Primul Muzeu al Colectivizării din România! La deputatul Bulai acasă!

Primul Muzeu al colectivizării din România va fi deschis săptămâna viitoare, la Tămășeni, într-o gospodărie care aparține familiei deputatului USR Iulian Bulai.
Va fi un important reper memoriastic-ddocumentar unde, generațiile mai tinere (dar nu numai ele) vor putea afla lucruri interesante despre ceea ce a însemnat colectivizarea (deposedarea prin forță a proprietarilor de teren de către activiștii comuniști).
Colectivizarea e una din rănile rămase în urma comunismului din România, un episod trist în care securiștii, activiștii PCR și milițienii epocii, amenințau, torturau, șantajau, nenoroceau destine pentru a impune o „realizare măreață” care, în fond a însemnat o naționalizare forțată, o răpire a proprietăților.

Mai jos, integral, comunicatul organizatorilor:

<<Asociația Memorialul Colectivizării din România organizează vernisajul de lansare a Muzeului Colectivizării din România, miercuri 4 noiembrie 2020, ora 16:00. Evenimentul va avea loc în Str. Parcului nr. 1, comuna Tămășeni, jud. Neamț, și va consta dintr-o conferință de presă și un tur ghidat oferit de către inițiatorii, curatorii, autorii și partenerii proiectului.
Muzeul se va construi în etape circumscrise proiectului amplu și orginal de realizare a primului Muzeu al Colectivizării din România, în com. Tămășeni, jud. Neamț. Tematica muzeului se structurează pe 18 spații distincte (camere ale celor două case ce descriu o gospodărie tradițională, spații anexă, spații exterioare), fiecărui spațiu fiindu-i dedicată o temă specifică. Printre celelalte teme ce vor fi abordate, alături de cele 3 pe care le deschidem, menționăm: Pâine, Furie și Revoltă, Destinul, Miliția, Agitatorii, Ascunzătoarea, Rezistența, Omul Nou, Carne și Vin, Apă, Gaz, Unelte agricole. Curatorii și arhitecții muzeului îl văd ca un proiect de valorificare a colecției, surselor, documentelor și mărturiilor de arhivă audio-video despre drama oamenilor trecuți prin colectivizare, folosind obiecte-simbol, instalații interactive și forme de exprimare unde povestea este pusă într-un decor scenografic extrem de puternic ca mesaj și semnificație.
Gazdele evenimentului sunt: Iulian Bulai, inițiatorul proiectului, Constantin Goagea, arhitect și curator, Ovidiu Albert, partener prin Asociația Mușatinii Roman.
Finanțatorii primelor camere ale muzeului: Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, Hanns Seidel Stiftung, Friedrich Nauman Foundation For Freedom și Konrad Adenauer Stiftung>>.

V.N.

2 thoughts on “Primul Muzeu al Colectivizării din România! La deputatul Bulai acasă!

  1. Problema nu e ca se face muzeu la Bulai acasa, ci faptul ca muzeul e sponsorizat de fundatii care au sprijinit (deloc dezinteresat) principiul „restitutio in integrum”!Stiti foarte bine ca , sub acest concept generos, s-a jefuit terenul agricol al tarii!Ori, jaful post-decembrist mi se pare identic cu colectivizarea…

  2. Bulai da din groapa in groapa.Inteleg sa fie cineva activ in acest sens din zona cu probleme dar nu la Tamaseni.Nu vreau sa supar pe nimeni dar acest tanar habar nu are ce a insemnat colectivizarea in ansamblul sau.Cu ce s-au ales membrii cooperatori dupa brambureala din 1989.Sa nu uitam ca CAP Tamaseni prin grija unor mari specialist veterinari a facut ca acolo sa fie una din cele mai puternice ferme zootehnice.Daca tot vrea sa o faca pe desteptul il rog pe Bulai sa prezinte productia obtinuta in 1988 comparativ cu 2019.Numai asa putem fi obiectivi.

Lasă un răspuns