Protest anti-Prospecţiuni în comuna Ştefan cel Mare

dispozitie-protest

Sătenii din comuna nemţeană Ştefan cel Mare sunt invitaţi azi la o „adunare publică” ce are drept scop declarat “informarea cetăţenilor cu privire la exploatarea gazelor de şist”. Acţiunea are loc de la ora 15 şi, conform autorizaţiei emise de primarul Sorin Ouatu, aceasta va avea loc în curtea Căminului Cultural şi pe trotuarul din faţă.

Mesajele care circulau încă de ieri pe reţelele de socializare dau de înţeles că la faţa locului vor fi prezenţi unii cetăţeni care, ca şi cei din comunele Războieni sau Bârgăuani, acuză salariaţii firmei Prospecţiuni S.A. că le încalcă abuziv proprietăţile sau că nu informează correct despre scopul acţiunilor de prospectare din Neamţ. Astfel că “adunarea publică“ are toate şansele să devină un protest vehement împotriva respective firme sau a unor personaje din administraţia judeţeană care îi încurajează practicile.

cjn-adresa-prospectiuni1bisDupă cum reiese dintr-o adresă emisă de Consiliul Judeţean şi semnată de preşedintele Culiţă Tărâţă, comuna Ştefan cel Mare face parte din cele 29 de localităţi din Neamţ ai căror primari erau înştiinţaţi, încă din februarie 2014, că firma privată Prospecţiuni SA va efectua lucrări de prospectare şi că totul este în regulă. Din păcate însă, cetăţenii din Neamţ au acuzat în dese rânduri pe respectivii prestatori de servicii că intră pe terenurile lor private fără acordul lor. Mai mult, au fost cazuri în care, fără acest acord obligatoriu, Prospecţiuni S.A. nu doar că a intrat pe terenuri ci a şi montat capse detonante. Unele capse au fost explodate, altele nu… şi s-a ajuns la situaţii halucinante în care oamenii au „recoltat” de pe tarlale cablurile de detonare. Capsele au rămas în pământ iar specialişti din conducerea Prospecţiuni SA au dat asigurări că acestea nu reprezintă niciun pericol ba, mai mult, că sunt … ecologice.

vestea.net