Probe nelegale! Curtea Supremă, „cartonaș” pentru DNA în dosarul Cozmanciuc-Marcoci-Ciufudean.Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis în urmă cu câteva zile mai multe exceptii invocate de catre avocatii deputatului PNL, Mugur Cozmanciuc, si a omului de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean. Judecatorii au constatat ca anumite probe administrate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au fost obtinute cu incalcarea legii si astfel au decis ca acestea sa fie inlaturate din cadrul dosarului. Este vorba de doua adrese emise de catre BRD in luna noiembrie 2020.

Totodata, completul de camera preliminara a constatat mai multe erori materiale in cadrul rechizitoriului cu privire la emiterea mandatelor de supraveghere a inculpatilor din dosar si cu privire la ordonanta de incepere a urmaririi penale. Prin urmare judecatorii au decis restituirea dosarului catre DNA Bacau pentru inlaturarea probelor considerate a fi obtinute ilegal si pentru corectarea erorilor materiale. Instanta a decis sa acorde procurorilor un termen de 5 zile in care sa se pronunte daca isi vor mentine decizia de trimitere in judecata a celor trei inculpati sau va retine dosarul pentru refacerea materialului de urmarire penala.

„Admite, in parte, cererile si exceptiile formulate in procedura de camera preliminara de catre inculpatii Cozmanciuc Corneliu Mugurel si Ciufudean Sorin Emanoil.
In temeiul art.102 alin.2 Cod procedura penala exclude, ca nelegale, urmatoarele probe:
1. adresa emisa catre Banca Romana pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. din data de 09 noiembrie 2020, ce se regaseste la filele 59-60 din vol. VI d.u.p.;
2. raspunsul emis de Banca Romana pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. nr.33615/EV/19.11.2020, ca urmare a adresei nr.4/P/2020, ce se regaseste la filele 61-102 din vol. VI d.u.p.
Dispune excluderea fizica din materialul probator a probelor constatate ca fiind nelegale, in sensul celor statuate prin Decizia nr. 22/2018 a Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.177/26.02.2018. Dispune trimiterea cauzei la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Bacau, in vederea restabilirii legalitatii actelor de urmarire penala, respectiv a indreptarii erorii materiale strecurate in cuprinsul Ordonantei de incepere a urmaririi penale din data de 17.01.2020 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Bacau in dosarul nr.4/P/2020 (fiele 3-4 din vol. I), referitoare la data intocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu din data de 15.01.2020 (filele 1-2 din vol.I d.u.p.), precum si a erorii materiale strecurate in cuprinsul Ordonantei din data de 21.10.2019 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Bacau in dosarul nr.69/P/2019 (fila 41 din vol. IV d.u.p. nr.4/P/2020) referitoare la data emiterii mandatului de supraveghere tehnica nr.353 din data de 21.10.2019 (fila 39 din vol. IV d.u.p.).
II. Respinge celelalte cereri si exceptii invocate in procedura de camera preliminara de catre inculpatii Cozmanciuc Corneliu- Mugurel si Ciufudean Sorin Emanoil. In temeiul dispozitiilor art. 345 alin. (2) din Codul de procedura penala, copia de pe incheierea motivata va fi comunicata procurorului si inculpatilor.
In temeiul art. 347 alin. (3) raportat la art. 345 alin. (3) din Codul de procedura penala, dispune ca in termen de 5 zile de la comunicarea prezentei incheieri, procurorul sa remedieze neregularitatile constatate si sa comunice Judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata a inculpatilor ori solicita restituirea cauzei. Stabileste termen la data de 25.05.2021, Sala Sectiilor Unite, ora 10.00, cu citarea partilor. Pronuntata in sedinta din camera de consiliu, astazi, 21 aprilie 2021.” – este minuta deciziei judecatorilor publicata pe site-ul Curtii Supreme.

In acelasi timp, completul de judecata a admis solicitarea deputatului Mugur Cozmanciuc de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la o exceptie de neconstitutionalitate legata de constituirea completelor de camera preliminara in cadrul Curtii Supreme.
„Admite cererea formulata de inculpatul Cozmanciuc Corneliu Mugurel. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.311 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 aprilie 2021.”

Deputatul liberal Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, presedintele PNL Neamt, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pe 23 februarie 2021 intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi promis numirea unei anumite persoane la conducerea Administratiei Nationale „Apele Romane”, pentru care a cerut 500.000 de lei.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Vlad Marcoci, la data faptei inginer in cadrul Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR), pentru cumparare de influenta si omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, pentru instigare la cumparare de influenta.

V.N.

Lasă un răspuns