Protest cu participare PLUSR împotriva teraselor care cresc din pavele și iarbă verde în Parcul din Piatra Neamț…

Când în timpul administrației Gheorghe Ștefan a fost vorba de construirea unei cafenele/terasă în Parcul Tineretului din Piatra Neamț a ieșit mare iureș. A fost vizibil că atunci dincolo de dragostea pentru patrimoniu istoric și de dorința de a păstra parcul „fără cârciumi pentru bețivi”, a altora, discuțiile au fost întreținute și politic prin „benzina turnată pe foc” de adversarii de atunci ai PDL, cei din USL (PSD și PNL).

Acum, la cele 3 (trei!) terase care se află în construcție, discuțiile nu mai sunt generate/întreținute de unii din vechii critici dar asta nu înseamnă că respectivul proiect nu are din nou opoziție pe măsură.

Iar discuțiile au fost completate ieri de un protest la care au participat vreo 30-40 de oameni, unii dintre ei fiind membri și reprezentanți PLUS-USR.

<<Respect pentru istoria orașului Piatra Neamț!
Echipele USR și PLUS Piatra Neamț s-au alăturat protestului inițiat de societatea civilă pietreană împotriva proiectului care vizează construirea unor terase cu funcțiune de alimentație publică în imediata vecinătate a monumentului istoric Ansamblul Curții Domnești. Cele aproximativ 30 de persoane prezente au protestat pașnic, cu scopul de a le transmite reprezentanților Primăriei Piatra Neamț și ai Ministerului Culturii că patrimoniul cultural trebuie protejat>> – se menționează într-o postare post-eveniment a celor de la USR Piatra Neamț.

<<Referitor la legalitatea proiectului actual, am solicitat și Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice dacă lucrările efectuate până în prezent respectă toate avizele obținute și nu pun în pericol monumentele istorice din zonă. Vibrațiile pot dăuna grav structurii de rezistență a bisericii și a turnului.
Totodată, considerăm că Primăria Piatra Neamț trebuie să țină cont și de cetățenii acestui oraș când dă undă verde pentru realizarea unor construcții sau pentru desfășurarea unor evenimente publice, cum ar fi târgurile auto sau diferite concerte, în această zonă puternic încărcată cultural și istoric. Nu a existat o dezbatere publică pe subiect cu cetățenii, motiv pentru care Primăria ar trebui să înceapă demersurile pentru anularea autorizațiilor de construcție și pentru redarea traficului pietonal în zonă. Este necesară o delimitare clară a tipului de activități ce se pot desfășura în cadrul Ansamblului Curții Domnești.
Alianța 2020 va fi tot timpul alături de cetățeni și va lupta pentru patrimoniul cultural al orașului și pentru o transparență totală în deciziile primăriei>> – nemționează același mesaj care însoțește fotografii de la locul faptei, unele preluate în acest articol.

D.V.
sursa foto USR Neamt

Lasă un răspuns