“Rareşiştii” – premiu de 100.000 dolari, la un concurs în Emiratele Arabe

premiu rares

Liceul Petru Rareş îşi confirmă statutul de campion nu doar al învăţământului nemţean obţinând aseară Marele Premiu la categoria licee (zona Europa) la un concurs de proiecte organizat, la cel mai înalt nivel, de Emiratele Arabe.

Alături de Colegiul Naţional Petru Rareş care şi-a adjudecat trofeul pentru Europa, au mai fost premiate alte 4 unităţi de învăţământ din lume: Munro Academia (America), Waterford United Kamhlaba Colegiul Mondiale de Africa de Sud (Africa), , Addu High School din Republica Maldive ( Asia) și Melbourne High School (Australia şi Oceania).

Dovedind încă o dată compania onorantă a podiumului pe care s-a clasat echipa liceului nemţean, la categoria seniori, premiile au fost adjudicate de: Compania Panasonic (detinatorul recordului mondial pentru eficiență celule fotovoltaice solare și extinderea oportunitatilor de piata pentru energie solara din întreaga lume), M-KOPA Solar (categoria IMM-urilor, pentru abordarea sa inovatoare de dezvoltare de resurse de energie electrică solară pentru zonele rurale din Kenya și Uganda la preţuri rezonabile), fostul vicepreşedinte american Al Gore (pentru angajamentul său ferm personală și politica de sensibilizare internațională cu privire la pericolele schimbărilor climatice).

Premiul primit de Liceul Petru Rareş a fost pentru un proiect dezvoltat de echipa de elevi de reabilitare a actualei clădiri din punct de vedere energetic prin instalarea de panouri solare şi corpuri de iluminat LED care ar reduce consumul de energie cu 70%.

Concursul international „Zayed Future Energy Prize” a fost înfiinţat, acum câţiva ani, de fostul sultan din Emiratele Arabe, e patronat de actualul sultan Sheikh Mohamed bin Zayed iar la deschiderea actualei ediţii au participat mai mulţi emiri importanţi din lumea arabă dar şi preşedinţii Egiptului şi Islandei.

„Ne-am confruntat cu numeroase provocări pe drumul parcurs până la a obţine această recunoaştere, dar fiecare piedică ne-a întărit. Această recunoaștere nu ar fi putut fi realizată fără elevii noștri care au făcut din proiect o realitate, o performanţă. Vom păstra cu mândrie această Premiu ca o marcă a realizării noastre și va fi un model pentru domeniul energiei durabile din surse regenerabile în comunitatea noastră, precum și pentru întreaga lume”, a menţionat, la primirea premiului, Alexandru Iacob, profesor de geografie la Petru Colegiul National Rareş (declaraţie preluată de presa arabă dar nu numai, prezentă la eveniment).

vestea.net

One thought on ““Rareşiştii” – premiu de 100.000 dolari, la un concurs în Emiratele Arabe

Lasă un răspuns