Primul parlamentar nemţean care se implică în cazul “Smicală şi copiii”: “AŞA CEVA NU TREBUIE TOLERAT!”

Deputatul Mugur Cozmanciuc este primul parlamentar nemţean care s-a implicat instituţional în cazul „Camelia Smicală şi copiii”, acesta precizând ferm, într-o interpelare care-i aparţine, că „Aşa ceva nu trebuie tolerat”.

Mai mult Cozmanciuc a cerut intervenţia urgentă şi eficientă a statului român în sprijinul doctoriţei române din Finlanda şi, de asemenea, tragerea la răspundere a celor vinovaţi (cu trimitere la sprijinul pe care nemţeanca nu l-ar fi primit la timp din partea fostului ambasador din Finlanda.

Mai jos, respectiva interpelare:

„Autorităţile române să o ajute pe doamna Camelia Smicală!”

Aş vrea să vă supun atenţiei un caz dureros despre care s-a scris şi vorbit mult în mass-media, care însă momentan nu a fost rezolvat. Este vorba despre cazul doamnei Camelia Smicală, cetăţean român şi al UE şi cetăţean al municipiului Piatra-Neamţ, motiv pentru care mă simt îndrituit să aduc în discuţie situaţia nefastă în care se regăseşte şi să trag totodată un semnal de alarmă pentru autorităţile în competenţa cărora revine acest caz.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu cunoaşteţi cazul, doamna Camelia Smicală a fost doctoriţă în Piatra-Neamţ, iar în urmă cu câţiva ani a decis să îşi ia copilul şi să emigreze în Finlanda. Acolo s-a recăsătorit şi a devenit mamă a încă doi copii. După acest episod a început calvarul, devenind o victimă a violenţei domestice. A decis să divorţeze şi a primit o locuinţă cu adresă protejată prin confidenţialitate, pentru a se proteja de fostul soţ.

În momentul în care autorităţile finlandeze au suspectat că doamna Smicală vrea să se întoarcă în ţară, a început adevăratul coşmar. Cei doi copii i-au fost luaţi de serviciile sociale şi de poliţie şi trimişi să stea cu tatăl violent. După îndelungi eforturi, doamna Smicală a reuşit să îşi recapete copiii, însă la scurt timp i-au fost luaţi din nou şi duşi la orfelinate separate. Pe lângă drama de a rămâne fără copii, care au fost transferaţi la orfelinat, autorităţile finlandeze au condamnat-o la 6 luni de închisoare cu suspendare, acuzând-o de purtare violentă în timpul episodului când autorităţile i-au luat micuţii şi i-au trimis tatălui abuziv.

În acest moment doamna Smicală a rămas şi fără posibilitatea de a profesa. Este o situaţie dureroasă şi, totodată, care ridică multe semne de întrebare cu privire la modul în care a fost tratată de autorităţile finlandeze.

De aceea, fac apel şi de aici, de la tribuna Parlamentului, către autorităţile competente de la noi din ţară să facă demersurile necesare pentru a vedea dacă doamnei Camelia Smicală nu i-au fost încălcate drepturile. Să insiste, să găsească cele mai potrivite soluţii de a construi un dialog constructiv cu autorităţile finlandeze, pentru că au trecut doi ani şi cazul nu a fost rezolvat, ci, din contră, s-a agravat. Aşa ceva nu trebuie tolerat.

Să ne protejăm cetăţenii, să ne facem datoria şi, dacă doamnei Smicală şi copiilor ei le-au fost încălcate drepturile, cei care se fac vinovaţi de asta să fie sancţionaţi.

Cozmanciuc a înaintat şi două interpelari cu dedicaţie, cei vizaţi fiind Ministrul de Externe şi Ministrul pentru Românii de Pretutindeni. În acestea 2 documente, deputatul de Neamţ a cerut celor 2 ministri să răspundă punctual cât de efficient a fost sprijinită doctoriţa Smicală de autorităţile din România şi ce poate face concret, acum, statul roman, pentru ca drepturile doctoriţei din România şi a copiilor ei să nu mai fie călcate în picioare.

 

Daniel VINCA

Lasă un răspuns