Producător avicol: „Trebuie să fii oaie să crezi că îşi permite cineva să vopsească ouă expirate!”

Ştirea falsă care a a invadat ieri televiziunile sau siteurile care preiau orice fără o minimă verificare – cea cu ouăle revopsite pentru a acoperi data expirării – este demontată, din punct de vedere tehnic şi economic şi de un producător avicol din Neamţ, care are o fermă avicolă la câţiva zeci de kilometri de Piatra Neamţ.

„Trebuie să fii oaie, adică efectiv tâmpit, să crezi că îşi permite cineva să vopsească ouă expirate! Sau să fii un abonat şi un consumator fervent al ştirlor false pentru că altfel – scuze că o spun aşa direct! – nu-mi pot explica cum un om alfabetizat şi care trăieşte în lumea reală poate înghiţi o asemenea gogoaşă. Economic şi tehnic, problema e foarte simplă. Voi, consumatorii luaţi ouăle de la raft cu 40 de bani şi chiar mai puţin. Pe un cofraj de 30 de ouă daţi 11 lei sau chiar mai puţin. Să zicem că unui producător i-ar rămâne, în depozit sau în raftul de magazin, 1.000 de ouă, sau 10.000. Faceţi voi ce fel de calcul vreţi, eu îl fac pentru 1.000. Dacă sunt din magazin, trebuie retrase, nu?, că doar nu s-ar face acea aiuritoare vopsire printre rafturi. Le aduci la fermă, într-o hală. Le despachetezi de ţiplă şi de cofraj. Şi le vopseşti? Cum? Manual? Cu pistolul? Într-o baie de vopsea? Aştepţi să se usuce şi apoi le tipăreşti data expirării… Oameni buni, dincolo de materiale, de ambalajele folosite de două ori, de transport, gândiţi-vă dacă merită să plăteşti mâna de lucru pentru aşa ceva. Da, pe piaţă sunt şi ouă vopsite – alea de Paşti – dar aduceţi-vă aminte că preţul lor e triplu! Pentru un ou care la raft costă 35-40 de bani (deci e clar că e şi adaos comercial, deci el pleacă din fermă cu 25 de bani) trebuie să fii nebun să faci aşa ceva. E anti-economic, dincolo de faptul că o asemenea ipoteză e atentat la sănătatea populaţiei”, spune patronul fermei avicole din Neamţ.

Patronul respectiv mai spune că în caz că se apropie scadenţa de expirare pentru un lot masiv de ouă, producătorii au la dispoziţie o altă metodă de a comercializa marfa, la un preţ mai mic, dar măcar paguba nu e completă: „Când ştii că în depozit sau pe raft ai măcar câteva mii de ouă care nu se încadrează în vânzare până la scadenţă, le iei frumos în termenul respectiv nu după ce expiră şi le duci la un producător care fabrică praf de ouă. Da, se reduce încasarea cam la jumătate dar îţi scoţi cât de cât costurile. Fabrica de praf de ouă face analize prin sondaj din lotul respectiv şi abia apoi procesează. Simplu ca bună ziua şi ţi-ai luat rapid banii, fără bătaie de cap, fără vopsirile şi revopsirile pe care le visează unele capete de cauciuc, că nu pot crede că au creier funcţional cei care cred sau difuzează astfel de informaţii false”.

Reacţia patronului respectiv survine după ce luni mai multe televiziuni şi site-uri de ştiri au preluat informaţia lansată pe facebook (cu un film scurt) de o pietreancă care susţinea că sub „vopseaua” pe care o răzuieşte cu unghia de pe un ou ar fi o altă dată de expirare decât cea aflată la vedere. Au fost sute de mii de share, like şi comentarii şi foarte puţini au fost cei care au sesizat că „data nouă” de expirare era fix „data veche”, adică 20 octombrie. Suprapusă, la milimetru, sub aşa-zisul strat de vopsea, sub stampila initiala.

Supermarketul respectiv a ieşit după câteva ore cu un comunicat preluat de la furnizorul ouălor respective care respingea, cu argumente logice, făcătura de film şi fake-news-urile care au invadat netul.

 

Daniel VINCA

Câteva precizări:
1. Semnatarul rândurilor de mai sus este cel care a anunţat public (cu o frumuseţe de copertă), după episodul „Kaufland – Odorheiul Secuiesc” că nu mai intră 30 de zile în supermaketul respectiv. Dar una-i una şi două-s mai multe, cum zice o vorbă. Suntem convinşi că lanţul Kaufland poate fi criticat (ca toate celelalte) pe n chestiuni reale, nu inventate de amatori de like-uri sau audienţă.
2.Luni am primit şi noi la Redacţia Vestea sugestia de a face ştire din clipul cu ou. Am avut o reţinere (care s-a dovedit de bun augur), nefiind convinşi că informaţia e „beton”.

 

2 thoughts on “Producător avicol: „Trebuie să fii oaie să crezi că îşi permite cineva să vopsească ouă expirate!”

  1. Trebuie sa fii oaie sa crezi ca romanul nu este inventiv cand vine vorba de a castiga un ban prin actiuni murdare ! Cum se vinde caine in loc de miel, smantana facuta din lapte si faina, nisip in loc de piper, rachiu din alcool metilic, s.a. , de ce nu ar scoate unul ouale expirate din cofraje, le bada in ligheanul cu vopsea si le pune inapoi in cofraje ! Cofrajul il are, oul il are si nu-l costa decat 2 grame de vopsea.

Comments are closed.