Rediu: între RISCUL şi LUXUL de a plăti doi viceprimari!

Deşi considerată una dintre comunele mici ale judeţului Neamţ, Rediu poate marca premiera de a plăti la un moment dat doi viceprimari: pe actualul, Toder Urdă şi pe Vasile Braiş, cel care a exercitat aceste atribuţii doar pentru o lună (iunie – iulie 2016). Şi nu e vorba de leafa pe vreo lună – două ci e foarte posibil ca şi Urdă şi Braiş să-şi ia respectivele indemnizaţii pe câţiva ani buni pentru că încurcate dar mai ales lungi pot fi căile Justiţiei.

rediu-cl

Iar Justiţia va decide la un moment dat dacă procesele deschise de Vasile Braiş împotriva CL vor fi câştigate de acesta sau nu. Iar dacă Braiş câştigă, aşa cum s-a întâmplat şi în alte speţe similare, urmează nu doar să fie reinstalat în funcţie şi să şi primească indemnizaia de vice pentru perioada scursă între „execuţie” şi reinstalare. Iar în cazuri similare (vezi la Borleşti) a fost vorba de o perioadă de câţiva ani, pe cale de consecinţă numai indemnizaţiile plătite au fost de câteva sute milioane de lei vechi.

Într-un consiliu local nou ales în iunie 2016, în care configuraţia politică e simplă (10 membri PSD şi 5 de la PNL), liberalul Vasile Braiş avea să fie ales viceprimar cu 8 voturi din 15. Calculul arată că el ar fi fost preferat şi de 3 colegi din CL care erau membri PSD. PSD-iştii au strigat „trădare”, alţii au spus că poate oamenii nu l-au vrut pe colegul lor, impus de maşinăria de partid, care avea o etate etc…

Cert este că 3 consilieri locali PSD au fost executaţi (prin excludere de partid ceea ce duce la pierderea mandatelor) pentru că nu au votat la ordin (ceea ce încalcă principiul libertăţii şi exprimării votului conform propriei conştiinţe – vezi AICI AUTODENUNŢ! Un primar recunoaşte că votul din Consiliul Local e pe bază de ŞANTAJ! „I-am pus să jure pe Biblie!” ).

Cei 3 au contestat în faţa Justiţiei pierderea mandatelor, operaţiune pe care o consideră abuzivă şi ilegală (şi nu e deloc exclus ca, la rândul lor, într-un viitor nu prea îndepărtat, să bată la uşa CL cu sentinţe care îi repun în drepturi, inclusiv de a reprimi indemnizaţiile din această perioadă).

Braiş, la rândul său a cerut în instanţa de contencios anularea actului administrativ (Hotărârea de Consiliu Local) prin care a fost înlocuit. De asemenea, prin altă acţiune (vezi foto de mai jos) a cerut suspendarea acelei Hotărâri până la judecarea pe fondul problemei (acţiunea de anulare), adică repunerea imediată în funcţia de viceprimar.

Deşi sunt cauze care ar trebui judecate cu celeritate, nu putem şti când vor fi date sentinţele definitive, irevocabile şi executorii. Cert este că atunci când se va întâmpla acest fapt (mai devreme, mai târziu), dacă sentinţa pe cauza de fond va fi ca la Borleşti (unde a câştigat, în 2016, viceprimarul înlocuit din funcţie în 2013), cineva va fi bun de plată.

Cine va fi acel „cineva”? În primul rând, bugetul public pentru că indemnizaţiile de viceprimari sunt plătite din acel buget. Apoi Braiş poate cere şi atragerea răspunderii personale (sau o poate face chiar instanţa, din proprie iniţiativă) a celor care, prin votul lor, au „comis-o”. Iar documentul de mai jos – hotărârea de CL de la sfârşitul lui iulie 2016 – este perfect pentru ca unii consilieri să nu mai poată avea un somn liniştit: pentru că secretarul comunei nu a contrasemnat de legalitate hotărârea, au contrasemnat toţi cei 10 aleşi PSD. Dar fix sub formularea „contrasemnează consilierii PSD” care, scrisă pe un document administrativ, demonstrează o dată în plus că a fost o execuţie şi o răzbunare politică („consilierii PSD”). Coroborat cu procesul verbal al şedinţei (în care se menţionează că cei 5 consilieri locali de la PNL nici nu au participat la vot), documentul de mai sus este perfect pentru orice judecător care vrea să stabilească nominal răspunderea (materială, administrativă, penală, după caz – spune legea) personală a celor care au votat acea hotărâre.

