RECORD! 144 de concurenți în Finala Festivalului Florile Ceahlăului! „Toți ar merita să fie premiați!”

Vineri, 15 martie 2019, în organizarea Consiliului Judeţean Neamţ şi a Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, a debutat ediţia a XXXI-a a Festivalului-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului”. Competiţia se desfășoară pe două secţiuni: canto tradiţional (categoriile de vârstă 9-14 ani, 15-19 ani şi 20-25 ani), respectiv instrumente populare (categoriile de vârstă 9-14 ani şi 15-25 ani).

În competiţie s-au înscris anul acesta peste 400 de concurenţi. Etapa preselecţiei naţionale, programată în luna februarie, a promovat pentru faza finală 144 de tineri interpreţi ai folclorului românesc: 112 la secţiunea canto tradiţional (55 la categoria de vârstă 9-14 ani; 42 la categoria de vârstă 15-20 ani; 15 la categoria de vârstă 20-25 ani), respective 32 de concurenţi la secţiunea instrumentală (17 la categoria de vârstă 9-14 ani; 15 la categoria de vârstă 15-25 ani.

Reamintim componenţa juriului la ediţia curentă: Elise Stan, etnomuzicolog (preşedinte al juriului), Roxana Daniela Gibescu (etnomuzicolog, reprezentant al Casei de discuri Electrecord), Delia Stoian Irimie (conf. univ. dr. – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca), Florentina Buzenschi (expert în bunuri cu valoare etnografică, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ), Călin Brăteanu (director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina” Suceava), Laurenţiu Ursache (realizator de programe folclorice la Radio România Iaşi) şi Carmen Elena Nastasă (manager al Centrului pentru Cultură şi arte „Carmen Saeculare” Neamţ).

După prima zi de finală, de ieri, din cei 72 de concurenți de la categoria „juniori” (9-14 ani, canto și instrumente), 16 au căpătat biletul și invitația la Gala Laureaților, ceea ce înseamnă că vor primi premii. Astăzi este ziua a doua a finalei, în care vor urca pe scena de la CJ Neamț (intrarea este liberă), cei 72 de concurenți de la categoriile 15-25 ani).

Gala laureaţilor va avea loc duminică, 17 martie, începând cu ora 16:00, la „Cinema, Mon Amour” din Piatra-Neamţ. Alături de premianţi, vor evolua Ansamblul „Floricică de la munte” şi Orchestra „Lăutarii” din Chişinău dirijată de Maestrul Nicolae Botgros.

Concluziile după prima zi de finală au fost trase de Carmen Elena Nastasă, directoarea de la Centrul pentru Cultură și Arte, care a precizat: „Prima zi a noii ediții a Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Copii și Tineri „Florile Ceahlăului” a fost minunată! Concurenți extraordinar de buni, public cald, muzică populară ce ne-a mers la suflet! 
Dacă nu ar fi concurs, absolut toți concurenții ar merita să fie premiați, dar competiția presupune realizarea unei ierarhii și stabilirea celor mai buni dintre cei buni! 
Așa că iată lista câștigătorilor acestei seri!
Ne vedem mâine, cu concurenții înscriși la canto popular și duminică, la Gala acestui minunat concurs! 
Felicitări celor care au evoluat deja, succes celor ce urmează să urce pe scenă și cei mai buni să câștige!”.

Câteva momente surprinse în format video:

D.VINCA

Lasă un răspuns