Proprietarul depozitului de butelii a încălcat legea! / Incendiul de pe platforma Săvinești


Aceasta este declarația făcută astăzi de noul șef al ISU „Petrodava” Neamț, după ancheta demarată aseară în urma incendiului de pe platforma Săvinești. (textul inițial
AICI). Potrivit lt. col. Ciprian Mitrea, proprietarul depozitului de butelii – societatea Sindfibre Săvinești – a încălcat legea, pentru că butoaiele cu sodiu metalic de la care a pornit totul nu aveau ce căuta acolo. Iar la câteva zeci de metri distanță erau aproape 1000 de butelii încărcate cu gaz, sub presiune, a căror explozie putea provoca o adevărată tragedie.
Substanța este extrem de periculoasă în contact cu aerul și apa. Proprietarul firmei a folosit-o în trecut pentru producerea unor bare, prin extragerea apei din polimer, proces care se realizează – spune șeful ISU Neamț – folosind azot și în niciun caz în contact cu apa și aerul.
De câțiva ani, societatea a renunțat să mai producă barele respective, dar nu a scăpat de butoaiele cu sodiu metalic. Mai mult decât atât, în ciuda obligației legale de a anunța autoritățile că deține asemenea substanță, conducerea firmei nu a făcut acest lucru. „Orice agent economic care deține substanțe periculoase este obligat prin lege să aducă acest lucru la cunoștința ISU și să precizeze în ce condiții sunt depozitate și exploatate substanțele. În cazul de față, acest lucru nu s-a întâmplat. În momentul intervenției nu știam cu ce avem de-a face. Tocmai de aceea, am plecat la intervenție cu tot efectivul din dotare. În al doilea rând, chiar dacă firma nu mai folosea substanța respectivă, aceasta trebuia depozitată ca și deșeu periculos, în condiții de maximă siguranță. Indiferent cum privim situația, respectiva societate a încălcat legea”, a precizat lt. col. Mitrea.
Culmea e că amenda pentru această încălcare a legii este undeva în jurul valorii de 2500 de lei, incomparabilă cu eventualele pagube materiale sau pierderi de vieți omenești ce puteau apărea în eventualitatea unei explozii. De altfel, conducerea ISU Neamț a solicitat ajutorul Gărzii de Mediu Neamț și al Poliției, pentru efectuarea anchetei în cauză.
Din declarațiile locotenent-colonelului Mitrea, e foarte posibil ca pe platforma Săvinești să mai fie găsite alte substanțe periculoase care nu au fost declarate. Tocmai de aceea, în perioada următoare se va lua la puricat toată zona. „Există o probabilitate foarte mare ca pe platforma de la Săvinești să mai avem substanțe periculoase despre a căror existență să nu se știe, de aceea vom demara controale pentru identificarea acestora și luarea măsurilor ce se impun”, a conchis șeful ISU Neamț.

Alex SÎRBU 

Lasă un răspuns