Război în Neamţ între comunităţile locale şi firmele de salubritate! Moderator, Arsene…

E război în Neamţ între comune şi firmele de salubrizare care au au câştigat licitaţiile pentru operarea zonelor din judeţ. Primarii de comune au devenit, firesc, purtătorii de cuvânt ai cetăţenilor mai ales că ei au picat la mijloc, fiind tranformaţi şi într-un fel de preceptori care lucrează pentru colectarea banilor pentru aceste firme private.
Primarii acuză servicii de proastă calitate şi agresivitatea politicilor de creşteri de preţuri, firmele vin cu explicaţii bolmojite din care nu înţelege nimeni nimic şi, pentru detensionarea situaţiei, Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a asumat rolul de mediator şi a chemat cele două tabere la o primă întâlnire, care a avut loc astăzi.

Cum au câştigat aceste licitaţii, prima grijă a firmelor a fost să transforme administraţiile locale într-un fel de casierii proprii. Salubritatea este singurul serviviciu de tip utilităţi care e plătit deja în unele comune la Primărie, la fel ca impozitul pe locuinţă sau pe maşină. Situaţie care, evident, nu e la fel în cazul energiei electrice sau apei…
Mai mult, Primăriile au fost prinse şi ele cu nişte contracte înrobitoare: tot gunoiul ridicat de pe terenul public este facturat primăriilor care nu au niciun instrument să verifice dacă acele acntităţi sunt reale sau trecute din burtă…

„Am mediat întâlnirea dintre primari și reprezentanții agenților economici care asigură serviciile de salubrizare, fiind interesat să găsim soluții la problemele legate de colectarea deșeurilor în județ și pentru a discuta despre tarifele aferente ridicării și transportului reziduurilor de la gospodării particulare și agenți economici. În momentul de față, un subiect fierbinte îl reprezintă majorarea prețului pentru colectarea deșeurilor. Reprezentanții agenților economici care asigură serviciile de salubrizare susțin că nu mai pot acoperi cheltuielile lunare și propun o majorare de tarif. La rândul lor, autoritățile locale nu sunt de acord cu creșterea prețului de către operatorii care au contracte pentru colectarea deșeurilor, precizând că nu pot să susțină cheltuieli și mai mari”, spune Ionel Arsene după această întâlnire.

Şeful CJ Neamţ pune pe tapet şi oportunitatea şi importanţa colectării selective: „În aceste condiții, voi convoca o nouă întâlnire, cu specialiști din mai multe domenii, pentru a putea găsi soluții ca să acordăm ajutor financiar unităților administrativ-teritoriale din județ, pentru plata acestui serviciu. I-am rugat pe primari să se gândească și la o strategie pentru colectarea selectivă a deșeurilor și la cum am putea conștientiza și responsabiliza cetățenii să facă acest lucru. Vreau ca în Neamț acest sistem de colectare să fie funcțional, oamenii să fie mulțumiți de calitatea vieții, iar județul nostru să fie unul curat și atractiv pentru turiști”.

Din păcate, ce omit să spună firmele de salubritate este că, în acest moment, în Neamţ, colectarea selectivă este frumoasă doar pe hârtie pentru că ele sunt primele care una spun şi alta fac.
Să luăm exemplul de la Piatra Neamţ unde de ani de zile există containere de gunoi, dedicate pe grupe de deşeuri. Maşina de gunoi trece şi goleste toate containerele odate, amestecând deşeurile pe care oamenii le-au depus sortate selectiv.
Chiar specialiştii în domeniu spun că amestecare deşeurilor duce la contaminarea celor reciclabile care, astfel, fie nu mai pot fi valorificate şi valorificarea presupune mai multe cheltuieli.
Adică, una peste alta, degeaba, în acest moment, oamenii duc deşeurile selectate la containere dacă ele sunt amestecate în maşină. De fapt, nu degeaba pentru că astfel, duzpă cum spun oamenii, firmele de salubritate facturează drept deşeu scump şi deşeul reciclabil…

Oricum, în acest moment, bazaţi nu doar pe contracte ci şi pe un anume monopol oferit de aceste contracte, firmele de salubritate care operează în Neamţ au o atitudine cel puţin arogantă la adresa cetăţenilor şi autorităţilor locale. Unii reprezentanţi ai acestor firme au ajuns să se plângă, chiar în mesaje preluate de media, că autorităţile sau cetăţenii refuză să se transforme în detectivi care să le facă lor treaba, să depisteze firme care ar trebui să plătească gunoiul…

Vom reveni.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns