Proiectile la temelia gardului

Joi, 22.10.2015, la ora 11:09, un bărbat în vârstă de 53 de ani din satul Lunca al comunei Vânători-Neamţ a anunţat Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ că a descoperit trei elemente de muniţie, în timp ce executa lucrările necesare construirii temeliei unui gard. Echipa pirotehnică a unităţii, formată din doi subofiţeri, a ridicat cele trei proiectile explozive cal. 75 de mm., în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii în condiţii de siguranţă. Militarii au efectuat cercetarea zonei, pe o suprafaţă de 10 mp., şi nu au descoperit alte elemente de muniţie.

Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, răniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte modul corect de comportare la descoperirea acestora:

  • Anunţaţi imediat evenimentul, prin apel la „112”;
  • Nu atingeţi elementele de muniţie, declanşarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces;
  • Izolaţi zona şi nu permiteţi nimănui accesul în apropierea elementelor de muniţie, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiţii de siguranţă.