Reacție a Prefectului la articolul din Vestea, pe cazul Borlești: „Raționamente juridice corecte!”

Informația că primarului de Borlești, Vasile Puică i se poate aplica și măsura dură a încetării mandatului dar și una mai blândă, diminuarea salariului (publicată de Vestea acum 2 zile) a fost confirmată de Prefectul de Neamț.

Într-o declarație dată exclusiv pentru Vestea, Prefectul Daniela Soroceanu a confirmat că a citit articolul Cazul Puică, la mâna Prefecturii! Între anularea mandatului și penalizare de 10 la sută aplicată indemnizației primarui! dar și că documentarea Vestea (bazată inclusiv pe consultarea unor juriști și avocați) este una corectă.

Buna ziua. Din punct de vedere juridic, raționamentele prezentate sunt corecte. In lipsa actelor oficiale de la ANI, neștiind ce este stipulat in concret, nu as putea formula un punct de vedere acum. Când vom primi documentele, vom analiza și soluționa problema, anunțând in mod corespunzător”, a declarat Soroceanu pentru Vestea.net.

Teoretic, urmează ca ANI să remită Prefecturii Neamț, în zilele următoare, raportul inspectorilor de integritate referitor la conflictul de interese, cu acea decizie de final în care se face trimitere la prevederi legale „la două capete” (ori demitere ori sancțiune disciplinară). Ar mai putea fi în acea adresă un element care să complice lucrurile, o recomandare concretă a ANI cu privire la tipul de măsură ce ar urma să fie aplicată. La fel de posibil este ca și acea recomandare să fie una de tip general („aplicați prevederile legale”) și atunci cayul rămâne, ca și acum, fix la latitudinea și aprecierea juriștilor Prefecturii care vor face o propunere Danielei Soroceanu.

D.V.

 

One thought on “Reacție a Prefectului la articolul din Vestea, pe cazul Borlești: „Raționamente juridice corecte!”

 1. Nimic nu va împăca vreodată pe toată lumea. Incompatibilitatea din acest caz este tributară unor practici, e drept, depăşite şi trebuie să recunoaştem că acestea sunt întâlnite, tolerate şi întreținute încă atât din lipsa unora noi cât şi pentru că sunt confortabile într-un context.

  Fiind într-o structură administrativă am semnat şi eu procese verbale, hârtii, decizii, zeci de pagini de documentație mergând pe încredere şi pe munca echipei – bine intenționată şi presupus corectă. În teorie e foarte uşor de văzut şi dat păreri despre soluții (la orice) însă când vine vorba de asumarea răspunderii cu tot ce înseamnă dus ideea de la proiect la inaugurat, într-un tot global, implicații sunt tare puțini. Nu e de nici o mirare ca cineva care vede, vrea şi poate să-şi asume să acționeze pe „barba lui” doar-doar se va şi vedea concret un rezultat. Mai repede, mai altfel.

  Lucrez într-o multinațională foarte reglementată şi aici am învățat că e de dorit să acționezi, nu să stai să aştepți, nu să te plângi, nu să-ți găseşti scuze. În funcție de ce vizezi să obții pentru toți cei impactați ALEGI să îți asumi atât succesul cât şi eşecul eventual. Din două rele, dacă eşti forțat, îl alegi pe cel mai mic, mai degrabă decât să nu faci nimic ori să socoteşti până nu mai este cazul, pentru că a trecut deja oportunitatea. Pe acest criteriu sunt sigură că şi alții, nu puțini, au mai greşit câteodată.

  În concret, dacă am simțit primarul acesta prin comună? Eu l-am simțit. E implicat în educație, aduce oameni împreună, se văd lucruri după el. Da, se poate şi mai bine. Întotdeauna.

  Legea e lege pentru toți şi în veci va fi subiectivă. Noi cu toții trebuie să judecăm în baza a cât cunoaştem fiecare şi strict a cât ne asumăm, numai Dzeu deține adevărul absolut. Disponibilitatea unui om de a face şi de a-şi asuma cu celeritate e lucru rar! Din punctul acesta de vedere Vali Puica chiar are un atu: se vede palpabil că gospodăreşte în interesul comunității chiar dacă nu e perfect şi exact de la timp cu câte şi unde sunt de făcut. (Omul nu e absolvent de Sorbona şi nici universitari prea mulți nu sunt înghesuiți vesel în echipa lui. Deci dacă avem aşteptări atunci acestea să fie aici, pământene, nu lunatice.)

  Că ar face-o, ar fi făcut-o sau vor face-o şi alții la fel ca el – treaba administrativă – dacă ar fi în situație…e pur speculație acum.

  Incompatibilitate? Ok. Şi care este efectul?

  Numai ca şi precedent, hai să gândim! Mai ştiți şi alte personaje în istorie care încălcau legi ale momentului şi al căror drum bun a fost curmat şi ulterior s-a demonstrat că ar fi fost o alegere mai bună să fi fost încurajați? Poate mai ştie cineva ce-a pățit un…oarecare, de zicea că Pământul e rotund? Mai sunt şi alte exemple…

  Părerea mea, desigur e personală, mi-o asum şi vorbesc doar din câte văd şi ştiu, imparțial şi fără să fiu jurist. Dna prefect are responsabilitatea unui alt „Pilat din Pont” şi istoria va demonstra dacă decizia a fost cea mai bună.

  Avem nevoie de inspirație! Avem nevoie să învățăm să fim cuminți!

Lasă un răspuns