Radu Bălău – şi el victimă a afacerilor marca Tărâţă

radu balau

Radu Bălău, în halat cu sigla TCE 3 BRAZI

Radu Bălău este ultimul nume care a devenit, de ieri, încă o victimă a afacerilor marca Tărâţă. Cel cunoscut drept unul din cei mai buni specialişti agronomi şi de management agricol nu doar din Holdingul TCE 3 Brazi (înfiinţat de Culiţă Tărâţă, actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ) ci din ţară trăieşte de o zi neplăcută surpriză de a trece de la statutulde personaj de ştiri pozitive pe subiecte legate de performanţele din agricultură la cel de obiect al unor dezvăluiri despre un mod aparent ingenios prin care bani publici ajungeau tot în conturile firmelor familiei Tărâţă.

România liberă dezvăluie faptul cum, la câştigarea alegerilor din 2012 în urma cărora Culiţă Tărâţă a ajuns preşedinte la Consiliul Judeţean Neamţ, DGAPS Neamţ (Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie Socială – instituţie din subordinea CJ Neamţ) avea mai multe contracte în derulare prin care achiziţiona produse agro-alimentare (încă de pe vremea când Culiţă Tărâţă nu era preşedinte CJ ci deputat) de la Compania “TCE 3 Brazi” SRL Piatra Neamţ, firmă la care acţionari sunt Elvira şi Mihai Tărâţă (soţia şi, respectiv, unul dintre fiii președintelui Consiliului Județean.
“După ce acesta din urmă a deveni președintele Consiliului Județean, societățile deținute de familia sa au cerut întreruperea contractelor de furnizare pentru a nu exista un conflict de interese. În realitate, însă, majoritatea contractelor deţinute de TCE 3 Brazi au fost atribuite prin încredinţare directă firmei SC AgroConsulting Pres SRL, firmă nou-înfiinţată, dar care are acelaşi sediu cu celelalte companii deţinute de familia Tărâţă, în comuna Zăneşti. Mai mult, administratorul noii societății este Radu Bălău, un fost angajat al TCE 3 Brazi. De altfel, încă din anul 2009, Radu Bălău a fost administratorul a câteva zeci de firme ale familiei Tărâţă şi chiar acţionar al unora deţinute direct de Culiţă Tărâţă, soţia şi doi dintre fiii săi”, menţionează articolul „Cum și-a ascuns Culiţă Tărâţă contractele dintre firmele sale și Consiliul Judeţean Neamţ” din RL.

img538lng1

Culiţă Tărâţă, la o acţiune de promovare a firmei TCE 3 Brazi

„Contractele de furnizare de carne şi produse lactate către DGASPC Neamţ, instituţie aflată în directa subordine a CJ, au fost atribuite direct AgroConsulting Pres atât în 2012 cât şi în 2013. Valoarea totală a contractelor se ridică la aproape cinci sute de mii de leimai menţionează România Liberă.

Jurnalistul respectivei publicaţii a făcut şi o interesantă investigaţie sub acoperire şi, dându-se drept un posibil clien,t a avut o interesantă conversaţie cu contabila şefă a abatorului de la Zăneşti, de la adresa unde îşi au sediul sumedenie de firme despre care toată lumea spune, cu nonşalanţă, că sunt ale familiei Tărâţă:

Reporter: Aici e Agroconsulting, nu?

Contabil: AgroSuind.

R: Eu am auzit că de aici vine carnea pentru Protecția Copilului și știu că e foarte bună și de aia.

C: De aici vine.

R: Mi-a zis cineva de la Protecția Copilului, “Mergeți acolo, că acolo are”. Am nimerit bine?

C: Da.

R: Tot aia e?

C: Da.

R: Am pe cineva operat și trebuie mai multă carne proaspată. Cu cine discutăm, cu domnul Bălău?

C: Da, Bălău.

R: De fapt, domnul Culiță e, nu?

C: Da

R: Dar AgroConsulting nu e același lucru?

C: Da, da. Dar Suind-ul facturează pentru Agroconsulting.

„Care este de fapt rețeaua: carnea era produsă de firma AgroSuind, firmă deţinută de Mihai Tărâţă, unul dintre fii preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, și vândută către Agroconsulting, care o dădea mai departe la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Iar administratorul firmei Agro Suind este acelaşi Radu Bălău, omul de încredere al familiei Tărâţă”trag concluzia cei de la RL.

Culiţă Tărâţă: „Totul este legal!

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a spus ziaristului de la RL că toate achiziţiile sunt legale, nu există nici o legătură între firma AgroConsulting şi abatorul pe care îl deţine familia sa. În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Radu Bălău acesta a răspuns ironic, spunând că este „fratele lui” : “Radu este fratele meu. Nu mai visaţi, că totul este legal.Nu aş face eu aşa ceva acum. Nu există nici o legătură între AgroConsulting şi abator. Asta visaţi voi. Verificaţi hârtiile.” (textul din RL – integral aici!)

Bălău, încă o victimă…

Image 1

Printscreen (acum) pe siteul Holdingului TCE 3 Brazi. În staff-ul firmei familiei Tărâţă apare Radu Bălău.

Radu Bălău apare menţionat în zeci şi sute de articole de presă (prinț sau online) ca unul din specialiştii agronomi cu greutate, cu experienţă atât în agricultură cât şi în managementul afacerilor din acest domeniu. În marea majoritatea a acestor referiri, numele Radu Bălău nu era asociat cu firma devoalată acum de RL ca furnizor de „lapte, carne, brânză, ouă…” pentru DGAPSC, nici drept curier”sau “cărăuş” ai banilor care circulă pe traseul instituţii de stat – firma proprie – firmă producătoare a familiei Tărâţă ci drept stâlp de bază în firmele familiei preşedintelui Consiliului Judeţean.

Pe siteuri şi în poze, inginerul Radu Bălău apărea, până acum, drept director executiv sau cu alte funcţii importante în holdingul TCE 3 Brazi.
Să spună acum că între el, aceste afaceri alături de care îi apare numele şi firmele familiei Tărâţă nu e nicio legătură ar fi o glumă pe care nu ar crede-o nimeni. Poate de aceea a şi refuzat să mai stea de vorbă cu reporterii RL după ce a aflat care este subiectul.

„Păcat de Radu. Mare păcat, să apară acum în îmbârligăturile şi afacerile astea. El e un profesionist, nu merita aşa ceva… Dacă ar fi putut să nu se bage, să spună NU, ar fi fost mai bine. Sau să fi plecat din timp din încrengătura asta de firme ale lui Tărâţă, cum au plecat şi alţii, să doarmă liniştiţi, fără probleme”spunea joi cineva care îl cunoaşte foarte bine.

D. VINCA

coperta balau

Lasă un răspuns