PSD Piatra Neamț: „Majorare exagerată a tarifelor de salubritate propusă de Primărie!”

PSD Piatra Neamț a explicat într-o conferință de presă susținută miercuri seara (după ce aleșii locali social-democrați au ieșit din ședința de CL, blocând astfel votarea a două proiecte de HCL) de ce a adoptat strategia respectivă pentru a bloca majorarea tarifelor de salubritate.

La conferința de presă au participat consilieri locali PSD, viceprimarul Luminița Vîrlan, Aurelia Simionică (președinte executiv PSD Piatra Neamț) iar rolul de purtător de cuvânt l-a avut Victor Marghidan care a punctat o seamă de detalii juridice și economice care i-au făcut pe aleșii social-democrați să solicite inițiatorilor proiectului retragerea acestuia de pe ordinea de zi pentru a avea mai mult timp pentru a studia problema. Cum primarul Chitic și viceprimarul Gavrilescu nu au achiesat la varianta retragerii, social-democrații au boicotat ședința iar în conferința de presă au explicat aceste neconcordanțe.

1.Motive noi pe lângă legea invocată.
Astfel, Marghidan a precizat din start că aleșii PSD știu că aceste tarife trebuie majorate, conform legii care crește o taxă pentru depunerea unor deșeuri la Groapa de Gunoi, de la 30 de lei pe tonă la 80 de lei. Citând însă din cuprinsul anexelor care însoțesc proiectul, consilierul PSD a subliniat faptul că firmele în cauză au invocat și alte motive, cum ar fi creșterea salariilor sau a altor cheltuieli care nu sunt generate de respectivul act normativ. Astfel spus, profitând de majorarea din lege, „firmele au vrut să-și asigure un anume confort financiar”. 

2.Calcule haos
Marghidan a punctat și faptul că aceste majorări de prețuri (între 30 și 60 la sută) nu sunt justificate temeinic și, mai ales, clar. Consilierul local a punctat faptul că maniera cea mai corectă era să se spună exact cât din cheltuielile actuale sunt reprezentate de taxa de 30 de lei tonă și care ar fi influența concretă a majorării acesteia la 80 lei pe tonă și să se aplice, scurt și clar, respectiva corecție. „Nu au făcut așa, ci au amestecat de toate”, a spus Marghidan. 

3.Negocieri de tip „figurație”
Social-democrații au amintit și faptul că înaintea zilei de vot (pentru care ei primiseră documentele cu doar o zi înainte) ar fi fost purtate negocieri între reprezentanții firmelor de salubritate și o Comisie a Primăriei. Atât de crunte au fost negocierile respective încât, în unele cazuri, diferența între prețul propus de prestatori și cel acceptat de comisia respectivă a fost de 3-5 bani, ba chiar și de un ban. Nu ar fi prima dată când anumite comisii din Primărie au o atitudine mai mult decât „mămoasă” față de unii operatori economici (ceea ce, principial, nu e rău), problema fiind însă că dezavantajați sunt cetățenii.

Concluzia conferinței de presă: grupul consilierilor PSD Piatra Neamț va vota majorarea de preț la care obligă legea dar aleșii social-democrați vor fi atenți ca noua legislație să nu devină pretext pentru ca firmele de salubritate să impună majorări de preț peste aceste prevederi.

Mai jos, integral, conferința de presă a PSD Piatra Neamț:

D,V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns