Războieni, în sărbătoare de Centenar! „Istoria eroică şi tragică a românilor!” 100 FOTO

Comuna Războieni este azi în zi de Sărbătoare şi, ca de obicei, este vorba de o zi a unei comunităţi care e mult peste serbările câmpeneşti rezumate la un fel de şuete între oficiali şi susţinători. Azi, de la ora 11.30, la Războieni, în Parcul unde este amplasată şi statuia care aminteşte de Bătălia de la Valea Albă, civili şi militari, oficiali şi popor au rememorat faptul că, pe aceste locuri, Ştefan cel Mare şi oştenii săi au scris o pagină din istoria Moldovei, chiar dacă nu a fost un moment fericit din domnia Marelui Voievod.

„Istoria eroică şi tragică a românilor”, a punctat în discursul său Ion Asaftei, vicepreşedintele CJ Neamţ. „La Războieni a fost scrisă o filă din istoria acestui neam. Iar neamul românesc nu piere, cum spune şi un vers”, a subliniat şi primarul Bogdan ŢarăLungă. „Cine nu-şi cunoaste şi respectă trecutul şi nu îşi asumă prezentul, nu poate avea nici viitor”, a declarat şi deputatul Alexandru Rotaru.

Cele 3 scurte mesaje de mai sus sintetizează momentul festiv-comemorativ de astăzi. Gazde au fost, ca de obicei, primarul Ţarălungă, viceprimarul şi consilierii locali de la Războieni, angajaţi din primărie şi din Şcoală, localnici care s-au implicat în organizarea evenimentului. Musafiri au fost din toate colţurile judeţului, turişti aflaţi prin zonă şi, fireşte, şi oficiali (deputatul Alexandru Rotaru, senatorul Dan Manoliu, vicepreşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei, lt.col Cătălin Grădinariu, Şeful de Stat major al Batalionului 634 Infanterie Petrodava, consilieri judeţeni, prefectul Daniela Soroceanu, primari din comune nemţene etc).

După tipic, trupele de Batalionul 634 Petrodava Piatra Neamţ au fost trecute în revistă de Prefectul Judeţului. Iar după intonarea imnului de stat, un ierarh bisericesc şi un cor de măicuţe de la Mănăstirea Războieni au oficiat o scurtă slujbă religioară. Nu a lipsit tradiţionala ofrandă creştinească, în cânt de „Veşnica Pomenire” şi „Hristos a Înviat din morţi…”

Au urmat discursurile oficialilor, depunerea de coronae şi un scurt moment cultural prezentat de micii artişti de la Şcoala din comună.

Punctul final al primei secţiuni a fost reprezentat de un moment foarte aştept: defilarea plutoanelor de la Batalionul 634 Infanterie Petrodava Piatra Neamţ.

Iar acum, pe scena amplasată în acelaşi parc, are loc ce-a de a doua secţiune a evenimentului de astăzi, spectacolul de cântec, joc şi voie bună.

V.N. / Foto: Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns