Peste 600 de milioane de lei ar urma să ajungă în Neamț în următorii ani din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale. Astăzi, consilierii județeni întruniți în ședință extraordinară au făcut primul pas, girând cu unanimitate de voturi 11 proiecte care vor fi depuse prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Consiliul Județean marchează un punct istoric, pentru că niciodată în ultimii douăzeci de ani nu s-au mai aprobat proiecte de hotărâre de o asemenea anvergură și valoare”, a apreciat liderul CJ Neamț, Ionel Arsene.
Dacă odată ajunse la Minister proiectele vor trece, județul Neamț ar putea deveni în perioada ce urmează un adevărat șantier, cu zeci și zeci de echipe la lucru. „Una e să pornești la drum cu un singur proiect, și alta e să pleci cu o sută de proiecte în același timp. Va fi o nebunie, dar este foarte bine dacă va fi așa”, a mai punctat președintele Consiliului Județean Neamț.
Numai în domeniul sănătății ar urma să ajungă aproape 100 de milioane de lei, unul din proiecte vizând construirea unui pavilion nou al secției medicale de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, investiție care s-ar ridica la 53 de milioane de lei. Tot la Spitalul Județean se va extinde Unitatea de Primire Urgențe. Rămânând la Sănătate, o veste cu adevărat bună vine pentru locuitorii de pe Valea Muntelui, care s-ar putea bucura de servicii medicale ultramoderne, grație unui centru multifuncțional ce ar urma să fie înființat la Poiana Teiului, lucru care – a mai spus Ionel Arsene – ar duce la dezizolarea locuitorilor din comunele respective și ar contribui semnificativ la salvarea de vieți omenești.
Pentru cazurile medicale extreme, când fiecare secundă contează, în județ ar urma să fie construite cinci heliporturi, destinate exclusiv accesului elicopterelor SMURD. „Intervenția elicopterelor SMURD este în unele situații vitală, de aceea vom înființa heliporturi la Piatra Neamț, Bicaz, Roman, Târgu Neamț și Poiana Teiului”, a precizat președintele CJ Neamț.
La capitolul infrastructură, proiectele votate de plenul Legislativului nemțean ar urma să aducă investiții fără precedent, de ordinul a zeci și zeci de milioane de lei, bani ce vor fi folosiți pentru reabilitarea tuturor drumurilor din județ.
Valoarea totală a fondurilor ce ar putea ajunge în perioada următoare în Neamț se ridică la aproape 617 milioane de lei, contribuția Consiliului Județean fiind de 37 de milioane de lei.
„Noi sperăm ca toate proiectele pe care le-am aprobat astăzi să primească finanțare de la nivel central, în așa fel încât Neamțul să fie primul județ în care se realizează investiții de o asemenea anvergură”, a mai spus Ionel Arsene.
Întrebat de reporterul Vestea care ar fi termenul care ar face din aceste proiecte o realitate vizibilă, șeful CJ a apreciat că în doi ani este foarte posibil ca toate acestea să prindă contur. „Există niște etape ce trebuiesc parcurse, după aprobarea de la București se va trece la organizarea licitațiilor, desemnarea constructorilor și așa mai departe. Noi sperăm ca în doi ani de zile ceea ce am discutat astăzi aici să se concretizeze în beneficiul tuturor nemțenilor”, a încheiat președintele Consiliului Județean Neamț.
Alex SÎRBU
Hartia suporta orice si nu costa mult!Sa vedem cate „proiecte” se vor aproba, cine le va executa si cine va lua para-ndaratul!