Reacția primarului: „Proiect de interes major, blocat!” Dar chiar el l-a retras. Știa că pică?

Primarul Andrei Carabelea a remis un comunicat de presă (prin Serviciul Comunicare) prin care acuză Opoziția din CL că i-ar fi blocat proiectul de HCL care prevedea accesarea unui nou credit, pe 10 ani (emisiune de obligațiuni).
Publicăm, mai jos, integral, respectiva reacție a primarului, nu înainte însă de a face câteva (necesare) tușe.
1. Primarul acuză Opoziția că a blocat respectivul proiect. Deși nu PSD, PMP sau alții zic că au majoritate ci el, prin PNL, USR, Pro România etc. Pentru votul de azi erau necesare 12 voturi (din 23), deci dacă mașina de vot mergea unsă ca altădată, majoritatea primarului nu se împiedica de nimeni și nimic.
2. Dar proiectul nu a picat la vot ci a fost retras chiar de inițiator. Știa primarul că o să pice la vot proiectul? Deci recunoaște faptul că azi nu avea majoritate (din diverse motive) pentru asta?
3. Vicierea procedurii de vot invocată de primar nu e vreo sentință pronunțată de Justiție ci strict o părere a lui. Pe tematica „vot secret-nesecret”, în ce privește aleșii din Parlament (care votează cu bilele la vedere) sau cei locali/județeni (care arătau buletinele de vot fix cum a spus azi că va face un consilier), zeci de instanțe din România nu au considerat nimic nelegal, motivațiile fiind că „pentru aleși votul secret nu este o obligație ci un drept”, „nu se pune problema violării secretului votului din moment ce alesul a decis să facă public propriul vot nu pe a altcuiva” sau „votul primit de aleși de la cetățeni obligă la transparență și e alegerea unui om politic dar prin așa-zisa desecretizare prezintă, practic, un raport către cetățeni” (am ales din motivațiile câtorva sentințe).
4. Tonul. La fel ca în ședința de azi, primarul este agresiv când se adresează consilierilor (evident îi vizează pe cei din Opoziție).
Le dau șansa consilierilor ca până la ședința următoare…”, spune Primarul în comunicatul de mai jos.
În Codul Administrativ, atribuțiile primarului nu prevăd minunăția asta cu „dat șanse”. Acele atribuții se referă la bună și competentă guvernare locală. Sau la faptul că „primarul duce la îndeplinire hotărârile votate de consilieri”.
La fel, mai scrie prin legile astea, că alesul local votează conform legii și conform propriilor convingeri, nici măar în urma unor presiuni, nici măcar din propriul partid, cu atât mai puțin de la alt partid.

Mai jos, integral, comunicatul transmis, subliniem, de Andrei Carabelea (ca să nu creadă cumva cineva, din cauza stilului agresiv, că e de la șeful PSD Neamț):

<Proiect de interes major, blocat în Consiliul Local

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi ca urmare a ezitărilor unor consilieri locali referitoare la proiect și a amenințărilor exprimate cu privire la vicierea procedurii de vot.

„Un proiect important pentru dezvoltarea orașului a fost amânat de cinismul unor vremelnici actori în arena politică a orașului. Prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Astfel, le-am dat ocazia să citească proiectul de hotărâre. Pietrenii trebuie să știe că acești politicieni nu se gândesc o secundă la binele orașului ci doar la diversiuni și calcule politice lipsite de vreun rezultat.

Căutăm permanent soluții pentru a depăși situația financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț de peste 10 ani din cauza creditelor contractate pentru investiții care s-au dovedit ineficiente și împovărează bugetul local. Aceste datorii istorice nu ne oferă șansa să facem astăzi investițiile prezentului pentru un viitor mai bun și să dezvoltăm orașul la adevăratul său potențial. 

Consilierii care s-au opus proiectului nu au înțeles proiectul. Nici nu i-a interesat. Ne-au oferit o demonstrație clară de neștiință și de politicianism ieftin și prin ezitările lor nu fac decât să mențină situația  financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț. Un oraș care nu se dezvoltă prin investiții nu este atractiv nici pentru tinerii valoroși din comunitate, nici pentru mediul de afaceri sau investitori străini.

Le dau șansa consilierilor ca până la ședința următoare să citească cu atenție proiectul de hotărâre și să se documenteze despre aceste instrumente financiare moderne folosite cu succes atât de administrațiile din România, cât și din multe din țările dezvoltate din lume.”  a declarat primarul Andrei Carabelea.

Emisiunea de obligațiuni este avantajoasă atât pentru primărie cât și pentru populație. Procedura ar asigura economii consistente la bugetul local mai ales în primii ani, când trebuie achitate doar dobânzile și comisioanele. Profitul obținut din dobânzi ajunge la cetățenii care investesc în obligațiuni, și nu la băncile comerciale ca în cazul împrumuturilor bancare, iar autoritatea locală este cea care va stabili condițiile împrumutului, respectiv valoarea, nivelul dobânzilor și calendarul de rambursare.

Refinanțarea  datoriei publice prin emisiunea de obligațiuni înseamnă o reducere a gradului de îndatorare a municipiului la nivelul anului viitor cu aproape 16 procente, de la 22,56% la 6,76 %. Totodată, economiile din sumele neachitate în anii 2023, 2024 și 2025 ar însemna resurse pentru investițiile proprii ale primăriei (aprox. 60 milioane de lei). În plus aceste obligațiuni ar asigura fără eforturi financiare considerabile finanțarea cheltuielilor neeligibile la proiectele europene în derulare.

Indiferent de provocări și dificultăți, primarul Andrei Carabelea va continua proiectele de dezvoltare a orașului și se va preocupa să identifice cele mai bune soluții și măsuri pentru stabilitatea financiară a instituției, modernizarea orașului și creșterea calității vieții, în concordanță cu standardele de la nivel european.

Biroul Comunicare
Primăria Piatra Neamț>.

În loc de concluzie:
– Dacă cineva îl învață pe Primar că dialogul și negocierea (în sens politico-administrativ, nu penal) cu toate forțele din CL trebuie înlocuite cu astfel de accente, rău îl învață.
Cum am mai spus și altădată, după 4 ani de mandat, nu acești sfetnici (cunoscuți sau nu) care – din neștiință, lipsă de educație a dialogului sau din alte interese – îl modelează așa pe primar vor deconta ci doar Andrei Carabelea.
Așa cum consilierii județeni (inclusiv PNL) nu sunt sclavii președintelui CJ, să voteze tot ce vrea respectivul, așa și consilierii locali (mai ales cei din Opoziție) nu sunt sclavii primarului. Iar dacă primarul are o majoritate fragilă sau chiar, uneori, rămâne fără majoritate, nu are decât să negocieze – dacă vrea și dacă poate! – o majoritate care să nu-i mai ofere suprize neplăcute.
Politica este arta negocierii, nu? Nicidecum a tonului agresiv.
„Măsura”, spunea Ionel Brătianu…

D.V.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.