Rafila îi răspunde dur lui Arafat: Nu e ciudat să se plângă de probleme în medicina de urgență chiar cel care a gestionat domeniul?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost „în altă parte”, precizând că i se pare „ciudat” ca cineva care a coordonat în ultimii opt ani pregătirea profesională în acest domeniu să vină şi să spună că sunt „probleme extrem de mari” în pregătirea profesională de medicină de urgenţă, anunță news.ro.

Rafila a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce va face Ministerul Sănătăţii în condiţiile în care angajaţi din serviciile de ambulanţă şi din unităţile de primire urgenţe se plâng că nu mai sunt medici şi se confruntă cu o gravă lipsă de personal.

„Este adevărat, am văzut şi eu, tot aşa, un monolog al unui coleg de la un alt minister referitor la această problemă. Eu sunt foarte preocupat şi vreau să vă spun că unul dintre motivele pentru care noi simţim responsabilitatea partajării clare a modului de intervenţie, inclusiv în pregătirea profesională, în sensul în care Ministerul Sănătăţii, că dumneavoatră mă întrebaţi pe mine pentru că sunt la Ministerul Sănătăţii, şi mi se pare firesc ca Ministerul Sănătăţii să răspundă de această parte legată de pregătirea profesională”, a afirmat Rafila.

El a precizat că i se pare „ciudat” ca cineva care a coordonat în ultimii opt ani pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă să vină şi să se plângă tocmai de acest aspect.

„În ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte. Mie mi se pare foarte ciudat încât cineva care a coordonat timp de opt ani de zile pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă să vină după opt ani şi să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicina de urgenţă. E o chestiune care ţine totuşi de o limită a… nu mai vreau să mai continuu fraza, în care tu vii şi spui că nu avem un personal medical suficient, că trebuie mărite competenţele asistenţilor medicali din serviciile de ambulanţă, când exact tu ai limitat competenţele medicale ale asistenţilor medicali din serviciile de ambulanţă. Chestiunile astea trebuie lămurite”, a precizat Rafila.

El a precizat că Ministerul Sănătăţii trebuie să îşi asume pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesionişti din sănătate, inclusiv cea în domeniul medicinei de urgenţă.

Rafila s-a referit în intervenţia sa, deşi nu l-a numit, la şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. În urmă cu două zile, Arafat a postat un clip pe pagina sa de Facebook în care face o analiză a sistemului medical de urgenţă.

V.N.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.