Real și restul lumii!

Fotbalul din ziua de astăzi tinde să o ia din nou pe un drum înfricoșător din punct de vedere financiar, în care câțiva giganți ai Europei vor face legea după bunul lor plac. Real Madrid a dat tonul transferurilor scumpe în fotbalul modern, în anul 2000, când l-a adus de la marea rivala Barcelona pe Luis Figo, pentru 45 de milioane de euro, pentru ca anul următor să-l transfere pe Zinedine Zidane, de la Juventus, contra sumei de 55 de milioane de euro. Madrilenii au arătat că sunt dispuși să plătească un preț astrononic la vremea aceea pentru un fotbalist al cărui joc părea de pe o altă planetă, transmițând totodă un mesaj clar rivalilor: nimeni nu se pune cu noi.

A urmat o perioadă de acalmie în zona de mercato, care a durat până în 2009, atunci când, în buna sa tradiție de a cheltui oricât pentru a aduce cei mai în vogă fotbaliști, Real l-a cumpărat pe Kaka, de la Milan, pentru 66 de milioane de euro, iar apoi a stabilit un nou record în istoria fotbalului, transferându-l pe Cristiano Ronaldo, de la Manchester United, contra sumei de 98 de milioane de euro. În acea zi, lumea fotbalului a stat practic în loc, nevenindu-i să creadă că s-a ajuns la acest nivel financiar pe piața de transferuri. Tocmai de aceea lovitura pe care a dat-o Barcelona, în 2013, prin aducerea lui Neymar, de la FC Santos, cu 85 de milioane de euro, nu a mai surprins pe nimeni, chiar dacă brazilianul avea doar 21 de ani. În același an, Real a vrut să arate din nou că nu are rival în lume atunci când vine vorba de transferuri exorbitante și l-a cumpărat de la Tottenham pe Gareth Bale cu 100 de milioane de euro, stabilind un nou record în materie. Prețul acesta a încurajat și alte cluburi să vândă scump, astfel că, în 2014, Barcelona a trebuit să scoată din casierie 88,5 milioane de euro pentru a-l aduce pe Luis Suarez de la Liverpool.

Gareth Bale a ajuns la Real Madrid pentru suma de 100 de milioane de euro. (Foto: www.flickr.com)

Când lucrurile păreau că s-au potolit, Manchester United a detonat boma pe piața transferurilor anul trecut, readucându-l în curtea proprie pe Paul Pogba, de la Juventus, pentru suma de 105 milioane de euro. Mijlocașul francez intră astfel în istorie drept cel mai scump fotbalist, însă recordul său ar putea fi doborât cât de curând, întrucât la orizont a apărut Kylian Mbappe, noua perlă a Franței. Atacantul în vârstă de doar 18 ani a marcat 19 goluri pentru AS Monaco în acest sezon, având evoluții de senzație atât în Ligue 1, cât și în Liga Campionilor. Mbappe și-a ajutat echipa să se califice în sferturile competiției de elită a Europei, iar în prezent, bet365 îi oferă o cotă atractivă la câștigarea trofeului, monegascii devenind una dintre formațiile foarte apreciate de amatorii de pariuri pe fotbal.

Conform presei internaționale de specialitate, Real Madrid este dispusă să plătească 110 milioane de euro pentru a-l aduce în curtea proprie pe Mbappe. Conducerea lui Monaco pare să reziste deocamdată tentației, însă, istoria ne spune că atunci când Real vrea să cumpere un jucător, îl cumpără, astfel că nu este deloc exclus ca proaspătul internațional francez să îmbrace tricoul alb în sezonul viitor.

Ad. V.

 

Lasă un răspuns