„Putem să ne exprimăm liber, fără să fim judecaţi!” Ce găsesc tinerii la „Academia Oana Bulai” în comparaţie cu Şcoala tradiţională…

Miracolul impactului proiectului „Viitorul eşti TU” (demarat la Roman de fosta „nemţeancă din Guvern”) a fost explicat de liceanul Alin Levărdă care a punctat cadrul liber care încurajează atitudinea, opinia, comunicarea. Deşi nu a făcut comparaţia explicită între proiectul care ar putea fi numit de bine „Academia Oana Bulai” şi şcoala românească tradiţională, punctând atuurile proiectului „Viitorul eşti TU”, Alin a arătat, indirect, ce lipseşte elevilor aflaţi la vârsta marilor căutări. 

Întrebarea deschisă adresată de Vestea în conferinţa de presă care a urmat atelierului cu numărul 3 de sâmbătă a vizat tocmai paradigma dărâmată sau cimentată de această experienţă. Iar răspunsul lui Alin a fost cât se poate de clar: „Până în momentul primului atelier nu găseam nicăieri un loc în care să ne putem expune punctul de vedere liber, fără să fim judecaţi, să fim ascultaţi de cineva care să ia şi o măsură în privinţa a ceea ce spunem noi, tinerii. Prin acest proiect, noi ne regăsim, ne putem exprima liber, ştim că cineva ne ascultă, că încearcă să schimbe şi, învăţăm că şi noi putem schimba ceva, nu doar să depindem de alţii”.

Şi în partea de intro a conferinţei de presă, „juniorul” aflat la masă alături de Oana Bulai şi de cei 3 lectori (Alin Ghizăşan, Mihaela Stroe, Tudor Artenie) a subliniat tot efectul pozitiv al răspunsului la nevoia de comunicare a tinerilor, altfel decât în cadru formal: „Aşteptările mele au fost total depăşite. Sincer, nu mă aşteptam să ajung într-un punct în care să spun Da, proiectul ăsta este ceea ce ne doream noi. Pentru că noi, tinerii, în acest moment, suntem la perioada marilor întrebări în viaţă. Noi la această vârstă ne definim într-un fel viitorul pe care vom dori să-l parcurgem de-a lungul vieţii. Iar dacă nu avem pe cineva care să ne ajute să conştientizăm punctele noastre forte şi locul în care ne-am încadra noi cel mai bine, de multe ori vom da greş. Iar acest atelier, în special cel de astăzi ne-a ajutat foarte mult, la fel ca şi primul atelier, cel de comunicare, la care am învăţat să comunicăm eficient dar să fim şi toleranţi cu cel de lângă noi. Asta ne ajută foarte mult…
Iar noi tinerii, suntem profund impresionaţi de amploarea luată de acest proiect care a plecat de la 67 de tineri şi a ajuns la peste 300 de tineri. Este ceva miraculos pentru Roman. Şi este vorba de o mare oportunitate pentru noi toţi…”.


Respectiva conferinţă de presă a avut loc sâmbătă, după cel de al treilea atelier din proiectul „Viitorul eşti TU” care a crescut constant (67 tineri la prima întâlnire, 130 la a doua, peste 300 la a treia). Bucuroasă de succesul acţiunii iniţiată de ea, Oana Bulai a avut un mesaj pe care l-a postat apoi şi pe internet: <<
Am promis că va fi un eveniment WOW! – și așa a fost! 323 de tineri și tinere din Roman au participat la cea de-a treia întâlnire a programului de leadership „Viitorul ești TU!” Un record de participare la un eveniment UNIC în România!
A fost una dintre cele mai fericite zile ale mele. Am avut și emoții, dar … emoțiile sunt parte din viața mea!
Astăzi, 323 de tineri romașcani au avut în față doi speakeri foarte cunoscuți în România: Mihaela Stroe și Alin Ghizășan. Au vorbit senzațional, fiindcă au umor și tolbele pline cu povești inspiraționale.
Programul „Viitorul ești TU!” continuă. Pregătim două proiecte împreună: o expoziție de fotografie și un film documentar cu și despre tinerii implicați în proiect. O să fie un film care va deveni viral după lansare.

Le mulțumesc partenerilor și lectorilor – toți sunt formatori acreditați și voluntari în acest proiect. Le mulțumesc jurnaliștilor, părinților și profesorilor pentru încredere! Și le mulțumesc tinerilor din Roman pentru viața pe care au dat-o acestui proiect!>>.

În esenţă, proiectul Oanei Bulai vizează capacitarea tinerilor în a-şi descoperi şi dezvolta punctele forte, dobândirea şi perfecţionarea abilităţilor de comunicare, dezvoltare personală până chiar la managementul proiectelor. Adică un complex care vizează întregul traseu al unui proiect, de la viziune până la organizare şi implementare. Iar impactul nu putea fi decât unul pozitiv pentru că tinerii romaşcani au regăsit în „Academia Oana Bulai” fix ceea ce programa şcolară şi cadrele didactice fie nu oferă, fie prezintă doar la un mod total superficial.

„Mi-am dorit de mult să fac acest eveniment, pentru că tinerii au nevoie să aibă încredere în ei. Știm că încrederea se bazează pe mici succese personale, iar rolul acestui proiect a fost ca tinerii să intre în contact cu informație de bună calitate, să aibă modele la care să se raporteze, să fie inspirați în drumul lor, iar drumul să fie al lor, nu unul impus, un drum care se bazează pe abilitățile lor personale și care să îi facă în final fericiți”, a mai punctat Oana Bulai în conferinţa de presă de sâmbătă.

„Am rămas plăcut impresionată de problemele pe care tinerii și le pun, iar astăzi tinerii din Roman au pus întrebări profunde, legate de motivația internă, dacă o profesie și o facultate își asigură un viitor sau nu, despre oportunitățile de pe piața forței de muncă”, a afirmat Mihaela Stroe (doctor în sociologie, analist comportamental, coach și speaker).

„Eu nu am avut ocazia pe care au avut-o ei, de a primi niște informații care să mă poată ajuta să iau o decizie sau să aleg în viață anumite elemente și asta m-a dus și la eroari de-a lungul timpului. Mă bucură că tinerii au fost deschiși, că au pus întrebări, că și-au dat seama că lucrurile nu sunt așa cum le știu ei. Asta mi-am dorit, de a-i aduce în situația să-și pună întrebări de fiecare dată când au de ales între o situație sau alta, să fie în cunoștință de cauză”, a afirmat Alin Ghizășan (antreprenor și consultant de business).

Proiectul „Viitorul eşti TU” este realizat de Oana Bulai în parteneriat cu Fundația „Episcop Melchisedec” din Roman.
De-a lungul timpului, Oana a fost consilier local de Roman, apoi consilier judeţean, apoi consilier la Cabinetul Preşedintelui CJ Neamţ, administrator public al judeţului Neamţ şi consilier de stat în Guvernul României (pe probleme de Educaţie şi Sănătate).

 

 

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns