Primul politician nemțean care are curajul să vobească pe acest subiect: „Copiii sunt mai importanți decât urșii!”

Deși e vorba de viețile oamenilor, de riscuri iminente și majore, majoritatea politicienilor din Neamț evită să vorbească despre subiectul urșilor care coboară pe ulițele satelor din Neamț. Această abținere își are o explicație care demască ipocrizia tipică a politicianului: pe de o parte e vorba de viețile oamenilor dar, pe de altă parte, nu s-ar pune rău nici cu gălăgioșii ONG-iști și așa-ziși iubitori de animale care, de obicei, de la înălțimea etajului 5 sau din vila de pe strada de fițe în care locuiesc în orașe țipă la un mod foarte strident.

Ei bine, s-a găsit totuși un om politic din județul Neamț care să spună că, totuși, copiii, bătrânii, femeile, semenii din aceste sate sunt mai importanți decât urșii. Este vorba despre Carmen Nastasă, liderul OFSD Neamț (Organizația Femeilor Social-Democrate) care, într-un mesaj public transmis ieri, se face purtătoarea de cuvânt a temerilor locuitorilor din zonele vizate.

<Vorbesc zilnic cu multe doamne din întreg județul Neamț și, ca femeie și ca mamă, împărtășesc îngrijorarea celor de pe Valea Bicazului (dar și din alte comune) care sunt efectiv traumatizate de fenomenul accentuat al coborârii urșilor spre zonele locuite.
Zi de zi, seară de seară sunt noi și noi alerte de „URS PERICULOS” care anunță prezența acestor animale sălbatice la marginea satelor, pe ulițele din comune, chiar pe drumurile naționale care străbat aceste localități.
Este evident că măsurile luate până acum au fost doar de moment, nu au rezolvat problema. Sălbăticiunile par să nu se teamă de nimic și au devenit un real pericol atât pentru oameni, pentru culturi și animalele din gospodării.
Aceste femei și mame stau cu frica în sân că, întorcându-se de la cursuri de la școală sau de la liceu, ziua sau seara, pruncii lor pot da nas în nas cu urșii, cum deja s-a întâmplat și se întâmplă.
Din fericire, până acum, nu s-a întâmplat o tragedie în Neamț dar asta nu înseamnă că nu poate avea loc, oricând, o nenorocire>, spune Carmen Nastasă.

Lidera femeilor social-democrate nemțene atrage atenția că trebuie luate măsuri urgente și reale până să se întâmple vreo nenorocire: <Nu vreau să arăt cu degetul spre nimeni dar pentru mine este clar că trebuie intervenit urgent în rezolvarea acestei probleme și cred că aici e rolul, în principal al autorităților centrale care să creeze proceduri simple și clare pe care să le poată aplica rapid instituțiile din județ (Primării, Direcția Silvică, instituții MAI, asociații de vânători etc).
Iubesc animalele, iubesc natura dar trebuie să aibă prioritate viața copiilor noștri, a bătrânilor noștri, a semenilor din aceste localități iar acest pericol trebuie îndepărtat de comunități. Acum, cât nu este prea târziu!>.

Reacția de mai sus nu este prima în care o femeie din mediul politic nemțean arată că este mai asumată, mai „bărbătoasă” decât mulți dintre așa-zișii „purtători de pantaloni”.
Deși de câteva săptămâni bune alertele ISU cu „URS PERICULOS” sunt aproape zilnice (epicentrul problemei fiind comuna Bicaz Chei cu vreo 7 alerte în 12 zile), până la Carmen Nastasă nu a luat atitudine niciun parlamentar de Neamț, niciun șef de partid, niciun șef de instituție județeană ajuns în funcție prin vot sau prin concurs de… împrejurări politice, adică niciunul din cei care se auto-admiră ca bărbați politici.
Prin acest mesaj, Nastasă spală obrazul PSD, tăcerea acestei formațiuni politice fiind cu atât mai suspectă cu cât e vorba de un partid aflat în Opoziție și care trebuie să tragă de mânecă Puterea. Rămâne de văzut când vor reacționa și reprezentanții nemțeni ale celorlalte partide.
Rămâne de văzut dacă, și la alții, când vine vorba de urs, salvarea e tot la doamne?!?…

D.V.

sursa foto – facebook, Carmen Nastasă

Lasă un răspuns