Raportul primarului Andrei Carabelea pentru primul an de mandat și strategia pe termen scurt și mediu

La sfârșitul lunii octombrie s-a împlinit un an de la momentul preluării mandatului de primar de către Andrei Carabelea, președintele PNL Piatra-Neamț. Cu acest prilej vă aducem în atenție primii pași făcuți pentru dezvoltarea sustenabilă a municipiului Piatra-Neamț,  #nouaPiatra:

Reducerea datoriei publice a municipiului cu 5,34% prin plăți anticipate și renegocierea comisioanelor și a dobânzilor, de la 35, 01 la sută la 29, 67 la sută.

Creșterea de 7 ori a ratei de absorbție a fondurilor europene față de anul 2020, cu o valoare de peste 13 milioane de lei cereri de rambursare aprobate în intervalul menționat față de 1.889. 307 lei în anul 2020.

Accelerarea gradului de progres a proiectelor cu finanțare europeană:

Sistemul de iluminat a fost extins pe 15 străzi din municipiu în zone care nu au avut niciodată iluminat public, iar până la sfârșitul anului 2023, 66% din sistemul de iluminat aparținând municipiului Piatra-Neamț va fi modernizat prin înlocuirea vechilor becuri cu tehnologie LED.

S-au implementat proiecte pentru un transport modern și ecologic: realizarea a 80 de stații inteligente și a 6 stații de încărcare mașini electrice, sistem de management inteligent al traficului,  sistemul bike sharing, înnoirea parcului auto cu autobuze electrice.

S-a demarat amenajarea de grădini publice urbane în cartierele Pietricica, Speranța și Văleni.

Investiții în modernizarea și repararea străzilor, lucrări finalizate, în execuție sau planificate, astfel încât până la sfârșitul anului se va ajunge la o suprafață de peste 65 000 mp de străzi reparate sau modernizate. Se vor moderniza la cele mai înalte standarde principalele coridoare de mobilitate urbană.

Obținerea finanțării pentru documentația tehnică de realizare a încă unui proiect de mobilitate urbană cu o valoare estimată pentru investiție de 30 milioane Euro.

Realizarea planului de mobilitate urbană, cea mai amplă, complexă și coerentă strategie de dezvoltare pe care a avut-o Piatra-Neamț în ultimii 30 de ani.

Modernizarea infrastructurii școlare, de la nivelul de educație preșcolară până la cel liceal. Sunt în curs de modernizare clădiri ale unor creșe și unități de învățământ, dar în același timp se lucrează pentru realizarea de noi creșe. Este vorba despre 2 creșe construite de la 0 în cartierele Dărmănești și Văleni  cu o finanțare aprobată prin CNI. Grădinița și Școala din cartierul Speranța sunt aproape de finalizare, cu un grad de realizare de 95%. O creșă nouă va fi amenajată într-un corp de clădire al Colegiului Tehnic Forestier, prin schimbarea destinației unei cantine.

Scrierea de noi proiecte: s-a stabilit ca obiectiv pentru perioada de programare 2021-2027 obținerea de finanțări europene pentru 56 de proiecte cu o valoare totală de un miliard de lei.

”A fost un an intens, cu multă muncă și cu multe provocări, cu multe realizări și satisfacții, cu critici dar și cu încurajări. Am învățat că schimbările frumoase se întâmplă în pași mici și cu eforturi mari. Mi-am întărit convingerea că orașul nostru are tot ce îi trebuie pentru a se dezvolta și a prospera și că merită tot ce este mai bun. Mulțumesc pietrenilor pentru acceptarea și participarea activă în proiectul nouaPiatra, mulțumesc PNL pentru susținere și pentru că m-a învățat ce înseamnă echipa și cum poți să găsești ieșirea din cele mai dificile situații. Mulțumesc Guvernului pentru sprijinul considerabil primit în acest an și pentru susținerea financiară. La un an de mandat îmi reînnoiesc angajamentul de a fi primarul care vă reprezintă, zi de zi în slujba dumneavoastră”  primarul Andrei Carabelea, președintele PNL Piatra-Neamț.

ADV

One thought on “Raportul primarului Andrei Carabelea pentru primul an de mandat și strategia pe termen scurt și mediu

 1. Deocamdata nu am vazut aproape nimic din aceste promisiuni.

  Am avazut in schimb achizitii achizitii dubioase la preturi umflate de x ori in ce priveste acest iluminat public cu niste rahaturi de becuri LED,echipamente de joaca in Strand,asfaltari al Valeni,trecere peste calea ferata.
  Am vazut o lipsa constanta de fermitate si consecventa vizavi de promisiunile electorale.A se vedea bariera de pe Cozla.Este RUSINOS sa nu fii capabil nici macar o bariera pe Cozla sa o tii inchisa.Lamentabil.Ce alte asteptari sa avem de la acest Primar?
  Am vazut un proiect european de mobilitate cu statii de autobuz cat o cabina telefonica la 31.000 euro bucata.
  Am vazut ca nu exista finantare pentru schimbarea tevilor de apa din oras in timp ce sunt cheltuite milioane de euro pentru asfaltari la Valeni,masini de spalat strazile,topogane in strand,si treceri peste calea ferata.
  Am vazut ca nu avem Politie Locala.Este o anarhie totala in acest oras unde oricine face ce vrea.Nu exista cine sa-i sanctioneze.
  Am vazut cum a ”reparat”Publiserv centura care este plina de denivelari.
  Am vazut ca nu se face nici un fel de reforma la Primaria Neamt.Milioane de euro aruncati pe fereasta an de an pentru a plati degeaba niste oameni care taie frunze la caini toata ziua iar primarul Carabelea cauta surse de finantare?Cauta bani sa faca investitii in oras?Sa acceseze alte fonduri europene?Sa schimbe conductele?
  Vin vremuri grele pentru aceasta tara iar lipsa reformelor in administratia acestui oras va duce la un esec monumental in dezvoltarea acestui oras.Daca ne bazam pe pomana de la Guvern,NIMIC nu se va face.
  Guvernul acestei tari este FALIMENTAR.Aceasta tara este in FALIMENT.
  Nu poti sa stai cu mana intinsa la Guvern sa-ti dea bani in timp ce tu nu faci nimic acasa la tine pentru a opri risipa si bataia de joc a banilor de la buget.

  Daca Carabelea nu va face reforma reala in aceasta administratie esuata de indolenta,incompetenta si nepasare pe bani multi atunci toate aceste”proiecte”vor esua lamentabil.

Lasă un răspuns