Oricum, tot Legea 215 (a Administraţiei Publice Locale) spune că din momentul în care au depus jurământul, consilierii locali se află în slujba comunităţii. La Rediu însă, excesul de zel politic, patimile de partid nu au limite aşa că dacă şi pe procesul verbal de şedinţă este menţionată formaţiunea politică. Aşa, ca un fel de far călăuzitor, ca o menţiune de prin Scânteia anilor 80 despre plenarele în care erau duse la îndeplinire directivele Tovarăşului.

Şi dacă tot vorbeam de exemple de viceprimari „executaţi” politic din funcţiile lor şi care apoi au câştigat procesele (şi astfel, bugetul local a avut de plătit două lefuri de viceprimar, şi a celui care a ocupat efectiv funcţia şi a celui trimis NELEGAL acasă, după cum au apreciat instanţele), în Neamţ, în afară de exemplul de la Borleşti a mai fost şi cel de la Dochia (actualul primar fiind vicele înlocuit în mandatul trecut). Şi pentru că ba nu erau bani, ba cineva se ştergea undeva cu sentinţa instanţei, la Dochia s-a ajuns până la executare silită şi blocarea conturilor Primăriei.

Sunt doar câteva exemple despre efectele care pot apărea atunci când o înlocuire de viceprimar se face în forţă, doar pe principiul „ciocul mic, acum noi suntem la putere”.
Iar între situaţiile de la Borleşti şi Dochia (pe de o parte) şi cea de la Rediu mai este o diferenţă esenţială: în primele două cazuri, înlocuirea viceprimarilor s-a făcut pe legislaţia din fostul mandat care considera schimbarea de viceprimar o decizie politică (prin simetrie la numite), deci era de ajuns doar o schimbare de majoritate fără un motiv anume. La Rediu, e vorba de noile prevederi care impun un motiv clar legat de îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi o majoritate de două treimi. Majoritatea necesară a fost (punctată chiar politic – „PSD” – în documentul de mai sus), dar referirea la neîndeplinirea atribuţiilor de către un viceprimar la doar 2-3 săptămâni după alegerea sa poate stârni serioase zâmbete (plus îndoieli) oricărui judecător.

Şi, peste toate, în caz că Braiş câştigă procesele, consilierii care au votat execuţia sa au toate motivele să nu aibă un somn liniştit. Pentru că legea prevede răspunderea (materială, administrativă, penală, după caz) a aleşilor nu a … partidului. Şi sunt prin ţară exemple în care, după ce Justiţia a stabilit că onor consilierii au votat aiurea, stimabilii aleşi au fost puşi să aducă bani de acasă să plătească efectele votului exprimat la comandă politică sau pe alte interese care în niciun caz nu erau ale cetăţeanului ci ale unor… băieţi deştepţi.

Evident că există şi posibilitatea ca Braiş să nu câştige aceste procese. O posibilitate minoră, după cum spun juriştii sau specialiştii în administraţie consultaţi de Vestea.net, în condiţiile în care întreaga organizare a şedinţei respective nu prea a avut de a face cu ideea de şedinţă solemnă şi serioasă ci, mai mult, cu un fel de stabor care trebuia să arate cine e şeful. Iar ca mesajul imperativ de partid să fie impus fără nicio abatere de la linia stabilită s-a ajuns până acolo – asta chiar că e culmea circului politico-administrativ! – să se voteze cu pixuri colorate ca la grădiniţă… (vezi AICI – „Grădiniţa” PSD Rediu sau votul cu pixuri colorate! Vot secret la mişto!… )

D.VINCA

Nota Bene: Iar în Hotărârea de Consiliu Local prin care Braiş a fost la plimbare, important e nu doar ce apare ci şi ce nu este menţionat. Cei care cunosc cât de cât chichiţele administraţiei locale au remarcat că acest act administrativ NU ESTE CONTRASEMNAT PENTRU LEGALITATE de secretarul UAT (de aceea este contrasemnat de consilierii PSD). Lipsa semnăturii secretarului nu e doar un semn de întrebare ci, în economia unor astfel de procese, valorează cam cât trei semne de exclamare.

cop-rediu

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns