Prin cenușa Stăreției Mănăstirii Paltin-Petru Vodă! Oamenii cu suflet fac minuni!

„A fost un necaz. Putea fi şi mai mare, Dumnezeu a vrut să fie doar atât, o încercare. Vom reclădi Stăreţia pentru că oamenii cu suflet fac minuni, Dumnezeu face minuni prin aceşti oameni”, a declarat joi pentru Vestea Maica Iustina, Stareţa Mănăstirii Paltin (de sub ascultarea Mănăstirii Petru Vodă, ambele lăcaşuri fiind ctitorite de Părintele Iustin).

În paralel cu cei circa 25 de enoriaşi voluntari care lucrau la curăţarea clădirii de urmele incendiului din urmă cu câteva zile, alţi enoriaşi, din judeţul Neamţ sau mai de departe dădeau o mână de ajutor după putinţa fiecăruia. Printre ei, Ion Asaftei şi Ciprian Enache (preşedintele ALDE Neamţ şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv preşedintele ALDE Piatra Neamţ). Veniţi cu două maşini diferite, din direcţii diferite, cei doi au făcut joncţiunea la răscrucea de la Drumul Naţional din care pleacă drumeagul spre Mănăstire). Au donat, ca persoane fizice, nişte sume de bani şi au descărcat (din partea lor sau a altor prieteni cu suflet creştin) baxuri de ulei, de ouă, făină de grău, mălai.

Într-un lăcaş unde vieţuiesc peste 130 de femei care şi-au închinat viaţa credinţei şi care la rândul lor îngrijesc şi hrănesc 40 de bătrâne şi 20 de copii, asigurarea mesei chiar e un efort considerabil şi acum, după acest necaz cu incendiul, orice bănuţ economisit e foarte bun. Iar la cei aproape 200 de „rezidenţi” ai Mănăstirii, mai adăugaţi muncitorii care mai fac lucrări de obicei, enoriaşii care sunt invitaţi la masă sau voluntarii de care ziceam mai sus (veniţi tocmai de la Prahova).

„Am venit să văd cu ochii mei ce s-a întâmplat dar să ajut şi eu, ca simplu cetăţean. Ca ales al nemţenilor în Consiliul Judeţean, evident că voi vota ajutorul preconizat, instituţional”, a punctat Ion Asaftei. „Judeţul Neamţ este binecuvântat cu o salbă de mănăstiri istorice cărora li se adaugă şi lăcaşurile mai noi, cum sunt şi acestea două, excepţionale, ridicate de Părintele Iustin. Credinţa strămoşească este un reper care mai ţine în picioare această naţiune, tot mai greu încercată în ultimul timp şi de aceea îi îndemn pe cât mai mulţi creştini să fie alături de această comunitate monahală, acum, în aceste momente de încercare”, a mai spus Asaftei.

„Când vezi această nenorociri, resturile înnegrite, cărţile parţial sau total arse, chipurile acestor măicuţe chiar că rămâi fără glas şi, din instinct, primul gest pe care îl faci este o cruce creştinească, cum ne-au învăţat părinţii noştri. Acest tablou trist văzut astăzi aici este pentru mine o lecţie dar şi un moment de reflecţie. Cât de mult contează să înţelegem ce fac alţii, înainte de a-i judeca! Mă întreb câţi dintre cei care îşi fac un titlu de glorie din a-i critica pe vieţuitorii din mănăstiri ştiu că aici sunt 60 de suflete care şi-au găsit un acoperiş deasupra capului şi o farfurie de mâncare, şi mă refer la bătrânele şi copiii îngrijiţi prin proiectul de caritate al Mănăstirii Paltin?!”, a declarat Ciprian Enache.

Cei doi, Asaftei şi Enache, au descărcat din maşini produsele aduse dar au intrat şi în Biserică şi s-au închinat şi au făcut şi un tur al Complexului Monahal, poposind şi în camera în care este amenajat un colţ expoziţional cu obiecte care amintesc de martirii închisorilor comuniste.

Cu o zi înaintea celei de joi, Maica Stareţă Iustin fusese la Consiliul Judeţean cu o situaţie a pagubelor suferite de clădirea arsă şi cu un calcul al investiţiei ce urmează a fi făcută pentru ca Stăreţia (sediu administrativ al unei întregi comunităţi monahale) să fie reabilitată. Cu siguranţă că toţi consilierii judeţeni (de la PSD, PNL, ALDE şi PMP) vor vota proiectul ce urmează a ajunge pe ordinea de zi.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Prin cenușa Stăreției Mănăstirii Paltin-Petru Vodă! Oamenii cu suflet fac minuni!

Lasă un răspuns