PSD-istul incompetent din fruntea Gărzii de Mediu Neamț, protejat de USR-PLUS și UDMR

„Aceeași mizerie…” – spun de multe ori cetățenii despre partidele politice, inclusiv când își justifică inapetența pentru exercițiul civic al votului. Iar felul în care, la centru și în teritoriu, funcționează rețelele de interese trans-partinice justifică din plin părerea proastă a românilor despre partide și politicieni.

Azi, studiu de caz pe subiectul Iftime Petraru, șef al Gărzii de Mediu Neamț, ajuns în funcția respectivă în guvernarea PSD și, de care, în ciuda criticilor formulate de mai multe ori de prefectul de Neamț, George Lazăr, nu se atinge nimeni, indiferent de câte scandaluri apar în legătură cu instituția care patronează (direct sau prin neimplicare) gravele atentate de mediu.

Pe cazul poluării criminale de la Fabrica de Ciment de la Tașca (Heidelberg Cement), prefectul Lazăr spuna în urmă cu două săptămâni, PUBLIC, în conferință de presă, că este total nemulțumit de felul în care șia-u făcut datoria cei de la Garda de Mediu, adică instituția condusă de PSD-istul Iftime Petraru (vezi AICI Prefectul, acuzații dure la adresa șefului Gărzii de Mediu: „Lipsă de profesionalism și de implicare”)

În aceeași conferință de presă, prefectul Lazăr (care, conform legii, este reprezentantul în teritoriu al Guvernului, anunța și că va cere un control de la Garda Națională de Mediu și de la Ministerul Mediului: „Asta denotă o lipsă de profesionalism și de implicare al domnului director al Gărzii de Mediu Neamț (NR – Iftimie Petraru), pentru că nu discutăm despre un caz banal, nu discutăm despre un control la o zonă de agregate minerale, de un control pe deșeuri conforme sau neconforme care nu sunt unde trebuie ci discutăm despre un caz în care sănătatea publică putea fi afectată, în care siguranță celor din proximitatea zonei, inclusiv fauna piscicolă dar și sănătatea umană putea fi afectată.
În acest sens vom dispune în perioada imediat următoare o înștiințare către Garda Națională de Mediu și către Ministrul Mediului din România pentru a evalua în mod corect activitatea, fix pe această speță, a domnului comisar Petrariu”.

Așa de speriat a fost PSD-istul Iftime Petrariu de nota proastă dată, public, de prefectul PNL-ist încât, după câteva zile… intra în concediu medical.

Nu Petrariu a inventat (nici măcar la Neamț) „ascunderea în concediu medical” dar interesant este, instituțional, ce a urmat după ce Prefectura Neamț chiar a sesizat și Garda de Mediu și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (Apelor – poluarea cu amoniac de la fabrica de ciment a dus la deversarea unor ape cu continut de peste 3000 de ori peste doza admisă de amoniac și la uciderea peștilor din Râul Bicaz și din 5 bazine de Păstrăvării).

Ce a urmat? Nimic! Absolut nimic!
Prin Neamț nu a călcat nici picior de mega-inspector de la centru, nici de la Minister, nici de la Garda Națională de Mediu. De ce să deranjeze stimabilii inspectori (piloși, unii dintre ei) o instituție unde domnește incompetența, condusă de alt pilos, chiar dacă ultimul e dintr-o guvernare trecută?

Pentru cei care nu știu, Garda Națională de Mediu este condusă de Octavian Berceanu, activist de mediu (!) propus în această funcție de USR-PLUS. Probabil că altfel vedea domnul Berceanu ideea de protecție a mediului când era zelos activist și altfel o vede acum când prefectul de Neamț (dar nu numai el) acuză că incompetența unei instituții a statului este, de fapt, o complicitate în folosul unui poluator (întâmplător o firmă germană).
Titular la Ministerulu Mediului (și al APELOR) este UDMR-istul Barna Tanczos.

Altfel spus, faptul că cele două instituții (Minister și Garda Națională) nu au binevoit să dea curs solicitării prefectului PNL care vizează un controversat politruc PSD este o protecție pe față asigurată lui Iftime Petrariu.

Și apropos de cei doi grei de la București… Absolut interesant (chiar hazliu) este că membrii și activiștii USR-PLUS din Neamț au tot share-uit și au tot comentat negativ la adresa Gărzii de Mediu Neamț la articole legate nu doar de poluarea criminală de la Heidelberg ci și la altele, care tot curg în media nemțeană, referitoare ba la exploatări nelegale de agregate minerale, ba la balastiere care lucrau fără avize.

Adică nu doar prefectul Lazăr ci și membrii, fanii și postacii USL-PLUS spun că este o problemă la Neamț cu Garda de Mediu și colegul lor pus acum în fruntea Gărzii Națioanel de Mediu este așa de ocupat că, de două săptămâni, nu și-a găsit timp 1 minut (atât dura, un minut) să decidă să trimită o echipă de control.
Ba, pentru ca acest circ politicianist să fie deplin, cei doi actuali sub-prefecți de Neamț, Florin Zaharia și Ionuț Meraru sunt membri USR-PLUS, adică provin din aceeași rezervă de cadre ca și onor activistul/șef de Gardă Berceanu.
Or fi dat oare Zaharia sau Meraru vreun telefon onor șefului de Gardă, Berceanu, să-l tragă de mânecă, să-i spună că ține în brațe pe un PSD-ist, Iftime Petraru care își bate joc, pe față, de un județ întreg și de viitorul copiilor care au dreptul la un mediu curat?

Nu știm. Poate vor spune chiar ei, public, cum e situația asta în care un pilos PSD cu un CV (profesional și politic) de dalmațian este ținut în brațe chiar de un coleg de-al lor din USR-PLUS ajuns pe o funcție mare. Ținut în brațe, ținut în funcție, protejat pe față, într-o atitudine de sfidare la adresa unui întreg județ.

Până atunci, rămâne cum am zis: PSD-istul incompetent Iftime Petraru este protejat (bine de tot!) de cei de la guvernare! Adică (și) de USR-PLUS și de UDMR!

Vom reveni.

Daniel VINCA

Background: Pe cine protejează USR-PLUS și UDMR?

Fost milițian în epoca comunistă, Petrariu a fost dat afară din acea instituție încă de pe atunci și, la un moment dat, conducea Stațiunea Oglinzi. A intrat apoi în afaceri și politică și, la un moment dat a fost și viceprimar PDL (2008-2012). La finalul acelui mandat a sărit din barca PDL în barca PSD și, drept recompensă că s-a implicat în campaniile electorale ale social-democraților, în 2013 a fost numit comisar șef la Garda de Mediu Neamț.
Petrariu și-a completat și studiile la maturitate, obținând nu doar o licență ci și… un doctorat la Academia de Poliție (în vremea guvernării PDL-UNPR).

Lasă un răspuns