Reacție promptă a prefectului pe cazul „Deşeuri periculoase la poarta şcolii”: VERIFICARE DE URGENŢĂ!

Prefectul de Neamţ, Daniela Soroceanu a reacţionat prompt la informaţia din Vestea prin care era dezvăluit faptul că la câţiva metri de corpurile de clădire ale unei şcoli din Neamţ (comuna Zăneşti) sunt depozitate, de câteva săptămâni, stive de plăci de azbociment (materiale pe bază de azbest, interzise a mai fi folosite atât prin legislaţia europeană cât şi prin cea românească). 

„Voi dispune o verificare de urgenţă, urmând a comunica, ulterior, rezultatul. Nu aş vrea să mă antepronunţ, însă ar fi regretabil pentru judeţul nostru să avem o problemă de asemenea anvergură”, a declarat prefectul Daniela Soroceanu, pentru Vestea, duminic[ seara, ca reacţie la articolul: Depozit de „azbest, cancer pulmonar”, la câțiva metri de o școală din Neamț”.  

Reamintim că este vorba de circa 20 metri cubi de stive de plăci de azbest (folosite altădată la realizarea acoperişurilor), materiale care de mai bine de 10 ani sunt interzise prin legislaţia europeană şi românească la a mai fi folosite. de fapt, legislaţia interzice orice materiale care au în componenţă azbestul (atât cele pentru izolaţie cât şi cele pentru acoperiş), compus considerat drept toxic şi cancerigen de forurile internaţionale medicale.

Odată cu declararea lor ca interzise, materialele de construcţii realizate pe bază de azbest au intrat în categoria „deşeurilor periculoase”, în România fiind acreditate doar 2 depozite de deşeuri pentru distrugerea lor. Regulile pentru transportul, manipularea, depozitarea şi distrugerea materialor pe bază de azbest sunt extrem de stricte şi costisitoare.

De aceea – date fiind antecedentele actualului primar al comunei Zăneşti, care altădată a mai ajutat anumite firme să scape de deşeuri a căror predare ar fi costat enorm – una din ipotezele vehiculate în comună se referă la posibilitatea tocării acestor plăci şi plasarea prafului rezultat într-o clădire ce urma a fi realizată cu bani guvernamentali. O asemenea ipoteză ar fi foarte gravă şi ar friza, evident, penalul.

Chiar dacă lucrurile nu ar merge până acolo, este tot foarte grav că pe un teren public pe care circulă cetăţeni, lângă o şcoală în curtea căreia copiii se joacă şi în vacanţă a fost înfiinţaţ acest Depozit de „azbest, cancer pulmonar”.  

 

Primarul zăneştean nu este la primul episod în care devine personaj de articole pe subiecte controversate. Dincolo de dosare penale care l-au vizat pe el sau pe anumiţi membri ai familiei, unul din ultimele episoade a vizat contraperformanţa de a monta sute de steaguri tricolor invers faţă de ordinea culorilor stabilite prin Constituţie (vezi AICI – Zeci de steaguri tricolor puse cu susu-n jos! „Și dacă sunt puse invers, se scurg culorile?”).

Şi pe acel subiect, după apariţia articolului din Vestea a fost nevoie de un sfat binevoitor de la Prefectură pentru ca Ioan Filip să înţeleagă că şi în „Republica Zăneşti”) tricolorul trebuie s[ respecte standardul legal.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns