Primarul State de la Cîndești: Când am venit eu la Primărie, toată comuna era ca o hardughie!


Aflat la cel de-al doilea mandat în fruntea administrației publice locale de la Cîndești, Daniel State spune că în toți anii care s-au scurs de când a preluat șefia comunei nu are niciun motiv de nemulțumire. Ar fi avut până nu demult unul singur, dar s-a rezolvat grație unei finanțări prin PNDL 2. „
Este cel mai mare motiv de satisfacție din toată activitatea mea de primar, pentru că prin intermediul acestei finanțări voi reuși să asfaltez drumul de 5 km care pleacă de aici din fața primăriei și ocolește biserica și cimitirul din Cîndești, coborând la câteva zeci de metri mai încolo. Dacă veneați în urmă cu două săptămâni, v-aș fi spus că acesta era singurul motiv de nemulțumire din activitatea mea de primar”, mărturisește Daniel State. Edilul are și o explicație pentru faptul că s-a ocupat prioritar de alte sectoare de drum și l-a lăsat pe acesta mai la urmă. „N-am vrut să zică lumea că mi-am turnat asfalt până la poartă. De aceea, când am intrat în Primărie am făcut o prioritizare foarte riguroasă, pentru a ajunge exact acolo unde oamenii au cea mai mare nevoie. Oricum, acest drum despre care vorbesc acum este unul de o importanță foarte mare și mă bucur nespus că am reușit să primesc aprobarea proiectului ce-l are în vedere”, punctează primarul.
Și la capitolul proiecte – fie că vorbim de cele finalizate, cele în lucru sau cele care urmează să fie demarate, cum este și cazul acestuia din urmă – comuna se prezintă foarte bine. Pornind de la școli și grădinițe, iluminat public și ajungând la lăcașurile de cult, case de prăznuire reabilitate sau construite de la zero, nu există domeniu asupra căruia primarul și echipa din Consiliul local să nu-și fi îndreptat atenția.

 

Când am preluat frâiele comunei, aceasta arăta ca o hardughie. Să nu mai vorbesc de sediul primăriei, care era o dărăpănătură, un focar de infecție în care când intrai mirosea puternic a mucegai. Am reușit să o aducem la stadiul la care se prezintă astăzi și am reușit să construim de la zero un corp nou-nouț, alipit clădirii principale. La fel, am reabilitat și dispensarul uman, care acum oferă cu adevărat condiții civilizate pentru locuitori. Era păcat să treci prin centrul comunei fără ca măcar să realizezi că te afli în centru. Nimic nu atrăgea atenția, șoseaua era și ea plină de gropi”, adaugă Daniel State.


Și dacă tot vorbeam de calitatea drumurilor din comună, au fost modernizate porțiuni care n-au văzut în viața lor un gram de ciment sau pietriș. Drumuri de pământ, pline de praf, care până nu demult la prima bătaie de vânt acopereau ogrăzile oamenilor, acum sunt fie betonate, fie asfaltate. Până la finele mandatului 2016-2020, primarul speră ca 70 la sută din drumurile comunale să fie reabilitate. „În aceste 70 de procente, mă refer la absolut toate drumurile de importanță deosebită pentru comunitate, care deservesc cea mai mare parte a cetățenilor. Firește, mai sunt și ulițe cu doar câteva case, dar încetul cu încetul vom ajunge să le rezolvăm pe toate, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu multă muncă. Dar și cu sprijinul colegilor mei din Consiliul local și alături de viceprimarul cu care fac echipă de la venirea în primărie”, mai spune State.


Experiența de peste două decenii în mediul de afaceri i-a prins foarte bine în activitatea de primar, punctează edilul de la Cîndești. „Când am venit în primărie, știam exact cum se chibzuiesc banii, ce anume trebuie să fie pus pe primul plan și ce ar putea să mai aștepte. Când ești patron și ai angajați, pe aceștia nu-i interesează dacă ai sau nu încasări de la X sau Y, ci-i interesează să fie plătiți, pentru că ei au venit la muncă și și-au văzut de treabă în fiecare zi. Ai, n-ai, trebuie să faci în așa fel încât să ai, pentru că ești obligat. S-au scurt 25 de ani de când am deschis prima afacere, iar în tot acest răstimp am reușit să învăț în detaliu și să mă obișnuiesc cu tot ce înseamnă birocrație, lucrul cu oamenii dar și colaborarea cu instituțiile statului. Mai mult decât atât, dând dovadă mereu de seriozitate și responsabilitate, mi-am făcut un renume și mi-a fost mult mai ușor să deschid anumite uși pe la care a trebuit să bat, pentru una sau alta, în calitate de primar”, adaugă Daniel State.
Acum, cele aproape 5000 de suflete cât numără comuna se pot declara mulțumite că au condiții decente de trai și pot veni să-și spună păsul la primărie sau să beneficieze de un consult la dispensar fără teama ca nu cumva clădirile să se prăbușească peste ei. Iar cei plecați la muncă peste hotare, care între timp au început, din banii strânși cu sudoare, să-și ridice case pe plaiurile natale, se-ntorc an de an în concediu cu plăcere și cu mândrie. Dar mai ales cu convingerea că, odată deciși să se întoarcă definitiv acasă, vor avea pentru ce să rămână, pentru că localitatea lor înflorește pe zi ce trece.

În cele ce urmează, prezentăm doar câteva dintre investițiile realizate în comună sub mandatul primarului Daniel State, a căror valoare se ridică la milioane de euro – bani proveniți atât din bugetul local, cât și din finanțările atrase de la diverse foruri.
Unități de învățământ:
* Școala Cîndești – vale: s-au zugrăvit toate sălile de clasă, s-a montat gresie și parchet, exteriorul clădirii a fost zugrăvit și vopsit. Vechea magazie de lemne a fost dărâmată, în locul ei fiind construită una nouă, iar aleile au fost betonate
* Școala Cîndești – deal: s-a zugrăvit pe interior și exterior, s-au tăiat salcâmii din curte și s-au betonat aleile
* Școala Vădurele: zugrăvit interior și exterior, alei betonate – prin SEAP
* Școala Bărcănești: acoperiș nou, tâmplărie nouă, lucrări de zugrăvit și tencuit în toate sălile de clasă, parchet, zugrăvit exterior, achiziționare leagăne și tobogane și amenajare parc pentru copii – prin SEAP
* Grădinița Pădureni: proiect depus, așteaptă finanțare

Drumuri:
* DC 119 Bărcănești – Pădureni – finalizat
* DC 202 Cîndești – Bărcănești – 779 metri covor asfaltic și DC 203 – Bărcănești – Țîrdenii Mici – 2,12 km asfaltare, investiții de 1,79 milioane lei
* Balastare drumuri de pământ: Punga – 2,5 km, La Nistor – 2,5 km, Pe Cioc – 2 km, Pe Gherman – 2,5 km
* Balastare cu savură pe toate drumurile comunale: Dragova – 1,8 km, Vădurele (Str. Tazlăului) – 2,5 km, Str. Pe Vale – 1,6 km; Str. Bisericii – 2 km, Str. Soci – 0,7 km (toate între 2013 și 2014)
* Pe Ordonanța 28, lucrări de reabilitare a drumurilor comunale din Vădurele – 2,3 km, Dragova – 1,75 km și Socea – 0,6 km – valoare totală de 5,55 milioane lei.

Lăcașuri de cult:
* Renovare case de prăznuire la Bărcănești, Pădureni și Cîndești
* S-au demarat lucrările de construcție a Bisericii de la Vădurele, după demersuri la Mitropolia Moldovei și Bucovinei
* Dotare cămin cultural – valoare 25.166 euro și achiziționare buldoexcavator – 99.075 euro, prin GAL Valea Tazlăului
* Achiziționare autospecială de pompieri pentru SVSU Cîndești și microbuz școlar
* Modernizare instalație de iluminat public 


Alex SÎRBU

 

2 thoughts on “Primarul State de la Cîndești: Când am venit eu la Primărie, toată comuna era ca o hardughie!

  1. Cata modestie, la acest „tzutzurlete”, care uita ca are salar, pentru a face treaba.Dar, mai mult decat treaba popii, n-a facut !

  2. intr-adevar modest om….cineva din sistem spunea ca daca nu faci, nu ai…Cu aceste „realizari” scoate ochii prostimii, care nu intelege ca el, primarul comunei este platit sa faca ceva..

    Admin: dar chiar sunteti simpatic. Intr-un alt comentariu il elogiati pe fostul primar de Roman, cel care si-a dat „onoare” prin votul subordonatilor. La ex/primarul de Roman nu se pune aprecierea pe care ati facut-o mai sus, „primarul comunei este platit sa faca ceva”?

Lasă un răspuns