Protest al forestierilor la Piatra Neamţ: SĂ SCHIMBĂM SISTEMUL FEUDAL ŞI COMUNIST DE LA ROMSILVA!

Un amplu protest al forestierilor (incluzând aici şi salariaţii de la firmele private de exploatarea lemnului dar şi pe cei din sistemul de stat) este anunţat pentru marţi, 9 februarie la Piatra Neamţ. Pentru Pichetare sunt vizate sediul Prefecturii dar şi cel al Romsilva iar principala nemulţumire anunţată de organizatori – ASFOR – vizează creşterea aberantă a preţului masei lemnoase, situaţie care efectiv pune pe chituci firmele mici şi mijlocii din domeniu, creând, în timp, premisele pentru rămânerea pe piaţă doar a giganţilor din domeniu.

” Consideram ca prin solutionarea favorabila a acestor revendicari nu vor mai fi favorizate,  asa cum se incearca acum, firmele  cu capital strain. Comunitatile locale nemtene, cu indelungata traditie forestiera,  doresc sa le fie asigurat  accesul  echitabil la resursa de masa lemnoasa in propria tara, asa cum prevede si noul Cod silvic” spun cei care lucrează acum în domeniul exploatărilor forestiere.

Mai jos, integral, comunicatul Asociaţiei Forestierilor din România, filiala Iaşi:

COMUNICAT DE PRESA

ASFOR – Filiala Neamt –Iasi organizeaza, in data de 09.02.2016, un amplu protest autorizat  in municipiul Piatra Neamt, la care sunt asteptati sa participe aproximativ 1000 de lucratori forestieri. Protestul se va desfasura intre orele 11,oo si 14,.00 in fata Instituiei Prefectului Neamt si in fata Directiei Silvice Neamt. Prin acest protest dorim anularea licitatiilor de masa lemnoasa, care au preturi de pornire necorelate cu piata lemnului,  aflata intr-o tendinta evidenta de scadere. De asemenea, cerem RNP –Romsilva sa nu aleaga, in mod preferential, parchetele spre exploatare, facand astfel concurenta neloiala agentilor economici din domeniu, nerespectand prevederile art.74 si 75 din H.G. 924/2015. Cerem negocierea corecta,  de pe pozitii de parteneriat, a contractelor de vanzare a masei lemnoase si nu impunerea unilaterala a acestora de catre Romsilva. Consideram ca prin solutionarea favorabila a acestor revendicari nu vor mai fi favorizate,  asa cum se incearca acum, firmele  cu capital strain. Comunitatile locale nemtene, cu indelungata traditie forestiera,  doresc sa le fie asigurat  accesul  echitabil la resursa de masa lemnoasa in propria tara, asa cum prevede si noul Cod silvic.
Invitam alaturi de noi pe toti silvicultorii nemteni, pentru a schimba impreuna sistemul invechit, feudal, dictatorial-comunist din cadrul RNP – Romsilva. Ne dorim ca alaturi de noi, silvicultorii sa isi revendice drepturile  salariale corecte, conform importantei muncii  pe care o presteaza,  sa isi recapete independenta deciziilor  fata de ordinele aberante de la centru si astfel sa isi redobandeasca demnitatea binemeritata.
FITI ALATURI DE NOI !”

 

Daniel V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns