Profesorii şi învăţătorii, tranformaţi în MEDICI CLANDESTINI, de DSP Neamţ

Profesorii, învăţătorii şi directorii de şcoli din Judeţul Neamţ sunt sideraţi de o adresă remisă prin Inspetoratul Şcolar judeţean Neamţ către unităţile şcolare din înteg judeţul prin care cadrelor didactice li se cere ca în mod cel puţin ciudat dar şi vădit ilegal să desfăşoare activităţi de personal… medico-sanitar. Mai concret, prin adresa DSP 1087-8 februarie 2019, sub semnătura unor şefi importanţi din Sănătatea nemţeană, „se impun următoarele măsuri” (deci SE IMPUN, nu se discută…) printre care şi una care stabileşte imperativ „triajul zilnic, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, cu raportare zilnică”.

Până îşi trag sufletul cei care au înţeles ce înseamnă această solicitare imperativă, poftiţi DOVADA prin care cadrelor didactice li ce cere să aibă atribuţii şi cunoştinţe de cadre medicale:

A, ca să nu creadă cineva că ar fi opera vreunui pixel albastru, uitaţi tot documentul:

Dincolo de faptul că diacriticele sunt folosite în corespondenţa oficială a DSP doar la numele şefilor (e, totuşi, vorba de o instituţie a Statului Român; bine totuşi că nu folosesc litere chirilice), orice cititor minim avizat reţine că DSP nu doar că ordonă superior unei terţe instituţii ci stabileşte ca un TRIAJ (evident EPIDEMIOLOGIC, dar îl putem numic şi MEDICO-SANITAR, că tot aia e problema pe fond) ci cere personalului didactic să realizeze operaţiuni medico-sanitare.

Într-o perioadă în care ţara întreagă discută despre practicarea neautorizată a meseriei de medic (vezi cazul medicului fake italian sau cel al „rezidentei” cu diplomă falsă de licenţă care, de ani buni, semnează în condica medicilor de la Spitalul Ilfov), DSP-ul nemţean cere, practic, ca mii de profesori, învăţători, educatori, directori din judeţ să-şi aroge cunoştinţe medico-sanitare pe care angajaţii şcolii nu le au, adică să stabilească prezenţa unor simptome şi să se pronunţe pe un fel de diagnostic iniţial, pe suspicionări de afecţiuni.

Adresa publicată (şi marcată) de Vestea, a fost remisă redacţiei de un o profesoară de la o Şcoală din zona Roman care a precizat: „Este inadmisibil. Noi, profesorii, nu suntem medici. Practicarea fără autorizaţie de liberă practică a meseriei de medic sau asistent medical este de domeniul penalului. Cum să fac eu, cadru didactic, triaj epidemiologic sau triaj medico-sanitar? Poate eu știu ca mamă anumite simptome sau din experiența din familie, de la catedră dar, serios, am colegi tineri care nu au copii, nici nu sunt căsătoriți… Aceștia ce să facă, să spună că li se pare lor că un copil are roșu în gât? Este aberant!”.

Adresa DSP nu este doar aberantă ci pare a fi şi total nelegală dacă este contrapusă unui act normatic emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilordin unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos).

Singura activitate în care cadrele didactice au rol direct în ideea de triaj-verificare se referă la preşcolari şi este vorba despre ceva foarte clar stabilit: „profesorul pentru învăţământ preşcolar din grădiniţe, care efectuează aprecierea dezvoltării neuropsihice şi a limbajului şi care consemnează sub semnătură datele obţinute în fişa specială a preşcolarului”.

În rest, prin acelaşi Ordin se stabileşte că triajul epidemiologic (medico-sanitar) este realizat de medici şi/sau asistenți medicali (cu stabilirea concretă a atribuțiilor) și că singura obligație a directorilor sau cadrelor didactice este „Sprijină personalul medical în efectuarea triajului epidemiologie şi dispune măsurile propuse de acesta”.

DEX-ul – care e acelaşi chiar şi pentru DSP-ul unde e mai greu cu diacritice – stabileşte clar că „A REALIZA” e una şi „A ACORDA SPRIJIN” este altceva.

Pentru cei care nu au înţeles încă dimensiunea aberaţiei cerută cadrelor didactice, haidem să vedem ce spune acelaşi act normativ cu privire la persoanele real responsabile de realizarea Triajului Epidemiologic:

Atribuţiile medicului şcolar/medicului, după caz (art 25, alin I)
(…) Triaj epidemiologic:
a) Iniţiază supravegherea epidemiologică a preşcolarilor din grădiniţe şi a elevilor.
b) Depistează, izolează şi declară orice boală infectocontagioasă, în funcţie de grupă.
c) Participă la efectuarea de acţiuni de investigare epidemiologică a elevilor suspecţi sau contacţi din focarele de boli transmisibile, sub îndrumarea metodologică a medicilor epidemiologi.
d) Aplică tratamentele chimioprofilactice în focare, la indicaţia medicilor epidemiologi.
e) Iniţiază acţiuni de dezinfecţie-dezinsecţie şi deparazitare în cazul focarelor parazitare (pediculoză, scabie), virale sau microbiene (tuberculoză, infecţii streptococice, boli diareice acute etc.) din grădiniţe şi şcoli, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
f) Iniţiază acţiuni de supraveghere epidemiologică a virozelor respiratorii în sezonul epidemic.
g) Efectuează triajul epidemiologic după vacanţele şcolare sau ori de câte ori este nevoie.
h) Depistează activ, prin examinări periodice, anginele streptococice şi urmăreşte tratamentul cazurilor depistate.

Atribuţiile asistentului medical ((art 25, alin II)
(…) Triaj epidemiologic:
a) Efectuează zilnic controlul medical (triajul epidemiologie) al copiilor din grădiniţe.
b) Efectuează triajul epidemiologic al tuturor elevilor după fiecare vacanţă, precum şi alte triaje, atunci când este cazul.
c) Depistează şi izolează orice boală infectocontagioasă, informând medicul despre aceasta.
d) Participă la efectuarea de acţiuni de investigare epidemiologică a elevilor suspecţi saucontacţi din focarele de boli transmisibile, sub îndrumarea medicului.
e) Aplică tratamentele chimioprofilactice în focare, la indicaţia medicului.
f) Execută acţiuni antiparazitare şi antiinfecţioase în focarele din grădiniţe şi şcoli, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
g) Execută acţiunile de supraveghere epidemiologică a virozelor respiratorii în sezonul epidemic, conform sarcinilor repartizate de medic.

Ce cunoştinţe, ce drept, ce abilităţi are un cadru didactic care nu e nici medic nici asistent medical să realizeze astfel de manevre/operațiuni strict medico-sanitare? Niciuna!

Un director de Şcoală din zona Tîrgu Neamţ a acceptat să comenteze pentru Vestea ordinul primit via ISJ de la DSP. Evident, nu îi vom da numele şi citind ce spune veţi înţelege de ce: „Vorba lui Ion Creangă este un cumplit meşteşug de tâmpenie. Adică ni se cere un control la care nu ne pricepm si o raportare cu care să se acopere cei de la DSP. Mai pe româneşte, asta e metoda: lupt[m cu gripa nu trimi’ţând specialiştii din domeniul medical în şcoli – ar trebui plătiţi, nu? – ci le mai dăm ceva de făcut cadrelor didactice. Dar cum cadrele didactice nu au competențe medicale, vor face fictiv această operațiune dar raportările care ajung la județ sunt bune și acoperitoare pentru DSP. Îi cunosc pe șefii noștri de la Inspectorat, o cunosc pe doamna Laiu care e de aici de la noi și am rămas mirat că și ISJ-ul a devenit un fel distribuitor al respectivei ciudățenii dar, ce să zic?, poate nu au avut nici ei ce face… Am văzut de curând pe un domn deputat care spunea că e de părere că Inspectoratul Şcolar e inutil. Cred că ar trebui să se întrebe cu ce e mai util DSP-ul acesta care vrea să transforme cadrele didactice – şi aşa încărcate cu fel de fel de sarcini, multe chiar neplătite corespunzător sau chiar deloc – în asistenţi medicali. Mai rămâne să ne spună acest minunat DSP să fim şi moaşe comunale şi, gata, le facem pe toate!”.

Concluziile ar fi multe! O reţinem doar pe cea spusă de un alt director de şcoală, din zona Roman, care nu a vrut să comenteze decât atât:

„Dacă cei de la DSP Bucureşti au dat parafă unuia cu o diploma falsă şi netradusă, de ce să poată DSP Neamţ să ne transforme la Neamţ, pe câteva mii de profesori şi învăţători în medici? Domnule, cei de la DSP pot orice, pe ei nu-i trage nimeni la răspundere în țara asta!”.

La ora la care institutuţia publică DSP Neamţ mai avea cam jumătate de oră din programul de lucru din ziua de marţi, am încercat, prin apelarea telefonului fix, să obţinem un punct de vedere. Din păcate nu am reuşit pentru că telefonul fix suna numai ocupat. Nu credem că l-a uitat cineva scos din furcă. Probabil că era cuplat la faxul de pe care veneau raportările zilnice din tot judeţul…

Dar aşteptăm pe adresa de mail a redacţiei orice punct de vedere şi îl şi publicăm cât se poate de prompt…

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

One thought on “Profesorii şi învăţătorii, tranformaţi în MEDICI CLANDESTINI, de DSP Neamţ

  1. Exemplu tipic de isterizare si exagerare media. Din adresa nu rezulta ” IMPERIOS” ca profesorii trebuie sa preia competentele si responsabilitatile cadrelor medicale din unitatile scolare, care mai au medicina scolara. In Romania rurala nu exista medicina scolara. Cadrelor didactice nu li se cere sa faca triaj epidemiologic si sa puna diagnostice, ci doar sa intrebe elevii la inceputul primei ore de curs daca este cineva bolnav( daca are febra, tuseste, il doare gatul, stare generala alterata) chestie de bun simt si apoi sa raporteze profesorului de serviciu sau unei persoane desemnate. Din pozitia dvs. se constata IMPERIOS dorinta de disociere a cadrelor didactice de problematica epidemiologica,COMUNA. Prevenirea si limitarea extinderii imbolnavirilor prin viroze respiratorii, gripa, in unitatile de invatamant- COLECTIVITATI – se realizeaza doar prin implicarea tuturor factorilor .

Lasă un răspuns