Primarul Harpa și investițiile în Sănătate! Spital vechi de un secol jumătate adus la standarde moderne!

Primarul de Tîrgu Neamț, Daniel Harpa este tipul de edil-candidat căruia îi convine de minune să-și construiască mesajul electoral pe „analizați ce am făcut”. Orice comparație între ce era orașul acum 8 ani (înglodat în datorii, cu străzi distruse etc) și ce s-a rezolvat între timp este net în favoarea lui Harpa.
Aceeași situație este și în cazul spitalului orășenesc. Plecând de la premisa „PRIMA BOGĂȚIE A OMULUI ESTE SĂNĂTATEA. DE ACEEA, ATUNCI CÂND VREI SĂ VEZI DACĂ UN PRIMAR E CHIBZUIT , TE UIȚI MAI ÎNTÂI CE A FĂCUT PENTRU SĂNĂTATEA OAMENILOR”, prima carte de vizită a actualului primar este Spitalul “Sfântul Dimitrie”, aflat în subordinea administrației locale.

Știind că este un spital înființat în 1852, dar și problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din țara noastră și cât de puțin se investește în acest domeniu, te aștepți să descoperi un loc trist, sărăcăcios, cu clădiri coșcovite de vreme și medici obosiți, care se chinuiesc să își vindece pacienții cu puținul pe care îl au.

Când intri în curtea interioară vezi clădiri proaspăt renovate și curate, care adăpostesc secțiile spitalului. Iar după ce treci pragul și intri înăuntru știi deja că, deși Târgu Neamț e o localitate mică, fără veleitățile marilor municipii cu clinici universitare, ai ajuns într-un spital din mileniul al treilea, cu ceea ce presupune acest lucru. Într-un oraș unde sănătatea este prețuită.

“Am reușit în ultimii ani să reabilităm și să modernizăm clădirile spitalului, începând de la secția de chirurgie până la cea de boli infecțioaseAcum continuăm cu reabilitarea pavilionului central de la medicină internă și ginecologie și cu policlinica orașului, care va fi modernizată”explică primarul Daniel Harpa.

De curând, la spital a început implementarea unui nou proiect, „Dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Sfântul Dimitrie Târgu Neamț”, care a fost contractat de Primărie în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8.

Proiectul va asigura dotarea următoarelor cabinete și laboratoare aferente Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului “Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț: laboratorul recuperare, medicină fizică și balneologie, laboratorul de radiologie și imagistică medicală, laboratorul de analize medicale, cabinetele de cardiologie, chirurgie generală, reumatologie, pneumologie, ortopedie și traumatologie, medicină internă, gastroenterologie, ginecologie și pediatrie. Valoarea totală a proiectului este de 10.711.918 lei.

 

Acum, Primăria lucrează deja la un nou proiect. Proiectul „Reabilitare și eficientizare energetică Spital Orășenesc «Sfântul Dimitrie» Târgu-Neamț” va fi depus spre finanțare până pe data de 08.09.2020, în cadrul POR 2014 – 2020, Axa prioritară 3, iar obiectivul său va fi reabilitarea corpurilor C1 (Clădire Chirurgie) și C7 (Clădire Spălătorie și Bucătărie) din cadrul spitalului.

D.V.
sursa – fb, DH

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns