau mai încet, instituţiile statului ar putea găsi destule ciudăţenii în şerpăraia administrativ-financiară a administraţiei. Aşa că, dacă Motfolea nu ştie, află acum: o nouă sesizare va fi verificată de DNA Bacău în ceea ce-l priveşte:

Altfel spus, la orizont de prefigurează o anchetă DNA din care nu se ştie cât ne neşifonaţi vor ieşi şi primarul dar şi funcţionarii care or fi îndeplinit orbeşte nişte ordine. Iar la DNA, cu siguranţă că Motfolea mai are o problemă: nu poate schimba procurorii care fac ancheta cum a tot schimbat proprii consilieri care au refuzat să-i mai voteze diverse minunăţii… Că şi asta e o problemă: când votează orice şi oricum pentru că aşa le spune un primar, consilierii împart cu acesta doar somnul neliniştit şi eventualele extemporale date în faţa procurorului de caz…

Vom reveni.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns